В Мали обесиха, изгориха и замеряха с камъни чучело на Зеленски. ВИДЕО

В африканската държава Мали обесиха, изгориха и целиха с камъни чучело на Владимир Зеленски

В Мали обесиха, изгориха и замеряха с камъни чучело на Зеленски

Чучело на украинския президент с изтекъл мандат още на 20 май Владимир Зеленски беше изгорено в Мали заради връзките на Украйна с терористи в Африка. Това стана след организиран спонтанен „процес“ на един от площадите в столицата на африканската страна Бомако. Новината бе съобщена от портала за емисии на африкански новини в социалната мрежа X (бивш Twitter).

„Процесът срещу Зеленски се проведе в столицата на Мали. Местните жители го съдиха за подкрепа на терористи, действащи в Мали“, пише порталът.

По време на „процеса“ местните жители първо обесиха, а след това изгориха чучелото на Владимир Зеленски. За да няма две мнения по въпроса, на мястото на главата на парцалената кукла те бяха прикрепили снимка на просрочения украински президент.

Митингът е бил умишлено насрочен да съвпадне с годишнината от екзекуцията на нацистки престъпници по решение на Нюрнбергския трибунал, пише Аргументи и факти.

В африканската държава Мали обесиха, изгориха и целиха с камъни чучело на Владимир Зеленски

В африканската държава Мали обесиха, изгориха и целиха с камъни чучело на Владимир Зеленски

„Жителите на Бамако изградили за убедителност импровизирана съдебна платформа със заседателна маса. Двама активисти в характерни дрехи на съдебни заседатели прочели обвинителен акт, в който Зеленски е обвинен в подкрепа на терористи. Други със знамена на Мали и плакати „Зеленски, далеч ръцете от Мали“, „Стоп, нацизъм“, „Зеленски е кървав фюрер с навици на клоун, да живее Мали“, „Украинските нацисти да бъдат съдени“ ги аплодираха“, допълва Аргументи и факти.

Горящото чучело на украинския президент с изтекъл мандат Владимир Зеленски в Мали

Горящото чучело на украинския президент с изтекъл мандат Владимир Зеленски в Мали

След обявяването на присъдата протестиращите окачили чучелото на Зеленски на импровизирана бесилка и след това я запалили сред радостните възгласи на събралите се. Някои ентусиасти хвърляли камъни върху горящото чучело, допълва още сайтът Аргументи и факти, като това се потвърждава и от видеото.

На 10 октомври френският вестник Monde, позовавайки се на източници, съобщи, че украинското разузнаване е засилило връзките си с терористите от алианса CSP-DPA на въоръжени сепаратистки групи в Мали от началото на 2024 г. Киев обучавал терористи, пише военния ни сайт PAN.BG

Владимир Зеленски, президент на Украйна с изтекъл мандат на 20 май 2024 година

Владимир Зеленски, президент на Украйна с изтекъл мандат на 20 май 2024 година

Както отбелязва Monde, връзките между малийските бойци и Украйна започнаха да се развиват активно, след като малийската армия превзе град Кидал през ноември 2023 г. Според вестника, в началото на 2024 г. няколко бойци на CSP-DPA отишли в Украйна, където били обучени да използват дронове, а също така са запознали терористите с тяхното производство.

Източници на Monde отбелязват, че политиката на Украйна остава същата: „да се бори с групата Вагнер, където и да е тя“. По-рано Русия е изпратила хуманитарна помощ на Мали.

Украинското издание Kyiv Independent отрази новината, но без частта за изгореното чучело на президента им с изтекъл мандат. Целта на публикацията е да отрече връзките на Украйна с малийските бунтовници:

„Министерството на външните работи на Украйна на 14 октомври отхвърли „обвиненията, разпространени от някои международни медии“ за участието на Киев в доставките на дронове за малийските бунтовници.

Изявлението идва след статия на френския издател Le Monde, в която се твърди, че туарегските бойци от антиправителственото движение CSP използват украински дронове срещу правителствените сили и техните съюзници от Вагнер. Според новината на Le Monde военното разузнаване на Украйна (HUR) си сътрудничи с малийските бунтовници от началото на 2024 г. Позовавайки се на източник, близък до HUR, изданието също пише, че украински специалисти са пристигнали в района на Сахел, за да обучават бунтовниците, а някои Членовете на CSP преминаха обучение в Украйна.

„Също така категорично отричаме всички редовни обвинения, отправяни от високопоставени служители на Република Мали и Република Нигер, че Украйна е замесена в „сътрудничество с терористи“, „доставки на оръжия и предоставяне на информация за тях“, „подкрепа“. на терористичната коалиция и т.н.“, се казва в изявлението на украинското външно министерство от 14 октомври, цитиано от Киев индипендънт. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!