Си Дзинпин заповяда повишаване на степента за бойната готовност на ракетните си войски!

Войници от Китайската народноосвободителна армия по време на парад

Си Дзинпин заповяда повишаване на степента за бойната готовност на ракетните си войски!

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин призова Ракетния корпус на Народноосвободителната армия (НОАК) значително да повиши нивото на бойна готовност и да започне работа за укрепване на способностите си за възпиране, пише Avia.

Според медията президентът Си Дзинпин е подчертал, че военните трябва да се съсредоточат върху осигуряването на стабилни отбранителни способности, както и върху стратегическото възпиране на противниците.

Не е известно каква точно е причината за подобни действия от страна на Пекин, но това създава напрежение, заключва медията.

Парад на ракетните войски на Китайската народноосвободителна армия

Парад на ракетните войски на Китайската народноосвободителна армия

Сайтът Pronews отива още по далеч: „Наскоро Китай изпрати силно послание към Запада и неговия регионален съюзник Япония: китайският президент Си Дзинпин нареди на военноморските сили и стратегическите ракетни войски да бъдат в „пълна бойна готовност“. Пекин смята, че „времето за обединение с Тайван наближава“, като същевременно смята, че САЩ „или ще се съгласят с обединението на Китай, или ще бъдат победени, ако се опитат да го предотвратят„.

Си Дзинпин, върховен лидер на Китай

Си Дзинпин, върховен лидер на Китай

И Reuters публикува новина по темата. Информационната агенция пише, че в събота китайските държавни медии са съобщили, че още в четвъртък президентът Си Дзинпин е инспектирал бригада от ракетните войски на Народноосвободителната армия на Китай НОАК, като е призовал войските да повишат „възпиращите и бойните си способности“.

По време на инспекцията Си също така е призовал стратегическите ракетни войски „решително да изпълняват задачите, възложени от партията и народа“, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Китайски воници

Китайски воници

Ракетните войски на НОАК, които контролират конвенционалните и ядрените ракети на страната, са натоварени със задачата да модернизират ядрените сили на Китай в условията на събития като подобрената противоракетна отбрана на САЩ, по-добрите възможности за наблюдение и засилените съюзи.

По време на инспекцията Си е подчертал необходимостта от „придържане към политическите насоки, засилване на отговорността за мисията“ и „насърчаване на висококачественото развитие на изграждането на силите“, според китайската медия Cailianshe.

Миналия месец Китай извърши рядко изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан, подчертавайки нарастващото международно внимание към ядреното строителство на страната.

Войници от китайската армия по време на парад

Войници от китайската армия по време на парад

От миналата година насам китайските военни са подложени на мащабна антикорупционна чистка, като няколко генерали, включително от ракетните войски, и ръководители на аерокосмическата отбранителна индустрия бяха отстранени от националния законодателен орган.
През юни Си заяви, че има „дълбоко вкоренени проблеми“ в политиката, идеологията, стила на работа и дисциплината на китайската армия, като добави, че „в армията не трябва да има скривалище за корумпирани елементи“.

През юни Си заяви, че има „дълбоко вкоренени проблеми“ в политиката, идеологията, стила на работа и дисциплината на китайската армия, като добави, че „в армията не трябва да има скривалище за корумпирани елементи“.

КритичноБГ припомня, че на 3 август миналата година пиблукува материал със заглавие по темата: Началото на „голямата чистка„: министри и генерали на прицел

Ето, какво писахме тогава:

Знамето на Китай

Знамето на Китай

Очевидно гигантът на Изтока е решил да организира истинска ревизия в своите редици. Събитията от 25 юли дадоха началото на мащабната акция, когато две ключови фигури – министърът на външните работи Цин Ган и управителят на Китайската народна банка И Ган – бяха отстранени от постовете си.

Това, което последва, потвърди подозренията: започна мащабно разследване срещу високопоставени генерали от ракетните сили на НОАК. Ли Ючао, Джан Джънчжун и Ли Гуанбин бяха арестувани по обвинения в корупция и предполагаемо изтичане на важни данни към САЩ.

Китайските служители в бурно море: Ще бъде ли следващата вълна от уволнения?

Си Дзинпин, президент на Китай

Си Дзинпин, президент на Китай

На 28 юли новата вълна се надигна още по-високо, като няколко влиятелни служители бяха отстранени от постовете си наведнъж. Сред тях са Ле Ючън, бивш заместник-директор на Държавното управление на радиото и телевизията на Китай, и Гао Пейюн, бивш вицепрезидент на Китайската академия за социални науки, един от водещите мозъчни тръстове в страната.

Разкрития за август: „Чистката“ продължава!

Новините от 2 август 2023 г. потвърдиха, че „чистката“ само набира скорост. Заместник-изпълнителният директор на National Energy Investment Group (Националната енергийна инвестиционна корпорация) Ли Дон беше изключен от партията и лишен от поста си заради корупционни практики. Скоро и Лиу Гуанюан беше отстранен от поста си на ръководител на комисариата на китайското външно министерство в Хонконг. Причините за това решение остават неизвестни.

Поглед назад: Спомен за юли

Ако се върнем назад към събитията от юли, на 23 юли от постовете си бяха отстранени заместник-министърът на финансите на Китай Ся Сянде, Ю Уенмин, директор на Държавната администрация за традиционна китайска медицина, и Цин Ижи, заместник-директор на Държавната администрация за надзор на пазара.

Това ли е краят?: Непрестанни съкращения в КНР

И преди сме ставали свидетели на антикорупционни кампании в Китай, но сегашният мащаб на действията изглежда особено поразителен. Оставките на министъра на външните работи и на главната държавна банка, на служители от различни министерства и правителствени агенции и дори арестите на генерали – безпрецедентният мащаб на чистката повдига много въпроси, но като се има предвид продажността на някои служители – тя е необходимост.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!