Американци и европейци луднаха по силно отровната руска мухоморка. Укпрепвала им здравето

Червена мухоморка

Американци и европейци луднаха по силно отровната руска мухоморка. Укпрепвала им здравето

Пермският регион в Русия се превърна в лидер в доставките на сушени мухоморки за Северна Америка, някои европейски страни и Филипините, съобщава Комсомолская правда.

През 2023 г. този руски регион е изнесъл 5,65 тона сушени гъби за страни като Киргизстан, Филипините, европейски страни и най-вече за Съединените щати. Така отровната гъба се превърна в златна мина за Урал.

Местният предприемач Александър Закиров отбелязва, че интересът към тези гъби се е увеличил значително по време на пандемията през 2020 г., когато хората са започнали да търсят нови начини за подобряване на здравето си.

Закиров в склада с пакетираните изсушени отровни мухоморки

Закиров в склада с пакетираните изсушени отровни мухоморки

„140 килограма изсушени мухоморки съм продал само за за САЩ през миналата година! Като цяло бях първият, който представи официално мухоморката в чужбина“, хвали се производителят Закиров. Той допълва, че гъбата при изсушаване губи 15 пъти от теглото си, което я прави изключително скъпа след като премине през топлинните дехидратиращи процеси. 1 килограм от отровната гъба струва 100 000 рубли за килограм, което се равнява на около 1050 долара или близо 970 евро към днешен курс.

В Пермския край масово са започнали да търсят и събират от отровните мухоморки, за да задоволят избуелият интерес на американците, филипинци и някои европейци.

Закиров обяснява пред журналист от Комсомолская правда, че много от неговите колеги в района, които изкупуват гъби са предположили, че интересът към отровните мухоморки ще е временен и ще секне, както е било към джинджифила по времето на Ковид – 19, когато хората са го издирвали масово, за да подсилят имунитета си.

Но към отровната гъба не секва. Точно обратното – интернет на Запад е пълен с обяви за чудодейните ѝ качества, на което западняците вярват.

Тинктура - концентрат от мухоморка и цели парчета, вероятно за по-напредналите в риска

Тинктура – концентрат от мухоморка и цели парчета, вероятно за по-напредналите в риска

Купувачите се интересуват както от шапки от мухоморки, така и от продукти, произведени от тях: тинктури, екстракти и мехлеми. Мнозина дори приемали малки количества смляна мухоморка на капсули, вярвайки, че това помага в борбата… с умората и карала човек да се чувства по-свеж. (КритчноБГ предупреждава, че няма абсолютно никакви научни доказателства ЗА КАКВИТО И ДА Е ползи от отровната гъба, точно обратното! Тази мания по консумация на мухоморки много напомня на тоталната глупост по пиене на малки количества белина по времето на Ковид. Заради това много хора на Запад загубиха живота си от отравяне!)

Събирането на мухоморки от руснаците в Пермския край се е превърнало в златна треска. Ученици, пенсионери, хора след работа тръгват по гори и поляни да събират отровните гъби, за да не прекъсват поръчките за американци и европейци.

Закиров казва, че дори полицаите след работно време събират „ценния“ продукт, защото на месец си докарват повече, отколкото годишната си заплата.

КАКВО КАЗВА НАУКАТА?

Учените подчертават, че няма научни доказателства за лечебните свойства на мухоморката, а нейната токсичност прави консумацията на тези гъби изключително рискована.

Докторът на медицинските науки, професор от Пермския държавен медицински университет в Русия Наталия Корягина подчертава пред Комсомолская правда, че

при продължителна употреба, токсичните вещества на гъбата се натрупват в тялото и могат да повлияят негативно на работата на сърцето, да причинят проблеми с дишането, както и да засягнат репродуктивната функция при младите хора и дори засягат качеството на сперматозоидите при мъжете.

Разнообразие от тинктури от отровна ухоморка за напреднали в риска

Разнообразие от тинктури от отровна ухоморка за напреднали в риска

„Освен това мухоморката също е много опасна за мозъка. Не може да се изключи потискане на съзнанието до ниво на кома или смърт. Мухоморките съдържат отрови и дори малки дози могат да бъдат смъртоносни“, предупреди лекарят. Тя припомня, че често в миналото шамани са взимали минимални количества от силно отровната гъба, за да изпадат в наркотични състояния. Дали това е поводът американци и европейци да луднат по силно отровната гъба, можем само да гадаем.

Изсушаването на гъбата съвсем не я лишава от отровните ѝ вещества. Напротив в тинктурите и смляно състояние, след като тя губи 15 пъти теглото си, отровата е и пъти по-концентирана!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!