The National Interes: Скоростта, с която Москва строи ядрени подводници е обезпокоителна!

Руската подводница Дмитрий Донски, която е най-голямата в света

The National Interes: Скоростта, с която Москва строи подводници е силно обезпокоителна

Публикациите в интернет за възможностите на руските подводници нямат край. Както техният потенциал, така и опасността, която руските подводници представляват за САЩ и техните западни съюзници, са добре известни. Подводната заплаха е съвсем реална, но в действителност не самите подводници трябва да се считат за основен проблем за Вашингтон.

Много по-важни са стъпките на Русия за модернизиране на инфраструктурата за изграждане на подводен флот и неговата поддръжка.

Снимката е илюстративна

Руски флот, илюстративна снимка

Според руски държавни медии руският флот е завършил модернизацията на кея в базата на Тихоокеанския флот в град Фокино в Приморския край. Модернизацията позволи на СЕДЕМ подводници да влязат в експлоатация през последните няколко години, съобщиха медиите, цитирайки командващия подводните сили на Тихоокеанския флот вицеадмирал Владимир Дмитриев.

„Това направи възможно доставянето на СЕДЕМ АТОМНИ подводници своевременно през последните няколко години, включително пет стратегически ракетни крайцера от клас „Борей“ и два стратегически ракетни крайцера от клас „Ясен“, каза вицеадмиралът по време на неотдавнашно посещение на съоръжението от руската отбрана министър Андрей Белоусов.

Руският флот успешно решава някои проблеми

Вярно е, че модернизацията на остарелите надводни кораби на Русия, включително флагманския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ и ракетния крайцер „Адмирал Нахимов“ от проекта 1144 „Орлан“, е толкова забавена, че Русия може да започне от нулата!

Но никога не можете да кажете същото за по-малките кораби.
Руският флот непрекъснато получава ракетни корвети  „проект 22800“ от проекта Каракурт, както и гореспоменатите подводници. Най-малко четири подводници от клас „Ясен-М“ в момента са на различни етапи на строителство, заедно с още три подводници от клас „Борей“.

Руската ядрена подводница "Дмитрий Донски", най-голямата и до днес в света

Руската ядрена подводница „Дмитрий Донски“, най-голямата и до днес в света

Общо през 2024 г. руският флот може да получи до 12 надводни кораба и четири подводници – рекорд за последните десетилетия. Освен това Москва твърди, че е постигнала пълно заместване на вноса в строителството им. Политиката на разширяване на индустрията за изваждане на вноса обикновено се преследва от развиващите се страни в името на развитието и самозадоволяването чрез разширяване на вътрешния пазар.

Колкото до американския клас Вирджиния…
Цялата горепосочена информация вече е тревожна сама по себе си, но нека добавим, че американският флот се справя със собствените си проблеми с най-новата партида бързи ядрени атакуващи подводници от клас Вирджиния, които според последните прогнози ще струват над 17 милиарда долара бюджет преди края на десетилетието.

Руска ядрена подводница

Руска ядрена подводница

Военноморските сили на САЩ се сблъскаха със значителни забавяния в изграждането на този клас лодки, като програмата се изпълняваше с две или дори три години след поставения график и разходите продължаваха да растат.
Двата основни изпълнителя на подводници от клас Вирджиния, General Dynamics и Huntington Ingalls Industries, получиха договори за изграждане на две подводници годишно, но, както Bloomberg съобщи миналия месец, „средно те имат време само да построят изцяло една и да завършат другата. „само в размер на 20%.“

подводницаОт 1970 г. 14 корабостроителници (в Съединените щати) са затворени и само една е отворила отново. Освен това броят на фирмите, участващи в корабостроителния сектор, е намалял. И накрая, корабостроителната индустрия на САЩ страда от постоянен проблем: как да привлече, обучи и задържи квалифицирана работна сила?
Американският флот се опитва да реши тези проблеми, подготвяйки се за възможна конфронтация с Китай, и същевременно позволява на Русия да изгради своя флот – както подводен, така и надводен.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ТОЗИ МЕСЕЦ стана известно, че Русия изгражда огромна 180 000-тонна подводница. Това пише румънското издание Newsweek.ro. Според медията водещият Институт по ядрена енергетика на Руската федерация е сключил споразумение с газовия гигант Газпром, според което трябва да разработи и изгради подводницата. Ако договорът бъде реализиран, тя ще е по-голяма от съветските подводниц клас „Акула“, които по класификацията на НАТО отговарят на „Тайфун“.

Според изданието, новата подводница трябва да е дълга ЦЕЛИ 360 метра, което на практика е два пъти повече от руските гигантски стратегически подводници от клас „Тайфун“ по времето на Студената война.

Някак неусетно изданието минава от единствено в множествено число и от една подводница, става ясно, че Русия има намерение да прави няколко подобни подводни кораба. Newsweek.ro посочва не само дължината от 360 метра, но и широчината – 70 метра и височина от 12-13 метра. Задвижването ще се осъществява с три ядрени реактора

Капацитетът им, като вероятно се има предвид водоизместимост, при пълно потапяне, ще е 170 000 до 180 000 тона.

Целта на занятието на договора с Газпром е, подводниците да представляват подводни газови танкери за транспортиране на синьо гориво (LNG) по Северния морски път.

За да стане ясен мащабът на амбицията на Русия, КритичноБГ припомня, че легендарната съветска атомна подводница „Дмитрий Донски„, създадена през 1980 г., е най-голямата в света, като нейната водоизместимост е с рекордните към този момент 48 000 тона. Ако намеренията на Москва за създаването на 180 000 тонна подводница се реализират, това означава, че новата ще е четири ПЪТИ по-голяма.

Със своите внушителни размери, технически характеристики и възможности, „Дмитрий Донски“ предизвиква възхищение сред руските и чуждестранни специалисти.

ЦЯЛАТА НОВИНА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:

Русия изгражда подводница-чудовище, дълга 360 метра с водоизместимост 180 000 тона и с три ядрени реактора!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!