Дрон на Хизбула се опита да убие Нетаняху. Удари резиденцията му! ВИДЕО

Безпилотен самолет, дрон

Дрон на Хизбула се опита да убие Нетаняху, като удари резиденцията му

Тази сутрин бе съобщено за въздушна атака срещу личната резиденция на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Кесария. Според източници дрон камикадзе, изстрелян от Ливан, е прелетял повече от 70 километра и директно е ударил сграда в Кесария. Не е официално потвърдено дали къщата на Нетаняху е била ударена, но новината привлече значително обществено внимание. Израелски източници твърдят, че дронът е уцелил друга къща.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Израелските власти незабавно наложиха строга цензура върху отразяването на атаката в местните медии. Кабинетът на министър-председателя отказа да разкрие местонахождението на правителствения глава по време на инцидента, подхранвайки спекулациите за възможното му присъствие в Кесария по време на атаката. Все още няма потвърждение за жертви или щети, пише Avia.pro. (Проверка на КритичноБГ установи, че дори да е била наложена цензура на израелските медии в началото, по-късно се появиха ноивни по тамата, макар и без достатъчно конкретика)

В отговор на инцидента полицията бързо блокира всички главни улици в района на резиденцията и блокира достъпа до мястото на катастрофата на дрона за представители на медиите. Спешна помощ, включително линейки, са на място, но властите остават мълчаливи за подробностите около случилото се.

Израел многократно е бил изправен пред атаки с дронове от Хизбула, която действа в Ливан и се подкрепя от Иран. Този инцидент обаче може да се превърне в една от най-значимите атаки срещу израелското ръководство през последните години. Официалният Тел Авив все още не е дал ясен отговор на въпросите дали ще бъдат предприети ответни мерки срещу Ливан.

Макар и доста семпло и без достатъчно конкретика на фона на изключителната важност на новината, The Jerusalem post пише: Експлозия беше чута в Кесария в събота сутринта, след като дрон, изстрелян от Ливан, се блъсна в сграда в града, съобщиха от IDF. Засега не се съобщава за пострадали.

Пристигнала полиция, която установила мястото на падането. Приблизително по същото време сирените прозвучаха в Тел Авив, но израелските медии съобщиха, че не е изпратено известие до приложението Home Front Command за потребителите в района.

Съобщава се, че два други дрона, пуснати заедно, са били прихванати. Инцидентът задейства аларми във военната база Глилот, но по-късно военните установиха, че в района няма дронове.

Съобщава се, че един дрон към Кесария е бил насочен към резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху, съобщиха израелските медии, цитирайки саудитския телевизионен новинарски канал Al-Hadath . Кабинетът на министър-председателя излезе с изявление, в което се казва, че Нетаняху и съпругата му не са на мястото и няма съобщения за жертви.

„Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс. Информацията беше потвърдена от израелските въоръжени сили“, предаде от своя страна ДПА, като на практика опровергава информацията от израелските информационни източници, че домът на Нетаняху не е бил ударен.

По-рано Франс прес съобщи, че дрон, идващ от Ливан, е нанесъл удар по „сграда“ в крайбрежния град Цезария, като цитира израелските въоръжени сили. Няма пострадали при нападението, а други два безпилотни апарата са били прехванати.

Бойци от Хизбула

Бойци от Хизбула

Хизбула е ливанска шиитска паравоенна и политическа организация, основана през 80-те години с подкрепата на Иран. Нейната цел е да се бори срещу израелската окупация и да защитава шиитските интереси в Ливан. Организацията се бори активно срещу Израел и участва в сирийския конфликт на страната на правителството на Башар Асад. Политическото крило на Хизбула е представено в ливанския парламент и има значително влияние върху вътрешната политика на страната. Военното крило е признато за терористична организация от редица западни страни, но Хизбула се радва на значителна подкрепа сред шиитското население на Ливан, предоставяйки социална помощ и защитавайки техните интереси, припомня Avia.pro

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!