Руски изтребители Су-57 смазаха украинската ПВО защита в Одеса

Руски изтребител СУ-57

Руски изтребители Су-57 смазаха украинската ПВО защита в Одеса

В Черно море руските изтребители пето поколение Су-57 проведоха успешна операция, унищожавайки няколко американски зенитно-ракетни комплекса (ЗРК) MIM-23 Hawk, които бяха разположени в Южна Украйна за защита на стратегически важни обекти. Според източници позициите на ЗРК са открити в района на нос Бапой и унищожени в резултат на прецизни удари на крилати ракети Х-69.

СУ - 57

СУ – 57

По предварителна информация украинските военни са разположили батареи от остарели системи за противовъздушна отбрана American Hawk за защита на сухотоварни кораби. Въпреки опитите за укрепване на противовъздушната отбрана на региона, позициите на украинските системи за противовъздушна отбрана бяха разкрити и атакувани от руски изтребители от морето. Ударите унищожиха най-малко две пускови установки MIM-23 и команден пункт AN/MSW-9 PCP и предизвикаха пожар, който беше записан от очевидци.

Системата MIM-23 Hawk, която влезе на въоръжение през 60-те години на миналия век, първоначално е предназначена за борба с въздушни цели, но нейната ефективност в съвременни условия е под въпрос.

Американските комплекси бяха прехвърлени в Украйна като част от военната помощ от западните страни, но в този случай те не успяха да предотвратят атаката срещу стратегическите цели.

Използването на Су-57 за такива операции показва нарастващата роля на най-новите руски изтребители в специални военни операции. Тези самолети са оборудвани с усъвършенствани възможности за електронна война и прецизни крилати ракети, което им позволява ефективно да поразяват дори камуфлирани и добре защитени цели.

Су-57 продължава да демонстрира своите бойни способности, както в борбата с въздушни, така и с наземни цели, като играе ключова роля в изпълнението на оперативни задачи, пише Avia.pro

Безпилотен самолет

Безпилотен самолет, илюстративно изображение

Украинската информационна агенция UNIAN пише, че „в нощта срещу събота, 19 октомври, руските окупатори атакуваха Киев с ударни безпилотни летателни апарати, има пострадали. Украинските сили за отбрана неутрализираха всички БЛА, които застрашаваха града. Противниците не промениха тактиката си – дронове навлязоха в столицата от различни посоки, съобщи Киевската градска военна администрация.

По-късно в 6.57 часа в Киев бе обявена въздушна тревога заради ракетна заплаха.
Руснаците често атакуват столицата на Украйна с дронове, а в резултат на вражеските удари има разрушения, ранени и жертви. Припомняме, че в нощта на 18 октомври противниците нанесоха масиран удар с БПЛА по Украйна. Общо противниците изстреляха 135 дрона, като 80 от тях бяха свалени от украински войници.

Поразяване на цел с високоточково оръжие

Поразяване на цел с високоточково оръжие

От 12 до 18 октомври въоръжените сили на Русия са нанесли 36 групови удара с високоточно оръжие и ударни БПЛА по цели на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Аргументи и факти. В резултат на ударите бяха поразени предприятия на военно-промишления комплекс, енергийни обекти, инфраструктура на военни летища, складове за боеприпаси, както и пунктове за временно разполагане на подразделения на въоръжените сили на Украйна и чуждестранни наемници.

Унищожени са повече от 15 хиляди бойци и над 400 единици техника. 48 украински войници се предадоха.

Кураховско направление към полунощ на 18 октомври

Кураховско направление към полунощ на 18 октомври

Кураховско направление към полунощ на 18 октомври

Селища в ДНР преминаха под руски контрол: В резултат на активните действия на подразделенията на групировките войски „Юг” и „Център” в ДНР за една седмица бяха освободени селищата Максимиляновка, Михайловка и Красный Яр, съобщава военното ведомство.

Изтласкване на украинските въоръжени сили в посока Курск
Руската армия продължава атаките в района на Курск, нокаутирайки противника в районите на селата

Любимовка, Мала Локня, Нови път и Плехово, съобщава руското министерство на отбраната. Както се отбелязва в доклада, през последните 24 часа украинските въоръжени сили са загубили повече от 500 бойци, унищожени са 15 бронирани машини, включително 2 танка, 2 бойни машини на пехотата, бронетранспортьор, 10 бойни бронирани машини, 7 оръдия и 8 автомобила.

Курско направление към полунощ на 18 октомври

Курско направление към полунощ на 18 октомври

Украинските въоръжени сили се разбягаха от Любимовка във всички посоки. Министерството на отбраната показа кадри от бягството на украински войници от село Любимовка, Курска област. Видео, направено от дрон, показва няколко десетки войници, които се опитват да избягат от снарядите, които ги удрят в полето. Украинските войници напуснаха позициите си в района на Курск поради риск от пълно обкръжение и избягаха към границата с Украйна.

„Съдейки по доклада на Министерството на отбраната, Любимовка и Зеленый шлях се контролират от руските войски. Освобождаването не е обявено официално, но през изминалото денонощие частите на групировката „Север“ отблъснаха две контраатаки в посока на тези населени места“, пише руският военен кореспондент Александър Коц.

Предаващи се украински войници на Русия

Предаващи се украински войници на руските военни

Военно-аналитичният канал в Телеграм Military Analytics на украински военни експерти пише: На Курското направление руските войски успяват да превземат село Плехово. По-конкретно, повече от половината от селото, което е полуобкръжено е под контрола на руските въоръжени сили (украинският гарнизон трябваше да се оттегли от източните покрайнини, тъй като там украинските въоръжени сили се оказаха в огнен чувал, и да заеме по-удобни позиции в западната част), останалата част от селото е в „сивата зона“ и там се водят боеве. Руснаците използват тактиката да заобикалят от три страни и да изтласкват украинските части.

Размяна на тела на загинали войници
Русия и Украйна си размениха тела на загинали военни. Русия предаде на Украйна 501 загинали, украинската страна върна 89 тела на руски бойци, каза депутатът от Държавната дума, представител на парламентарната координационна група по военните операции Шамсаил Саралиев. Един от последните обмени се проведе в началото на август, когато 250  тела на войници бяха предадени на украинската страна.

Сред пленените войници от украинските въоръжени сили има наемници

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

В редиците на пленените от руските въоръжени сили бойци на украинските въоръжени сили е имало чуждестранни военнослужещи, съобщи ръководителят на руската администрация на Харковска област Виталий Ганчев. По-рано руски бойци казаха, че чуждестранните бойци от украинските въоръжени сили първи са напуснали позициите си на фронтовата линия, когато са се появили щурмови групи на руските въоръжени сили.

Както следва от изявлението на Следствения комитет на Руската федерация, от началото на спецоперацията руските следователи вече са преследвали 785 чуждестранни наемници

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!