Потоп удави Северна Италия. Градове и села са под вода. СНИМКИ и ВИДЕО

Транспортен хаос и щети за милиарди причини потопът

Наводнения в Северна Италия

Потоп удави Северна Италия. Градове и села са под вода

Картата на половин Северна Италия бе оцветена в оранжево от Гражданска защита заради падналите проливни дъждове, излезлите извън коритата си реки и потоци, буреносен вятър и свличанията на земни маси. На Апенините “оранжевият код” е втори по опасност за населението след “червения”, който означава бедствено положение.

Най-тежка в четвъртък и петък бе ситуацията в областта Лигурия с административен център Генуа, която бе почти изцяло парализирана от пороищата. Другите “оранжеви региони” бяха Венето с главен град Венеция, Ломбардия с Милано, Емилия Романя с Болоня, Пиемонт с Торино, както и намиращата се в централната част на страната Тоскана със “столица” Флоренция, пише Труд.

С часове бе спряно движението по жп линията към Франция заради повреда на електрическата мрежа от гръмотевица, стоварила се върху трансформатор.

Наводнения обхванаха Северна Италия

Наводнения обхванаха Северна Италия

Почти невъзможно бе движението и по магистралата към Франция, заради километричните задръствания по трудно проходимите наводнени участъци от пътното платно. А истинска, но страховита атракция, стана мостът на минаващия през градчето Сори древен римски път Аурелия – преляло и тръгнало по пътя дере превърна съоръжението в зрелищен водопад.

Поради силен буреносен вятър с часове бе затворено летището на Генуа и много полети бяха отклонени за други градове, парализиран бе за дълго и трафикът в местното голямо пристанище. В района на град Ла Специя, където придошлите води на местната река заляха улици и търговски обекти, в четвъртък и петък бяха затворени училищата.

В Милано пък бурята прекърши множество дървета, като едно от тях, изкоренено с дънера, се стовари върху двама мъже на 62 и 67 г. и те бяха откарани в болница с тежки наранявания и фрактури. В четвъртък под вода остана централният площад на Венеция “Сан Марко”, а за да бъде спрян вдигащия се опасен за града прилив бе задействана изкуствената дига “Мойсей”.

Стотици фермери от Емилия Романя, чиито земи за пореден път са под вода, с унищожена реколта и неизползваеми, пък организираха мощен протест пред сградата на областното ръководство.

Само в Лигурия паднаха повече от 200 милиметра (7,9 инча) дъжд в рамките на 18-часов период на 16 октомври, докато части от Тоскана бяха наводнени, след като получиха 100 милиметра дъжд само за един час, пише Анадолската агенция.

Тежкото време накара няколко града, включително Генуа, Рапало, Савона и Киавари в Лигурия и Ливорно и Сиена в Тоскана, да се борят с щетите от водата и транспортен хаос.

Магазините в ниските части на градовете в Северна Италия бяха напълно наводнени

Магазините в ниските части на градовете в Северна Италия бяха напълно наводнени

Издаден бе код червено за опасност за реките Ентела и Магра в Лигурия поради високия риск от наводнения. Жителите на засегнатите райони бяха призовани да вземат предпазни мерки и да останат на закрито, тъй като местните власти следят отблизо ситуацията. 75-годишен турист загина, след като беше отнесен от придошлите води в гориста местност.

Проливните дъждове също причиниха значителни структурни щети, като в социалните медии се разпространяват кадри, показващи буквално реки, които текат от мост в Генуа. Магазините в няколко града в Северна Италия в по-ниските части на градовете бяха също наводнени.

В Сиена водата наводни железопътната гара, потопявайки релсите и прекъсвайки услугите, докато трамвайните линии във Флоренция бяха повредени от проливните дъждове.

В отговор властите затвориха начални и средни училища в най-засегнатите райони, за да гарантират безопасността на учениците.

Отделът за гражданска защита издаде предупреждения както в Лигурия, така и в Тоскана, съветвайки жителите да избягват несъществени пътувания и да останат бдителни, тъй като метеорологичните условия продължават да крият рискове.

Италианските пожарникари работиха през нощта срещу четвъртък, за да спасят хора, засегнати от наводнения и свлачища, причинени от проливни дъждове. Около 350 операции за ограничаване на щетите и спасяване на хора са проведени между четвъртък и петък в регионите Лигурия, Тоскана и Емилия Романя, според противопожарната служба.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!