Путин: САЩ развалиха отношенията си с Русия и това се отрази зле на долара. Армията ни е една от най-боеспособните в света! Победата ще е наша!

Владимир Путин, президент а Русия

Путин: САЩ развалиха отношенията си с Русия и това се отрази зле на долара. Армията ни е една от най-боеспособните в света! Победата ще е наша!

Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководители на водещи медии от страните членки на БРИКС. Приветствайки участниците, руският лидер отбеляза, че Югоизточна Азия и Африка ще станат центрове на глобален растеж. На срещата присъстваха представители на медии от Бразилия, Египет, Индия, Китай, ОАЕ, Саудитска Арабия, Етиопия и Южна Африка. Модератор: Дмитрий Киселев, ръководител на медийната група на „Россия сегодня“. Основните цитати от речта на руския президент бяха публикувани с кратки акценти от руския сайт Известия. КритичноБГ публикува превод на статията по теми:

За ролята на БРИКС на световната сцена
Моите колеги, партньори и приятели са казали много пъти, БРИКС е 45% от населението на планетата, 33% от сушата. Това е постоянно нарастване на търговския оборот и нивото на световната търговия.

БРИКС – Русия

В някои области човечеството не може да съществува без страните от БРИКС. Имам предвид хранителни пазари, енергийни пазари и т.н. Но във високотехнологичните области, по-специално в развитието на изкуствения интелект и неговото използване, ние все повече не само придобиваме компетенции, но и ставаме лидери в определени области. Следователно това е най-важната промяна, очевидната, видима промяна, която се случва в света.

За разликата между БРИКС и други международни организации
БРИКС никога не е бил изграден срещу никого. Премиерът на Индия го каза много добре наскоро. Той заяви, че БРИКС не е антизападна асоциация, тя просто „не е западна“.

Това е много важно, има много смисъл, тоест БРИКС не се противопоставя на никого. Това е асоциация на държави, които работят заедно въз основа на общи ценности, обща визия за развитие и, най-важното, принципа за отчитане на интересите на другите.

За изграждането на отношения в БРИКС
Светът непрекъснато се променя и лидерите винаги се появяват, така че трябва да приемете това спокойно, като даденост и въз основа на това да изграждате отношения помежду си.

Всички членове на организацията трябва да зачитат интересите на новите страни членки. През тази година направихме всичко, което зависеше от Русия, за да интегрираме постепенно и спокойно всички наши нови членове в работата на организацията.

За разширяването на БРИКС
Практиката показва, че сме на прав път. Практиката показва, че сме направили добра и правилна стъпка по отношение на разширяването. Абсолютно съм убеден, че това ще повиши интереса към организацията, влиянието в света и авторитета. Вече виждаме това.

Знамената на първите пет страни от БРИКС

Знамената на първите пет страни от БРИКС

Към днешна дата 30 държави са изразили желание да си сътрудничат в една или друга степен с БРИКС и да се присъединят към дейността на организацията по един или друг начин. Ние няма да отчуждим никого. Вратите ни са отворени. Организацията ще се развива вълнообразно, но бавно и съобразявайки се с международните реалности.

В същото време увеличаването на броя на членовете на БРИКС не трябва да минимизира ефективността на самата структура. Разширяването на БРИКС ще изисква консенсус.

Работим и върху категорията „партньорски страни от БРИКС“; за Русия това са предимно страни от ОНД.

За съвпадението на ценностите на страните от БРИКС
Традиционните ценности на християнската, ислямската, китайската и други култури са много близки. Всъщност, ако се чете и превежда от един език на друг е едно и също нещо, е необходимо хората да осъзнаят този факт.

Нямаме врагове, а само приятели съмишленици.

За цифровите валути на BRICS, националните валути и единната валута
Провеждаме консултации със страните от БРИКС относно използването на цифрови валути. Искаме да предложим на нашите колеги такъв сериозен въпрос – използването на цифрови валути в инвестиционните процеси. И не само в страните-членки на БРИКС, но и от страните-членки на БРИКС в интерес на други развиващи се икономики, които имат добри перспективи за развитие.

Освен това можем да направим инструмент, който практически няма да има инфлация. Той ще бъде под контрола на съответните институции на БРИКС. Това може да бъде още една много добра интересна стъпка в развитието на глобалния юг и то с нашето пряко активно участие.

Владимир Путин и Си Дзинпин

Владимир Путин и Си Дзинпин

В търговията ни с Китай 95% са рубли и юани. Между другото, ние също използваме юана в разплащания с трети страни, което спомага за укрепването на юана като международна парична единица. (…) Ние не отказахме долара като универсална валута, отказаха ни да го използваме. Но сега 95% от цялата руска външна търговия се извършва с нашите партньори в национални валути. Това са направили със собствените си ръце.

В същото време единната валута все още не е назряла в БРИКС.

За руския ледоразбивачен флот и Северния морски път

Русия строи ледоразбивачен флот, какъвто няма никой друг в света. Към днешна дата Русия разполага със седем атомни и 34 дизелови ледоразбивача от много висок клас. Никоя друга държава няма такъв флот. Изгражда се и водещ ледоразбивач, който обикновено ще разбива лед с всякаква дебелина и ще работи целогодишно.

Руски ледоразбивач

Руски ледоразбивач

Много голям маршрут е Северният морски път, покрай Северния ледовит океан. Ние правим много тук. Това е глобален маршрут и много страни от БРИКС проявяват голям, голям интерес към него. Защото осигурява маршрут, който, ако бъде внедрен, а той е реализиран от нас, ще осигури много големи икономически предимства.

За уникалните отношения между Русия и Китай

Знамето на Китай

Знамето на Китай

Имаме уникални отношения с Китай; те са много доверителни и обширни; търговските и икономически връзки се разрастват бързо. (…) Руско-китайското взаимодействие на международната арена несъмнено е един от ключовите фактори за стратегическа стабилност в света. Това, струва ми се, е очевиден факт. Тази позиция се споделя от мнозина.

Отношенията ни с Китайската народна република се изграждат на равноправна основа, отчитайки интересите на другите. Това не е празна клиширана фраза, наистина е така. (…) Нямаме нито старша, нито младша.

Китай е нашият търговски и икономически партньор номер едно. Но делът на Русия расте и сега делът на Русия е четвърти в търговския оборот на Китай.

Китайските партньори с удоволствие купуват руски енергийни ресурси, това е най-надеждният източник на Русия. Имаме обща граница, която не подлежи на никакви колебания от гледна точка на световната политика. А енергийните ресурси в Руската федерация са просто неограничени.

За отношенията между Китай и САЩ
Що се отнася до отношенията между Китай и Съединените щати, ние не се намесваме в тези въпроси. Точно както ние не се намесваме в отношенията между Етиопия, да речем, и Египет. Ако възникнат трудности и поне нещо зависи от нас, ние сме готови да предложим нашите услуги за разрешаване на тези проблеми и ако участниците в процеса се интересуват от нашето участие.

За последиците за Съединените щати от нарушените отношения с Русия

Русия, САЩ

Русия, САЩ

Съединените щати трябва да помислят за това. Така те развалиха отношенията с Русия и това се отразява негативно на тях, в частност на долара. Целият свят се чуди дали си струва да се използва доларът, ако Съединените щати по политически причини ограничават използването на долара като универсална и международна валутна единица. Всички се замислиха. Обемът на използване на долара бавно намалява, както в плащанията, така и в резервите. Дори традиционните съюзници на САЩ намаляват доларовите си резерви .

За опитите на САЩ да спрат развитието на Китай

Китай и САЩ, илюстрация

Китай и САЩ, илюстрация

Съединените щати закъсняха с 15 години, няма да могат да спрат развитието на Китай, невъзможно е да се направи, както е невъзможно да се каже на Слънцето: не изгрявай. Има обективни процеси на икономическо развитие, те са свързани с милиони фактори. Този опит да се ограничи развитието на Китай има отрицателно въздействие върху икономиката на самите Съединени щати. Те правят производството на редица свои стоки нискоконкурентоспособни и ако продължат по този път, ще ги направят като цяло неконкурентоспособни в отделни сектори на икономиката.

За провокациите на САЩ в различни региони на света

Упадъкът на Европа, визуализация

Упадъкът на Европа, визуализация

Действията, които виждаме днес от страна на Щатите, смятаме, че са контрапродуктивни. Тези постоянни провокации с Тайван… защо е нужно? Сега всъщност НАТО и европейците биват въвличани в Азия чрез НАТО. И никой не иска да пита европейците – искат ли изобщо да си развалят отношенията с Китай, да се намесват там през структурите на НАТО, в Азия? И да създадете там ситуация, която да предизвика безпокойство там <…> Не знам. Въпреки това те се влачат там като ласо, като малки кучета. Те активират своите съюзници: Япония, Австралия, Нова Зеландия, създават допълнителни точки на напрежение, преместват доста сериозни оръжия, които застрашават страните от региона, включително Китай и Русия.

За възможното решение на израелско-палестинския конфликт

Сринати до земя квартали в ивицата Газа

Сринати до земя квартали в ивицата Газа

Според мен е невъзможно палестинският проблем да се реши единствено въз основа на въпроси, свързани с икономиката. Знам, че израелското ръководство, както настоящите, така и бившите лидери, е на мнение, че е достатъчно да се задоволят някои основни, основни интереси на палестинците, живеещи на тези територии, и въпросът ще бъде приключен. Струва ми се, че освен въпроси от чисто материален характер, има и въпроси, свързани с духовната сфера, с историята, със стремежите на този или онзи народ, живеещ на определени територии. Тук въпросът е много по-дълбок и сложен.

Винаги сме изхождали от факта, че резолюцията на Съвета за сигурност, решението на Съвета за сигурност за създаването на две държави – Израел и Палестинската държава – трябва да бъдат изпълнени. Това е коренът на всички проблеми и съм сигурен, че ще трябва да говорим за това на срещата на БРИКС.

За подкрепата на Запада за преврата в Украйна

Киев след Майдана

Киев след преврата – Майдана

Само ще ви напомня още веднъж, че през 2014 г. западните държави, водени от САЩ, организираха или, ако не организираха, подкрепиха преврат. Оттук започна цялата криза. И след това, в продължение на много години, НАТО беше натикано там. Оттук започна кризата. А войната започна през 2014 г . Защото тези хора, които не бяха съгласни с преврата, започнаха да провеждат въоръжени действия срещу тях с помощта на въоръжени сили. Така войната започна през 2014 г.

За мащабни промени и създаване на многополюсен свят
Промените в света започнаха да се случват по-рано и започнаха да се случват в огромен, голям мащаб. Това ние наричаме създаване на многополюсен свят. И ние просто изхождаме от факта, че това се случва и ние улесняваме и се опитваме да го улесняваме по такъв начин, че да не води до разрушение, а по-скоро спокойно да се изгражда в нов растящ формат.

Русия не се стреми да преструктурира световния ред. Това се случва естествено, ние просто казваме, че това е неизбежен процес и трябва да реагираме съответно.

За ролята на Югоизточна Азия и Африка
Основното е формирането на нови центрове за развитие. И това развитие, според експерти, на които имам доверие и в чиито мнения се вслушвам, обективно ще се случи преди всичко в страните членки на БРИКС – това са Югоизточна Азия и Африка. Икономическият растеж в тези страни ще изпревари темповете на Русия, Китай и Индия.

За Истанбулските споразумения и евентуалните преговори с Украйна

Въпросът е какво да обсъждаме. Ние в Турция, в Истанбул, преговаряхме дълго време резултатът беше документ, който беше парафиран от украинската страна. Струва ми се, че не беше правилно този документ да бъде изхвърлен в кошчето. Готови сме да преговаряме, но на базата на този документ.

Разбираме, че конфликтът в Украйна е „дразнител“ в световните дела и се стремим да го прекратим по мирен начин възможно най-бързо.

За възможното създаване на ядрено оръжие в Украйна

Изявлението на Зеленски за възможността за създаване на ядрено оръжие в Украйна е поредната провокация. Русия при никакви обстоятелства няма да позволи на Украйна да създаде ядрено оръжие. Ние се отнасяме внимателно към всички, освен към враговете си.

За това кога ще бъде постигната победа в Украйна и за руската армия

Руски танк, генерирано изображение

Руски танк, генерирано изображение

Определянето на крайни срокове е контрапродуктивно. Току-що обсъждахме преговорите. Ние сме за. Съвременният начин на водене на бой се променя бързо заради технологичния прогрес. Чух от участници в събитията, че съвременната война е война на математиците. НАТО се сражава с нас в ръцете на украинските войници. Украйна не щади войниците си в интерес на трети страни. А руската армия сама се сражава и си прави софтуир. В това има огромна разлика. Мислим за нашите войници и оборудване и когато мислим за това, мислим за света, това е нашата разлика.

Руската армия се превръща не само в една от най-технологично напредналите, но и в една от най-боеспособните.

Ние сме готови да продължим тази битка и победата ще бъде наша.

За евентуална война между Иран и Израел и ролята на Русия и БРИКС в преговорите
Ние сме в контакт и с Израел, и с Иран, имаме отношения на доверие. Много бихме искали тази безкрайна размяна на удари да спре. Да се ​​намерят начини за разрешаване на ситуацията, които да задоволят и двете страни. Но това е само начин за намиране на компромиси. Възможни ли са сега? Мисля, че да

Търсенето на решения от този вид е много търсено. Ако страните в конфликта са заинтересовани от това, ние сме готови да участваме.

Що се отнася до Иран, ние имаме съюзнически отношения с Иран. Усещаме какво се случва там. Ние сме против всякакви терористични прояви, каквито и да било.

За търсенето на мирни решения на украинския въпрос от страните от БРИКС
Нито Бразилия, нито Китай са се консултирали [за мирните преговори с Украйна], това е тяхната независима позиция. Мисля, че това е добра основа за започване на опити за мирни преговори. Украйна води преговори с нас, но ги спря след постигане на споразумения в Истанбул.

Що се отнася до посредничеството [от Индия, Китай или Бразилия], ние сме благодарни за това и го приветстваме.

За отношенията на Русия със Саудитска Арабия
Ние смятаме Саудитска Арабия за приятелска страна за нас. Имам много добри отношения с краля и приятелски отношения с престолонаследника. Сигурен съм, че всичко, което прави Саудитска Арабия, се прави искрено.

За отношенията с ОАЕ
Имаме много добри отношения с Обединените арабски емирства и съм убеден, че посещението на президента на ОАЕ ще бъде ползотворно. Що се отнася до проблемите на Близкия изток, ние ще се вслушаме в гласа, който формулира ръководството на ОАЕ и, разбира се, ще вземем предвид това в нашата практическа политика.

За дългосрочно сътрудничество с Китай
Ние сме много активни в енергетиката, това е добре известно. Работим по създаването на два блока за атомни електроцентрали в Китай. Това е полезно и за нас, и за Китай. Разширяваме сътрудничеството в областта на селското стопанство и сме благодарни на нашите китайски приятели за отварянето на техния пазар. Една от най-важните области на бъдещето е високотехнологичното сътрудничество, генетиката, ИИ, космоса.

За отношенията с Египет
Традиционно имаме много приятелски отношения с Египет от десетилетия. Тези отношения се заздравяват, търговският оборот расте, работим по големи проекти, изграждане на атомна електроцентрала в Египет. Убеден съм, че тези планове ще бъдат изпълнени. Трябва да сме по-активни в индустриалната зона.

За „размяната на територии“ и присъединяването на Украйна към НАТО

Не разбирам какво значи „размяна на територии“. Териториите, за които се бият нашите момчета, са наши територии. За нас е важно да решим проблема с нашата сигурност. Нямаме нужда от примирие за седмица, две или година, докато Украйна се превъоръжава с помощта на НАТО. Имаме нужда от гаранции за сигурност.

Що се отнася до тези, които искаха да нанесат стратегическо поражение на Русия, те сами се убедиха в неправилността на заключенията си и признаха грешката си. Поздравявам ги за това.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!