Тъмни облаци над главата на Зеленски. Шолц и Тръмп го скастриха!

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия за настоящата надпревара

Тъмни облаци се струпаха над главата на украинския президент с изтекъл срок Владимир Зеленски. Германският канцлер Олаф Шолц и бившият американски президент Соналд Тръмп и най-вероятен бъдещ даржавен глава го атакавуваха. Първият се изказа за Плана за победа на бившия комик, а вторият го обвини за войната. При положение, че САЩ и Германия от страна на ЕС са най-големите спонсори на Киев, това може да се приеме като предупредителен знак за Зеленски.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли ключови точки от „плана за победа“ на Владимир Зеленски поради опасения от по-нататъшна ескалация на конфликта с Русия, пише BILD, цитиран от Фокус.

Федералният канцлер на Германия разкритикува плана на украинския президент вечерта на 17 октомври след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Шолц смята за приоритет войната между Русия и Украйна да не се превърне във война между Русия и НАТО. Той заяви, че нищо няма да промени решението му да откаже на Киев доставката на крилати ракети Taurus. „Не мисля, че тези доставки са правилни и така ще си остане“, отсече Шолц.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Канцлерът също възнамерява да блокира бързата покана на Украйна за членство в НАТО. Той се позова на резолюциите от последната среща на върха на НАТО във Вашингтон, когато Аалиансът не беше склонен да изпрати покана (САЩ и Германия се противопоставиха). В резолюцията се подчертава, че покана за членство в НАТО може да има само след като всички съюзници се съгласят с това и са изпълнени всички условия за приемане. Тези условия включват реформи в областта на демокрацията, икономиката и сигурността.

Доналд Тръмп обвини за украинския президент Володимир Зеленски за войната с Русия, пише европейската редакция на Politico.

Владимир Зеленски и Доналд Тръмп

Владимир Зеленски и Доналд Тръмп

„Той никога не трябваше да позволява тази война да започне. Войната е губеща“, заяви Тръмп, имайки предвид Зеленски, в подкаст с консервативния коментатор Патрик Бет-Дейвид. Бившият президент добави, че настоящият америански държавен глава Джо Байдън е „подстрекал тази война“, за която той многократно е твърдял, че „никога не би се случила“, ако беше президент.

В подкаста Тръмп отвърна на критиците, твърдящи, че е „в джоба“ на Русия, като каза, че е „преустановил най-голямата работа, която някога са вършили“, имайки предвид санкциите, които той одобри за газопровода „Северен поток 2“ към Германия.

По-късно той добави, че има „добри отношения с Путин и Зеленски“, с когото се срещна миналия месец по време на Общото събрание на ООН. Преди тази среща Тръмп обеща да договори сделка, която ще бъде „добра и за двете страни“.

Владимир Зеленски, Украйна

Владимир Зеленски, Украйна

В отговор на искане за коментар, кампанията на Тръмп препрати POLITICO към речта на бившия президент на Републиканската национална конвенция през юли. „При президента Буш Русия нахлу в Грузия. При президента Обама Русия превзе Крим. При сегашната администрация Русия иска цяла Украйна“, заяви Тръмп. „При президента Тръмп Русия не взе нищо“.

КритичноБГ припомня, че президентът на Украйна Володимир Зеленски с изтекъл мандат на 20 май тази година заяви, че в комуникацията с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп е обсъдил необходимостта Украйна да се присъедини към НАТО, споменавайки отказа на Киев от ядрени оръжия. Зеленски говори за това на пресконференция в четвъртък след участие в заседание на Европейския съвет, където представи своя „план за победа“, пише „Украинская правда“.

Той припомнил Будапещенския меморандум като неефективно споразумение, което не е могло да защити Украйна, след като се отказа от ядрени оръжия.

„Коя от тези големи държави, всички ядрени държави, пострадаха? Всички? Не, една – Украйна. Кой се отказа от ядрени оръжия? Всички? Една – Украйна. Кой воюва днес? Украйна“.

В разговор с Доналд Тръмп му казах: „Какъв е изходът? Или Украйна ще има ядрено оръжие – и тогава ще имаме някаква защита. Или може да влезем в някакъв съюз. Към днешна дата не знам други реални съюзи освен НАТО“, заяви държавният глава.

Той добави, че страните от НАТО днес не са във война, поради което Украйна избира НАТО, а не ядрените оръжия.

„Вярвам, че Доналд Тръмп ме чу. Той каза: „Имате справедливи аргументи“, заяви Зеленски.

Той също така посочи, че ако партньорите му не подкрепят неговия „план за победа“, това ще бъде привилегия за Русия и голяма грешка. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зеленски: Казах му на Тръмп или ще имаме ядрено оръжие, или в НАТО! Вярвам, че ме чу!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!