Израел: Убихме лидера на ХАМАС Яхия Синуар!

Яхия Синуар, лидер на Хамас, за когото Израел твърди, че е убит

Израел: Убихме лидера на ХАМАС Яхия Синуар!

Израелските военни твърдят, че са убили ръководителя на Хамас Яхия Синуар, съобщи държавната телевизия на Израел Kan, като се позова на източник, цитира РИА Новости

„Източник от сигурността каза днес, че лидерът на Хамас Яхия Синуар е бил убит“, се казва в изявлението.

Както съобщиха по-рано днес от пресслужбата на Армията за отбрана на Израел (IDF), военните проверяват информацията дали ръководителят на Хамас е бил сред „група палестински радикали, които са били ликвидирани по време на една от последните операции в ивицата Газа“.

Съобщава се, че военновъздушните сили са атакували десетки бойци на Хамас и Ислямски джихад, които според военните са действали в училищна сграда в северната част на анклава.

Кан припомни, че Израел има ДНК проба от Синуар, тъй като той е бил в местен затвор.

Към 17.10 мин. българско време ДНК пробата потвърди, че откритото тяло е на Синуар, съобщи израелската телевизия KAN.

Властите на еврейската държава смятат лидера на Хамас за главен организатор и вдъхновител на атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Тогава загинаха около 1,2 хиляди души, повече от 200 бяха взети за заложници.

Войници на Хамас

Войници на Хамас

Година след атаката все още има 101 души, държани в плен от палестинското движение, включително тези, за които се предполага, че са мъртви, според израелски данни. По време на различни операции и хуманитарни усилия 154 души бяха върнати от плен на Хамас, включително мъртвите заложници, чиито тела бяха изнесени от анклава.

Междувременно по-рано израелските отбранителни сили (IDF) обявиха, че са извършили прецизен въздушен удар срещу терористите от Хамас и палестинския ислямски джихад, които са действали от команден и контролен център в сграда, използвана преди като училище в северната част на Газа.

Според IDF в бившето училище Абу Хасан е имало 12 терористи, които са участвали в ракетни атаки срещу Израел и операции срещу израелски войски. Военните подчертаха, че са взети мерки за ограничаване на въздействието върху цивилни.

Въпреки това, според служител на здравното министерство в контролираната от Хамас Газа, най-малко 19 палестинци, включително деца, са били убити при атаката, докато десетки други са били ранени. Официалният представител Метат Абас също заяви, че „няма вода, за да изгаси огъня. Няма нищо.

КОЙ Е ЯХИЯ СИНУАР?

КритичноБГ припомня, че Яхия Синуар беше избран за нов ръководител на Политбюро на палестинското движение Хамас на мястото на убития Исмаил Хания. Това съобщават от движението на 8 август тази година.

„Ислямското съпротивително движение Хамас обяви избора на Яхия Синуар за ръководител на Политбюро на движението, за да замени убития Исмаил Хания“, се казва в изявлението.

Синуар преди това е бил лидер на движението в ивицата Газа.

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас, убит в Иран

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас, убит в Иран

Новоизбраният лидер на „Хамас“ Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс. Ливанската групировка „Хизбула“ поздрави Яхия Синуар с избирането му за нов лидер на палестинско движение „Хамас“.

„Хизбула“, която също като „Хамас“ е подкрепяна от Иран, заяви още, че този избор е „потвърдил, че убийствата на лидери и представители, извършени от врага (Израел – бел. ред) не са постигнали целта си“, допълни агенцията.

Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви снощи в социалната платформа „Х“, че новият лидер на „Хамас“ Синуар трябва да бъде „елиминиран бързо“.

Израел е арестувал Синуар три пъти – през 1982, 1985 и 1988 г. Осъждан е с няколко доживотни присъди за организиране, отвличане и убийството на двама израелски войници. Бил е зад решетките 22 години.

Бившият високопоставен служител на израелската разузнавателна агенция Шин Бет Ярон Блум определи Синуар като много краен, пише Вашингтон пост още през 2017 г.

Блум описва Синуар като харизматичен и некорумпиран и казва, че той е скромен, истински вярващ и човек на действието. Говори свободно иврит.

„Ще направи всичко възможно, за да извърши терористични атаки“, каза Блум. „Той е човек, с когото ще бъде много трудно да се постигне каквото и да било разбирателство“, добавя тогава бившият служител на Шин Бет Ярон Блум.

Коби Майкъл, анализатор и бивш служител на израелското правителство, бе категоричен: „Той представлява най-радикалната и крайна линия на Хамас“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!