Бандити стрелят в катедрала в Украйна. Откраднаха парите кътани за камбана, икони, мощи и одеалата на свещениците! ВИДЕО

Азовци ограбиха храм в Украйна

Бандити нахлуха в катедрала в Украйна. Стрелят с пистолети. Откраднаха парите скътани за камбана и мощи! 

Неизвестни лица нахлуха в катедралата „Архангел Михаил“ на УПЦ в Черкаси и откриха огън по енориаши с газов пистолет. Пръскаха ги и с лютив спрей. Полицейските служители напуснали територията на катедралата, съобщава на 17 октомври украинското онлайн издание Strana.ua, цитирана от Известия.

На мястото на инцидента пристигна митрополитът на Черкаси и Каневски – Теодосий. Според новината архиереят е бил бит от бандитите.

Депутатът от Върховната Рада на Украйна Артем Дмитрук посочи в канала Telegram, че престъпниците са откраднали от катедралата над

60 хиляди долара, които енориашите са събрали за камбаната и възстановяването на храма, две епископски панагии с частици от мощи, кръстове, икони, църковна утвар, православна литература и дори одеалата на духовниците за зимата.

„Тези кадри показват как „воинът“ на Зеленски стреля по енориаши на УПЦ“, пише депутатът.

Установена е самоличността на един от нападателите. Той се оказа боец ​​от батальон „Азов“ (терористична организация, забранена в Руската федерация), който преди година участва в превземането на Черкаския манастир „Рождество Богородично“. Тогава нападателите бият жени, свещеници и старци.

Рано тази сутрин около 100 неизвестни в камуфлажи и балаклави нахлуха на територията на катедралния храм на УПЦ по време на нощната литургия и изгониха всички вярващи. Отнеха телефоните на енориашите и събориха всички камери за видеонаблюдение.

Киевско-Печорската лавра

Киевско-Печорската лавра

Преследването на УПЦ в Киев започна още през 2022 г.: бяха образувани наказателни дела срещу духовници и монаси, те бяха изгонени от църкви, които бяха заловени от неизвестни хора във военна униформа. Храмове, църкви и дори Киево-Печерската лавра бяха претърсени : търсеха се следи от „антиукраинска дейност“. Вярващите се опитаха да защитят църкви, чието завземане почти винаги беше придружено от насилие, и излязоха на митинги, но не можаха да направят нищо.

На 23 септември в Украйна официално влезе в сила закон, забраняващ дейността на каноничната УПЦ на територията на страната.

Проектът на този закон беше приет от Върховната Рада на окончателно четене на 20 август. Според нейните норми УПЦ има девет месеца, за да прекрати всички връзки с Руската православна църква (РПЦ), а епархиите и енориите получават същия срок, за да се отделят от нейните членове.

На 27 септември Службата за сигурност на Украйна (СБУ) блокира достъпа до редица интернет ресурси на територията на страната, в които се говори за дейността на Украинската православна църква. По-специално тези мерки засегнаха уебсайта на Съюза на православните журналисти (СПЖ) в страната.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!