Израелската армия взриви исторически квартал в Ливан със светилище на 2100 години

Атака на Израел в ливански глад

Израелската армия взриви исторически квартал в Ливан със светилище на 2100 години

Видеоклипове, разпространени в сряда в социалните медии, показват как израелската армия взривява квартал в южния ливански град Мхайбиб – исторически обект, в който се намира светилище на повече от 2100 години, съобщи Анадолската агенция.

Градът в района Марджааюн в Набатийе се намира на около 115 км от Бейрут.

Мухтарът или ръководителят на селото Касем Ахмед Джабер изрази несигурност относно степента на нанесените на сградите щети.

Той ги обяснява с евакуацията на жителите поради непрекъснатите израелски нападения в региона

Градът има значителна религиозна и историческа стойност, тъй като в него се намира светилището на пророка Вениамин, син на пророка Яков, което привлича голям брой туристи, каза той пред Anadolu.

Въздушна атака от Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Кадър от въздушната атака на Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Точният ефект върху древния обект остава неизвестен, като все още няма официален коментар от страна на официалните лица.

По-рано през октомври израелската армия предупреди жителите на 26 града в Южен Ливан, включително Мхайбиб, да се евакуират, позовавайки се на потенциални действия на Хизбула в района.

От 23 септември насам Израел провежда мащабна въздушна кампания в Ливан срещу цели, за които твърди, че са на Хизбула, при която са убити над 1500 души и са разселени над 1 милион.

Заради офанзивата на Тел Авив в ивицата Газа, пък загинаха близо 42 400 души, повечето от които жени и деца, след нападението на Хамас миналата година.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Вчера стана ясно, че Израел подготвя мощен отговор на заплахите от Иран, който може да доведе до сериозна ескалация на конфликта между двете страни. Според източници на Kan 14 израелската страна възнамерява да нанесе значителен удар по иранските цели, което според анализатори неизбежно ще предизвика ответен удар от страна на Техеран. В тази връзка Израел се готви за възможна размяна на удари, което може да засегне и американските съюзници.

Експертите предупреждават, че предстоящият конфликт може да надхвърли локалната конфронтация и да включва големи сили. Твърди се, че израелският отговор няма да бъде ограничен, а по-скоро мащабен, което според анализаторите ще провокира Иран да отмъсти. Този сценарий става все по-вероятен на фона на нарастващото напрежение в региона.

„Трябва да се подготвим за сериозна размяна на удари“, казват източниците, като подчертават, че участието на САЩ в евентуална ескалация прави ситуацията още по-опасна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!