Дмитрий Бавирин за предложението на Вашингтон за край на войната, ако Тръмп стане президент

Дмитрий Бавирин, РИА Новости

Илюстративно изображение

Дмитрий Бавирин за предложението на Вашингтон за край на войната, ако Тръмп стане президент

Слънчева Калифорния е неспокойна, лицата на обикновените калифорнийци са тъжни. Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп дойде на турне в щата, в който мнозинството не може да го понася, и предупреди, че апокалипсисът е близо – остават три до четири месеца: „Моето безпокойство за следващите три или четири месеца е, че ще се окажем в световна война заради хората, които имаме в управлението на страната.

Въпреки това, както обещава Тръмп, ако се върне в Белия дом, няма да има глобално клане. Освен това той ще разреши конфликта в Украйна и ще „сложи край на хаоса в Близкия изток“.

Доналд Тръмп, бивш президент на Съединените щати и кандидат за поста

Доналд Тръмп, бивш президент на Съединените щати и кандидат за поста

Това е стандартният репертоар на Тръмп, хит през последните седмици. Вместо „Make America Great Again“ лозунгът е „Или аз, или световна война“ (понякога, за разнообразие е ядрена). Това, което републиканецът има предвид, е, че неговата опонентка Камала Харис е некомпетентна смешна с нисък коефициент на интелигентност (това е цитат) и ще доведе планетата до катастрофа, ако стане президент. Или Тръмп ще дойде и просто ще оправи всичко.

И това работи. Последните национални социологически проучвания показаха изравнени рейтинги на кандидатите, но републиканецът изпреварва вицепрезидента в повечето важни щати – т. нар. неопределилите се. Освен това респондентите постоянно предпочитат Тръмп по въпросите на икономиката, външната политика и украинския конфликт. Но Харис води в позиции като здравеопазване и образование.

И двамата наплашиха страната. Тръмп с апокалиптичните си прогнози, Харис с поведението си, с което потвърди оценките на Тръмп…

Във всеки случай възрастният милиардер успя, използвайки клишетата на политолозите, да преобърне негативната тенденция: в началото на есента той забележимо изоставаше от Харис. 

Общо взето, обичайната предизборна борба (в САЩ). Но това, за съжаление, не означава, че до три-четири месеца (по-вероятно по-късно, малко вероятно по-рано) няма да се случи криза, равностойна на Трета световна война или първата ядрена криза. Само че избирането на Тръмп в никакъв случай не е гаранция: той самият лесно може да стане причина за такава криза.

В случая с Близкия изток Тръмп просто лъже. Основната причина за хаоса там е израелският премиер Бенямин Нетаняху, който пресича все повече червени линии в Ивицата Газа, Ливан и Иран, въпреки протеста на Вашингтон , където войната пречи кампанията на Харис.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Нетаняху има свои собствени мотиви. Краят на войната за него вероятно означава загуба на власт и край на политическата му кариера, а в очите му гори желанието да унищожи повече врагове, защото досега Израел печели всички битки към този момент. И най-важното: той смята Байдън за „куца патица“ и чака Тръмп, който беше най-произраелският президент в историята на САЩ. С такъв човек във Вашингтон можете да преминете дори повече червени линии.

Ако Тръмп наистина се надява да „спре хаоса“, тогава той явно разчита на своята „неустоимост“ и добри отношения с Нетаняху. Че израелският премиер няма да му откаже, защото е такъв готин човек, и веднага ще спре всичко, защото ще се фокусира върху Тръмп, а не върху властолюбието или интересите на Израел. А Нетаняху изхожда от факта, че Тръмп със сигурност няма да предаде Израел, каквото и да направи последният.

Що се отнася до ситуацията около Украйна, тя оставя основния противник на Русия, но без много възможности, а за Вашингтон изобщо няма добри възможности. Добър вариант за тях би бил този, който би им позволил да диктуват условията на Русия от позиция на силата – и Харис, и самият Тръмп биха искали това. Но такъв не се задава, защото Украйна се провали.

Първо, загубата на Красноармейск (Покровск) е неизбежна, а това е фатално за украинската стоманодобивна индустрия. Второ, приключението на украинските въоръжени сили в района на Курск се проваля. Трето, ловът на пушечно месо достигна ново ниво: мъжете биват хващани буквално навсякъде и вече са заплашени с посещения от врата на врата, превръщайки украинските градове в женски кралства на неврозата.

Кремъл

Кремъл

За да не се провали американският украински проект, трябва да се направи нещо – няма значение дали е Тръмп или Харис. При сегашните условия можем да очакваме и от двамата някаква сделка, която ще бъде предложена на Москва за замразяване на конфликта, така че Украйна и нейните спонсори да могат да си починат. Но приемането на всички условия на Русия в този случай се явява почти капитулация за Вашингтон и Киев, така че Белият дом ще изложи план, който само частично ще удовлетворява исканията на Москва. Един вид „компромис“.

Очевидно е, че Русия ще запази контрола си върху териториите, които нейната армия ще окупира дотогава. Също така е очевидно, че Вашингтон няма да признае официално промяната на границите (той дори не признаваше влизането на Прибалтика в състава на СССР). Москва ще получи от Киев обещание да не посяга на разрешаването на териториалния спор със сила, а Киев ще получи от Запада някакви гаранции за сигурност, които предполагат участието на НАТО в конфликта в случай на неговото възобновяване.

Конгресът на САЩ

Конгресът на САЩ

Съдейки по изтеклата информация, това е максимумът, който Вашингтон може да предложи до момента. Нещо повече, прословутите „гаранции за сигурност“ са или покана на Украйна за членство в НАТО (според плана на секретариата на НАТО), или неин аналог чрез едностранни ангажименти на членовете на алианса.

И в двата случая това противоречи на основното искане на Русия за неутрален статут на Украйна.

Така че отказът на Москва е предопределен, офертата (от Вашингтон) ще бъде подкрепена със заплаха от рода на „ако не се съгласите, ние ще продължим с „това“. А изборът на „това“ за Тръмп или Харис не е богат – ще е сценарий за ескалация, при който някои от исканията на Владимир Зеленски ще бъдат изпълнени –  нови планини от оръжия или по-скоро премахване на ограниченията за използване на оръжията, с които вече разполага, т.е. ракетите с голям обсег.

Което връща всички към предупреждението на руския президент Владимир Путин, който подчерта, че подобно премахване на ограниченията ще се разглежда като съвместна атака на Украйна и НАТО срещу Русия, тъй като само специалисти от НАТО могат да определят цели на ракетите с голям обсег.

Ако Съединените щати пренебрегнат това предупреждение с действия, Европа всъщност ще се окаже на ръба на ядрена война. Това няма да се случи преди изборите през ноември и едва ли ще стане преди смяната на караула в Белия дом, но след това обменът на мнения между Москва и Вашингтон рискува да стане съвсем кратък.

Украинците все още не са достатъчно отчаяни, а Западът не е загубил достатъчно, за да се оттегли на дистанция, която устройва Русия. Но Тръмп също така напразно си мисли, че Русия ще се разоръжи пред неговия чар и ще се откаже да реализира националните си интереси. А ако това не стане – обидчивият и импулсивен милиардер е още по-вероятно да действа от позицията на силата и заплахите, отколкото Харис.

Безумните и самодоволни действия на Запада създадоха инерция на военните конфликти, която сега е трудно да бъде преодоляна. Всеки нов президент на САЩ ще бъде изправен пред избора между ескалация и капитулация. И всеки ще е по-близо до това да отхвърли капитулацията по политически и лични причини.

Забележка: Оригинално заглавие: Тръмп назова истинската дата на световната война

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!