Спасеният в Охотско море разказа, как е оцелял 67 дни в ледените води. ВИДЕО

Оцелелият Михаил Пичугин в ледените води на Охотско море цели 67 дни, вече е лекуван в болница, за да се възстанови

Спасеният в Охотско море разказа, как е оцелял 67 дни в откритите ледени води

Изчезналият преди 67 дни в Охотско море руски гражданин Михаил Пичугин, който вчера бе открит по чудо от рибари, които са ловили риба навътре в изключително студеното по това време на годината вече море и го спасиха разказва, как е успял да оцелее през цялото това време от над два месеца. Той обясни пред репортер, че е утолявал жаждата си, за да не умре, с дъждовната вода, която се е събирала в лодката и която грижливо е пазил до следващия дъжд.

„С Божията помощ успях да оцелея. Събирах дъждовна вода и я пиех”, споделя той от болницата, в която е настанен.

Михаил Пичугин също така обясни, че е имал спален чувал с пълнеж от камилска вълна. И въпреки че е бил през цялото време мокър, той все пак помогнал да изолира тялото му от мразовития студ. Крепила го е мисълта, за да оцелее, защото в дома му са останали майка му и дъщеря му:

„Просто нямах избор, майка ми остана вкъщи, дъщеря ми остана вкъщи…“, каза мъжът.

Оцелелият Михаил Пичугин 67 дни в откритото Охотско море, в момента на спасяването

Оцелелият Михаил Пичугин 67 дни в откритото Охотско море, в момента на спасяването

Вчера, позовавайки се на свои източници, сайтът Известия писа и как Михаил Пичугин не е загинал от глад. Преди да отплава със сина си и брат си (към този момент руските медии уточняват, че всъщност не е бил на лодката синът му, а племенникът му, но информацията е все още разнопосочна).

В багажът, който двамата мъже и юношата са взели в надуваемата лодка е имало консерви с грах и пакетирани зърнени храни – юфка. В рамките на тези 67 дни оцелелият мъж е ял консервирания грах. Юфката е разкисвал, за да може да я яде в събраната дъждовната вода.

Стана ясно и как е бил забелязана лодката в тъмното, защото от първоначалните кадри, които изтекога от спасяването на мъжа се виждаше, че това не е станало по време на дневните часове, а наоколо е пълен мрак. По случайност или не, на надуваемата лодка е имало светлоотразителни жилетки, една от които Михаил Пичугин и облякъл. Отразената светлина от рибарската лодка е помогнала на спасителите му да го видят. Това е абсолютна случайност като се има предвид, че над морската повърхност, заради смяната на сезонните температури се носи и мъгла. Освен това, ако рибарите са били близо до Пичугин през деня е нямало да видят отразената светлина. Поредна щастлива случайност…

Оцелелият мъж e споделил преди това, че брат му и синът му (или племенникът му) са загинали от изтощение.

Охотско море

Охотско море

КритичноБГ припомня, че вчера, 15 октомври беше съобщено, че в Охотско море близо до село Уст-Хайрюзово, Камчатска територия, спасителите откриха, изчезнала още на 9 август. На беше останал един оцелял от отплавалите трима – Михаил Пичугин. След спасяването Пичугин беше откаран в град Магадан и хоспитализиран за лечение, заради пълното му изтощение.

Вчера от първите публикувани новини беше пуснато и видео от момента на спасяването, в което рибарите подават въже на Михаил Пичугин, за да го издърпат на своята лодка.

Първата изречена фраза на оцелелия беше: „Вече нямам сили“.

Ръководителят на катедрата по патологична физиология на Читинската държавна медицинска академия на руското министерство на здравеопазването, доктор на медицинските науки, професор Намжил Цибиков в разговор с Известия предположи, че наднорменото тегло е помогнало на Михаил Пичугин да оцелее по време на двумесечен дрейф в Охотско море.

Според професора в тялото на мъжа е настъпила т.н. липолиза – процес на метаболитно разграждане на мазнините, по време на който се освобождава свързаната с тях вода, докато е бил в открито море без храна и вероятно с много малко количество вода. Предполага се, че вода се е събирала в лодката о време на дъждовете, която е помогнала на мъжа да оцелеее.

„Заради процеса на липилоза той е бил по-малко засегнат от дехидратация, отколкото неговите близки, които са били с нормално телесно тегло. Смятам, че е оцелял при тези условия благодарение на наднорменото си тегло. Докато в нормалния живот наднорменото тегло е пряк път към болести“, подчертава експертът.

Цибиков отбеляза, че по време на дълъг дрейф в открито море най-лошите ефекти върху тялото са протеиновият глад и липсата на прясна вода. В същото време най-голямата опасност за живота е дехидратацията, докато без храна човек може да оцелее в продължение на месец.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!