Откриха още една римска статуя у нас. Тази е от Одесос и е напълно запазена

Откритата римска статуя край Варна

Открита е изцяло запазена статуя от Одесос, съобщиха археолози от РИМ-Варна, цитирани от Archaeologia Bulgarica:

Находката е открита при проучванията на древния град Мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст.

Тя представлява мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка.

Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изваяния е: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва само дясната му китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция.

Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век.


КритичноБГ припомня, че на 7 юли тази година антична мраморна скулптура на бог Хермес бе открита край Рупите от археолози при разкопките в античния град Хераклея Синтика. Тя датира от около II век.

Статуята преживява тежко земетресение. На мястото на разкопките са намирани стъпала и поставки от големи мраморни статуи, но находката изненадва археолозите.

Според експертите тя е уникална за цяла България. Статуята е с ръст по-голям от човешкия – 210 см, тъй като пресъздава божество.

Откритата статуя край Рупите

Откритата статуя край Рупите

„Говорейки за този иконографски тип скулптури на Хермес, той е популярен през II век и то особено в Македония и в Гърция, които са част от римската империя по това време. Те са римски копия на много по-ранни древногръцки образци, смята се, че са на бронзова статуя, създадена от известния скулптор Поликлет“, посочва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, по bTV.

От канала във Фейсбук Archaeologia Bulgarica, става ясно, че статуята е правена е от майстор, използвал цял мраморен блок. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата.

Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там.

Откритата статуя край Рупите

Откритата статуя край РупитеПоследвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!