Израел изпитва катастрофален недостиг на ракети за ПВО. Ако го нападнат заедно Иран и Хизбула ще настъпи АД!

ПВО защита

Израел изпитва катастрофален недостиг на ракети за ПВО. Ако го нападнат заедно Иран и Хизбула ще настъпи АД!

Ирански свръхзвукови ракети

Ирански свръхзвукови ракети

Израел е изправен пред недостиг на ракети за противовъздушна отбрана, съобщава Financial Times, позовавайки се на източници от отбранителната индустрия и бивши военни. Новината бе препечатана от еврейското издание The Jerusalem post. Те казват, че системата за противовъздушна отбрана на Израел, предназначена да защитава страната от атаки от Иран и неговите съюзници, може да бъде претоварена до краен предел поради недостиг на ракети прехващачи.

Бойци от Хизбула

Бойци от Хизбула

С нарастващата заплаха от Иран и подкрепяните от него организации като Хизбула, укрепването на системата за противовъздушна отбрана на Израел се превърна в приоритет. Въпреки това, както отбелязват анализаторите, ресурсите на системата се оказаха ограничени и страната е изправена вече пред сериозни трудности. Дана Строул, бивша говорителка на Министерството на отбраната на САЩ, която ръководеше делата в Близкия изток, подчертава, че проблемът с оръжията на Израел е наистина сериозен.

„Ако Иран реши да отговори на израелските удари с масивна атака и Хизбула се намеси, израелските възможности за противовъздушна отбрана ще бъдат изчерпани “, каза Строул в интервю за Financial Times.

Тя също така подчерта, че Съединените щати са изправени пред трудности при поддържането на няколко конфликта едновременно: докато едновременно доставят оръжия на Украйна и Израел, Вашингтон наближава повратна точка, когато продължаването на доставките на двете страни със същото темпо ще стане невъзможно.

Празненства на араби след ракетната атака на Иран над Израел

Празненства на араби след ракетната атака на Иран над Израел

Новината на Financial Times отбелязва, че тристепенната противовъздушна отбрана на Израел е успяла най-вече да прихване дронове и ракети, изстреляни от Иран и неговите съюзници от началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври. Железният купол спира ракети с малък обсег от Газа, Прашката на Дейвид прихваща по-тежки ракети от Ливан, а системата Arrow блокира балистични ракети с голям обсег от Иран.

През април, с помощта на САЩ и други съюзници, Израел бил успял да спре 99% от иранската атака, включваща дронове, крилати ракети и балистични ракети, пише The Jerusalem post, което е меко казано пресилено, даже комично на фона на изтеклите кадри, от които се вижда, че огромна част от ракетите от Иран достигнаха своите цели. Иначе подобна смехотворна хипотеза изразиха и официалните власти на Израел, с което разсмяха не само анализаторите.

Въпреки това Financial Times отбеляза, че „на 1 октомври Израел се бори с друга атака, тъй като около 30 ракети удариха военновъздушната база Неватим, а една експлодира близо до централата на Мосад„, с което вероятно журналистите от The Jerusalem post явно не са съгласни или не са видели кадрите, които обиколиха планетата.

Иран официално спира преговорите със САЩ

Междувременно стана ясно, че непреките преговори между Иран и САЩ, известни като Маскатския процес, официално са прекратени. Това заяви иранският външен министър Абас Аракчи по време на посещение в Маскат, столицата на Оман. Според него причината за прекратяването на преговорите е настоящата напрегната ситуация в Близкия изток, която прави невъзможно продължаването на диалога на този етап.

„Вече не виждаме основа за продължаване на преговорите в сегашните условия, веднага след като преодолеем настоящата криза, ще бъде взето решение дали да възобновим преговорния процес“, каза Аракчи в интервю за иранската информационна агенция Irna.

Министърът също така подчерта, че Оман винаги е играл важна роля на международната арена като посредник в трудни преговори между Техеран и Вашингтон, предоставяйки дипломатически услуги и създавайки условия за диалог.

„Оман традиционно улеснява предаването на съобщения и улеснява преговорите между нашите страни, особено когато отношенията са напрегнати“, каза той.

Аракчи припомни, че Иран многократно е заявявал своя ангажимент към дипломацията като основен инструмент за разрешаване на конфликти.

„Ние не се стремим към война и конфронтация, въпреки факта, че Иран е готов за всякакви сценарии, нашата позиция остава непроменена: дипломацията трябва да изиграе своята роля и да предотврати ескалация“, каза външният министър.

Според него на фона на влошаващата се ситуация в региона много страни, включително САЩ и Европа, трябва ясно да разберат позицията на Техеран.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!