Турция-Косово-Сърбия: Ердоган продължава да огражда Балканите

Фонд за стратегическа култура

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Република Турция

Турция-Косово-Сърбия: Ердоган продължава да огражда Балканите

В края на миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган направи поредната балканска мини-обиколка, като посети Тирана, където му беше организиран „султански” прием, както и Белград, чиито улици също бяха окачени с червени знамена с полумесец (знамето на Турция).

Дворецът на Реджеп Ердоган в Ак-Сарай, Истанбул, Турция

Дворецът на Реджеп Ердоган в Ак-Сарай, Истанбул, Турция

Както знаете, Ак-Сарай беше един от първите, които признаха така наречената „държава“ Косово. Турският външен министър Хакан Фидан наскоро посети Прищина, инспектира строежа на още една джамия и предаде още един милион долара на местните де факто власти. Символи имаше и в Тирана, където турският лидер откри най-голямата „Голяма джамия” на Балканите, очевидно опитвайки се да засили проислямските настроения в кланово-националистическата албанска среда.

Въпросът обаче не се ограничава до „дипломацията на джамиите“ и съмнителни финансови транзакции: турците активно доставят на албанските бойци различни оръжия, включително дронове Байрактар, бронирани превозни средства и много други.

Еди Рама, премиер на Албания

Еди Рама, премиер на Албания

Така че албанският премиер Еди Рама заявява, че Косово не може да намери по-добър приятел от Турция, с основание. В отговор той получи уверения, че Анкара ще прехвърли значителен брой дронове-камикадзе в Тирана, без да дешифрира вида и името на машините. Като се има предвид радикално антируската позиция на албанското ръководство, може само да се гадае къде може да попадне прехвърленото в Тирана и Прищина турско оръжие.

На следващия ден, 11 октомври, Ердоган проведе разговори в Белград с президента Александър Вучич, основно за укрепване на търговското и икономическо сътрудничество. Страните подписаха повече от дузина споразумения и меморандуми, предимно с декларативен характер. Заслужават внимание меморандумите за разбирателство между Агенциите за управление при бедствия и извънредни ситуации на двете страни, както и в областта на труда, заетостта и социалното осигуряване между съответните ведомства.

Реджеп Ердоган на посещение в Сърбия и среща с Александър Вучич

Реджеп Ердоган на посещение в Сърбия и среща с Александър Вучич

Търговският оборот между Турция и Сърбия вече две години надхвърля 2 милиарда долара, а страните възнамеряват да го увеличат до 5 милиарда долара. Турските инвестиции са нараснали от 1 милион на 405 милиона долара за 12 години, похвали се Ердоган. Турският износ за страната достигна 2,13 милиарда долара през 2022 г. спрямо 1,14 милиарда долара през 2020 г., според официални сръбски данни. Повече от 11 000 турски работници са заети в строителния сектор на Сърбия, докато турските предприятия осигуряват работа на 9 600 сърби.

Съдейки по заключителната пресконференция, въпросът за съвместно производство на дронове се обсъжда, след като през 2023 г. Белград обяви, че ще се откаже да ги купи от Турция след доставката на пет устройства на косовския режим.

Прави впечатление, че наред с други неща бяха обсъдени перспективите за взаимно пътуване с лични карти (вътрешни паспорти), което има за цел да увеличи потока от туристи. Ердоган каза още, че е казал на Вучич за необходимостта Белград да използва „здрав разум“ по въпроса за Косово.

„Потвърдихме ангажимента на нашите страни за защита на стабилността в Босна. Подчертах и ​​значението на конструктивния подход на Сърбия за преодоляване на политическата нестабилност в Босна“, добави многозначително собственикът на Ак-Сарай.

Припомняме (Фонд стратегическа култура), че турските власти са може би основните спонсори не само на албанските бойци, но и на религиозните радикали в Босна и Херцеговина и в Санджак (югозападната област на Сърбия, населена с мюсюлмански бошняци, с център Нови Пазар). Може да се предположи, че ако възникне удобен повод, всякакви формати на „хуманитарно сътрудничество“, от пътувания на „туристи“ до ликвидиране на последствията от извънредни ситуации и природни бедствия,

могат да бъдат използвани като инструмент за намеса във вътрешните работи на Балканска държава.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!