ВМС на Украйна сигурни: Руският флот е загубил способността да влияе на хода на военните действия

Снимката е илюстративна

Говорителят на ВМС на Украйна сигурен: Руският флот е загубил способността да влияе на хода на военните действия

Руският флот е загубил способността да влияе на хода на военните действия в Украйна. Увереност в това изрази говорителят на Военноморските сили на Украйна капитан трети ранг Дмитрий Плетенчук, съобщава изданието „Украинска правда“.

„Колегите от разузнаването могат да отговорят по-професионално на този въпрос…

Мога да отбележа, че каквато и да е степента на готовност и числеността на частите, руският флот всъщност не може да повлияе на хода на бойните действия на нашия театър. Дори и предвид факта, че някои единици (от руските войски) може да бъдат прехвърлени през вътрешни води, те няма да направят това, защото не могат да се справят дори с онези части, които са им останали в Черно море, в Черноморския флот, който е практически парализиран в Азово-Черноморския регион. Що се отнася до други води, като Средиземно море, те също не могат да стигнат оттам до тук“, обясни Плетенчук в ефира на телемаратона.

КритичноБГ обръща внимание, че изказването на капитана, който е и на всичкото отгоре и трети ранг, т.е. се очаква да има високо нево на експертиза, буди известно недоумение, защото на 8 октомври пак Украинска правда пусна новина, че Русия е пуснала 16 кораба в Черно море. 7 са с крилати ракети „Калибър“. И са… поразили кораб в Одеса с боеприпаси

„Към 6 часа сутринта на 8 октомври руснаците пуснаха в Черно море 16 кораба, 7 от които са носители на крилати ракети „Калибър“ с общ залп до 48 ракети. Миналия ден в Черно море имаше само 4 кораба. Това съобщи Украинская правда, която се позова на съобщение та Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, което е публикувано във Facebooк.“

В новината украинската медия допълва, че „в Азовско море няма вражески кораби“. Съобщава се също, че в рамките на 24 часа в интерес на Русия два плавателни съда, движещи се от Босфора, са преминали през Керченския пролив в Азовско море.

Изстрелване на руска ракета "Калибр"

Изстрелване на руска ракета „Калибр“

За сметка на това Генщабът на Украйна тогава заяви, че Русия нарушавала международна конвенция с пускането на корабите: „Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (SOLAS), като изключва автоматичните системи за идентификация“, отбелязва Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Украинская правда.“ Пак по това време бяха публикувани съобщения за ударена пристанищна инфраструктура на Украйна… та:

Не е ясно как от 8-и октомври, когато Русия е имала способност да влияе по море на военните действия, а на 14-и октомври ги е изгубила… Но да се върнем още малко назад: 

На 14-и септември Руските военноморски сили изведоха в открити води на Черно море отново огромно количество кораби, като по-голямата част от тях на борда си са оборудвани с ракетите Калибър. Това става ясно от съобщения в местната преса.

Става дума за позиционирани в открити води на поне седем плавателни съда, които имат на разположение от мощните ракети и на поне още пет, за които няма информация, дали имат Калибър, но това не означава, че не разполагат с такива.

От доста време Русия не е разполагала такъв голям брой ракетоносци в Черно море. Характерното за тях е, че могат да изстрелват залп от до 48 Калибър-а, твърдят украински медии.

Същевременно става ясно, че бреговата охрана на Русия в Балтийско море е успяла да осуети опит от страна на украинските войски да стоварят на брега войници с кораби. За това съобщи канал „Звезда“.

ВСУ са се насочили с десантни кораби към брега, но в този момент били видени и засечени руски сили в Калининградска област.

През цялото време руските медии публикуваха новини, че от корабите са изстрелвани ракети „Калибър“ и са поразявани цели. В този смисъл Русия не е извела плавателните съдове просто да дефилират в Черно море. Затова не е ясно, какво точно иска да каже капитанът, който пак обръщаме внимание, че е трети ранг с това, че „руският флот всъщност не може да повлияе на хода на бойните действия на нашия театър“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!