IDF са обгазили миротворци на ООН с химическо оръжие. Варуфакис: Израел спечели наградата за военно престъпление на века!

15 миротворци са с последици от обгазяването

IDF са обгазили миротворци на ООН с химическо оръжие. Янис Варуфакис: Израел спечели наградата за военно престъпление на века!

Израелските военни сили са използвали газово (химическо) оръжие срещу служителите на UNIFIL – това са временните сили на ООН в Ливан. Това става ясно от публикация на UNIFIL в профила им в Х, бившата социална мрежа Туитър. Ето, какво публикуваха служителите на ООН:

„Въпреки че сложиха предпазни маски (противогази), петнадесет миротворци претърпяха последици, включително дразнене на кожата и стомашно-чревни реакции, след като димът влезе в лагера. Миротворците са на лечение.“

Янис Варуфакис

Янис Варуфакис

Известният гръцки икономист, академик, философ и политик Янис Варуфакис, който беше и министър на финансите и бивш член на Сириза, реагира изключително остро в своя профил в Х, като написа: „Израел току-що спечели наградата за военно престъпление на века: IDF (израелските въоръжени сили) използват химически оръжия срещу миротворците на ООН!“ Коментарът си той написа, след като препубликува съобщението за газова атака срещу миротворците от UNIFIL.

Ето и какво пише Pronews по темата: 

Миротворец от UNIFIL

Миротворец от UNIFIL

UNP6-52 е малък аванпост близо до Синята линия – фактическата граница между Израел и Ливан – и се намира на около 8 км от основната ирландска база UNP2-45, по-известна като Camp Shamrock. Ирландският взвод, разположен на аванпоста, е натоварен със задачата да наблюдава и докладва за всякакви нахлувания по границата, като е решено да се противопостави на израелското настъпление на танкови бригади.

Тридесетте ирландски миротворци са носили само леко стрелково оръжие, докато израелските сили се готвели да настъпят с всички оръжия: танкове, самолети, безпилотни самолети, тежка артилерия и хиляди войници.

Но когато израелците заповядват на ирландските войници да напуснат наблюдателния пост на ливанско-израелската граница, за да направят път на инвазията им, те отказват. Инцидентът, довел до напрегнато противопоставяне и дипломатически спор, е само последният в дългата история на конфронтации между израелската армия и мироопазващите сили на ООН в Ливан, известни като ЮНИФИЛ.

Ирландският контингент се състои от около 370 военнослужещи от 124-ти пехотен батальон на Ирландските въоръжени сили.

Те работят в района от толкова дълго време (от 1979 г.), че някои ливански селяни говорят на английски със силен ирландски акцент!

Бойни, химически отровни вещества, обгазяване

Бойни химически отровни вещества, обгазяване

Израелската армия е призовала Ирландия да изтегли миротворците си от аванпост на ливанско-израелската граница, тъй като военните действия в региона се изострят, съобщават ирландски медии в петък. Миротворците обаче са отказали. 

The Irish Times съобщи, че искането, отправено чрез Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), идва в момент, когато военната кампания на Израел срещу Хизбула се засилва.

„Миротворците отказаха да се изтеглят от граничната зона в Южен Ливан, както бе поискано от израелската армия, и бяха решени да останат там въпреки нападенията срещу миротворци на ООН, при които бяха ранени петима души, за да подкрепят усилията за деескалация“, заяви говорителят на френската агенция на ООН.

Вчера Irish Times писа: Рано сутринта в неделя взводове на Израелските сили за отбрана (IDF) са пресекли Синята линия в Ливан и са влезли в позиция на ООН, съобщава Unifil.

По време на един от инцидентите в заставата на ООН в Рамия войниците на Unifil са получили наранявания, свързани с обгазяване.

Израелският министър-председател Бинямин Нетаняху призова в неделя ООН да евакуира войниците от мироопазващите сили Unifil от бойните райони в Ливан.

Нетаняху заяви, че военните многократно са искали от ООН да евакуира войниците, като добави, че присъствието им в района ги превръща в заложници на Хизбула.

По данни на Унифил петима миротворци са били ранени досега в условията на ескалиращия конфликт в Южен Ливан, като последният е бил ранен в петък, след като е бил засегнат от престрелка, избухнала близо до щаба на Унифил в Накура.

Unifil съобщи, че два танка Merkava на Израелските сили за отбрана (IDF) са разрушили главната порта на позицията на ООН в Рамия рано сутринта в неделя. Миротворците на позицията са забелязали три взвода войници на ЦАХАЛ да пресичат Синята линия в Ливан.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Свръхсекретното подразделение на Израел „8200“, отговорно за ликвидирането на хиляди цивилни в Газа превзе Google и Facebook

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!