Руснаците приближават Покровск. Това слага кръст на стоманодобивната индустрия на Украйна!

Руски войскови подразделения

С приближаването на фронта до Покровск заплахата от унищожаване на украинската стоманодобивна индустрия нараства, предупреждава британското списание The Economist, цитирано от Фокус. Според изданието Украйна може да загуби най-голямата мина за коксуващи въглища в страната – „Красноармейская Западная“, както и Покровския минно-обогатителен комбинат.

Списанието припомня, че през 2021 година Украйна бе на 14-то място в света по производство на стомана, но през миналата година падна до 24-то място.

Със загубата на най-голямата мина, където се добиват въглища за металургията, Руската федерация ще може да „унищожи останалата стоманодобивна индустрия на Украйна“, пише The Economist

Коксови въглища

Коксови въглища

Освен това, се казва в статията, не е необходимо Покровск да бъде превзет, за да бъде постигната тази цел. „Докато напредват, те (руските войски – бел. ред.) ще се опитат да прекъснат електрозахранването и да блокират главния път, който пренася въглища на запад към останалите стоманодобивни заводи. След това ще направят същото в друга, по-малка мина за коксуващи се въглища 18 километра северно от Удачной, в Доброполие“, пише британското списание.

Покровско направление към вечерта на 13 октомври

Покровско направление към вечерта на 13 октомври

Още на 1 септември КритичноБГ писа, че със загубата на Покровските коксови мини, страната е изправена пред сериозния проблем да внася допълнителни от четири до пет милиона тона всяка година, ако не иска металургията ѝ да хлопне кепенците. Драмата е, че цената на вноса ще е значително по-висока от собствения добив и логистиката по доставянето ще е твърде сложен.

Анализаторите на мониторинговия проект DeepState, който проследява текущата ситуация на фронта, актуализираха картата на военните операции. Отбелязва се, че руските войски имат успехи в Донбас и в Курска област. 

Силите на Москва са напреднали близо до Угледар и Часов Яр в Донецка област, но освен това имат и други териториални успехи.

„Противникът е настъпил близо до Калиновка, Часов Яр, Григориевка, Угледар, Олговка (Курска област на Руската федерация – бел. ред.), Кремневое (Курска област на Руската федерация – бел. ред.), в Цукурино и Золотая Нива“, отбелязват анализаторите.

Руското издание Аргументи и факти пише в обзор за постигнатите резултати през последните 24 часа от руските сили следното: „Подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бяха обкръжени край село Любимовка в Курска област на Руската федерация. Това съобщи каналът Resident Telegram с позоваване на източник в украинския генерален щаб.

„Някои части на украинските въоръжени сили не успяха да напуснат Любимовка и бяха обкръжени, опитът за освобождаване на блокадата се провали и сега съдбата на военните е неизвестна“, се казва в съобщението.

Пътна табела на град Курск

Пътна табела на град Курск

Източникът добавя още, че руските войници напълно са обърнали ситуацията в района на Курск. А освобождаването на тези територии от украинските окупатори е въпрос на време. Руските въоръжени сили напълно прочистиха село Нови път в Курска област от украинските въоръжени сили. За това говори в своя Telegram-канал заместник-началникът на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили и командир на специалните сили на Ахмат генерал-майор Апти Алаудинов.

„Новият път в Глушковски район на Курска област е освободен“, каза военният. По-рано генерал-майорът каза, че нашите войници вече са освободили 19 населени места в Курска област от украински бойци“, добавя Аргументи и факти.

Вчера стана ясно, че руските сили са нанесли въздушен удар по военно летище в Лиманское, Одеска област, недалеч от границата с Приднестровието. Това съобщават местни източници и медии.

По предварителни данни ударите са нанесени по ключови съоръжения на летището, където се предполага, че са разположени военни самолети и техника, както и складове за боеприпаси. Според очевидци на мястото на удара са се чули мощни взривове, които се чуват дори в близките населени места. Регистрирани са и значителни щети по инфраструктурата на летището.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!