Виктория Никифорова: САЩ залагат на войната. Защо нарочиха Иран за покушение над Тръмп?

РИА Новости

Американски войници

Виктория Никифорова: САЩ залагат на войната. Защо нарочиха Иран за покушение над Тръмп? РИА Новости

Америка изведнъж изнамери кой стои зад покушенията срещу Тръмп. Изненадващо, разбира се: всички смятаха, че стрелбата по фаворита в президентската надпревара е „новото нормално“ за американския начин на живот. Ясно беше, че и двамата убийци са позиционирани като луди самотници и никой не търсеше организаторите и поръчителите – още повече че демократите имат сериозна опасност да се обърнат срещу себе си в процеса.

Влиятелното издание „Politico“ обаче публикува обширен материал, в който представители на разузнавателните служби и на администрацията твърдят, че Иран стои зад покушенията срещу Тръмп и че из Щатите бродели някакви мистериозни ирански убийци, „неумели, но ентусиазирани“, които искат да отмъстят на бившия президент за убийството на генерал Сюлеймани, но никога не улучват.

Твърди се, че освен Тръмп са атакувани Марк Мили, Майк Помпео, Джон Болтън и няколко други лица, които са отговорни за организирането на убийството на Сюлеймани. Тръмп вече е поискал допълнителна охрана, включително самолети, а Байдън е обещал да му даде всичко.

Карта на САЩ

Карта на САЩ

Водещи американски политици предупредиха Иран, че опитът за убийство на „дори не най-високопоставения член на държавната администрация на САЩ <…> ще се разглежда като акт на война“. „Не знам как бихме отговорили на това, но няма да е приятен ден за иранския режим“, сподели пред „Politico“ Джим Хаймс, член на Съвета по разузнаване към Конгреса на САЩ. Предупреждението за „тежки последици“ дойде и от Съвета за национална сигурност. Байдън поиска от Техеран „да не участва в антиамерикански заговори“.

Всичко това звучи като пълна глупост, особено след като не бяха представени никакви доказателства за иранска „агресия“.

Врязването на самолетите в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк

Врязването на самолетите в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк

Американците обаче никога не са залагали на доказването на такива дреболии. При недотам разследваното терористично нападение от 11 септември 2001 г. Ирак и Афганистан веднага бяха посочени като извършители – и през следващите десетилетия тези страни бяха превърнати в руини. Междувременно нападението така и не беше напълно разяснено. Заподозрените се намират в Гуантанамо вече повече от двадесет години – но никога не е установена връзка между тях и тогавашните лидери на Ирак и Афганистан.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат за поста

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат за поста

Парадоксът е, че Техеран е най-незаинтересован от смъртта на Тръмп, а собствените сънародници на бившия президент, по-конкретно върховете на Демократическата партия на САЩ. И двата пъти Тръмп беше спасен от обикновените местни жители – противно на това, което се очаква – а именно от тези, които трябваше да го пазят. През юли обикновените американци предупредиха Сикрет сървис за подозрителен стрелец на покрива, а през септември заловиха втория стрелец, който не можеше (или не искаше) да бъде заловен от агентите на същата Сикрет сървис.

Вероятно си струва да добавим, че при Байдън Сикрет сървис, отговаряща за защитата на президента и бившите държавни глами, беше ръководена от най-добрата приятелка на съпругата на Байдън Джил – Кимбърли Чийтъл. След първия опит за покушение срещу Тръмп Чийтъл беше принудена да подаде оставка, но и нейният наследник не беше твърде успешен в защитата на подопечния си.

Като цяло демократите плътно са обградили бившия президент на САЩ и шансовете му да оцелее поне до деня на изборите (да не говорим за встъпването в длъжност) намаляват с всеки изминал ден.

В същото време виновникът нарочен за следващото покушение е Иран – американците се нуждаят от претекст, за да се намесят във войната в Близкия изток на страната на Израел.

Масуд Пезешкиан, Президент на Иран

Масуд Пезешкиан,
Президент на Иран

Заплахата от война е отговорът на Вашингтон на всички мирни инициативи, които новият ирански президент донесе в Ню Йорк като гълъб на мира. Масуд Пезешкян се държи като отговорен, разумен лидер, наскоро избран от народа на високия пост с надеждата за облекчаване на западните санкции и известно успокояване на западните елити.

През септември той отиде на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да предложи на американците деескалация и реанимиране на ядреното споразумение.

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас, убит в Иран

Малко по-рано иранското ръководство се съгласи да не реагира на предизвикателното убийство на лидера на Хамас Исмаил Хания от Техеран – в замяна западняците обещаха да убедят Израел да спре клането в Газа. Но Тел Авив не спря да убива палестинци, а освен това организира брутална терористична атака с масови жертви, като натъпка пейджъри на ръководството на Хизбула с експлозиви, уби лидера на Хизбула, а след това отиде да обстрелва Ливан.

С други думи, в продължение на няколко месеца Иран действаше според принципа „лошият мир е по-предпочитан от добрата вражда“. Но в отговор няма нищо друго освен бясна израелска агресия и заплахи от страна на Съединените щати.

Срещата между Масуд Пезешкян и Владимир Путин в Ашхабад предизвика особения гняв на американците. Не е случайно, че дивите измислици, че Иран „се опитва“ да убие Тръмп, тръгнаха почти едновременно с тази среща.

Нещастието на Пезешкиян, който първоначално беше искрен в желанието си да подобри отношенията със Запада, показа, че е невъзможно да се постигне споразумение с тези хора. САЩ и техните васали са решени да стигнат до война, дори до световна война, защото вече са загубили мирното съревнование.

Израелски войници издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град под техен контрол

Израелски войници издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град под техен контрол

Ако се случи чудо и всички изведнъж се помирят с всички останали, планетата ще продължи да се развива, а САЩ ще потънат в депресия и хаос. Вашингтон успява да поддържа минимално конкурентно предимство само докато всички се бият срещу всички останали. Залогът става все по-висок, невъзможно е да се излезе от тази спирала на насилието и сега аргументът, че една голяма война в Близкия изток е неизгодна за държавите, изглежда слаб. Да, преди изборите може би е неизгодна. Но след изборите, защо да не бъде?

Вашингтон няма да има сили за два конфликта едновременно? Но Вашингтон няма голям избор. Ако военнопромишленият комплекс на САЩ няма къде да доставя оръжия, най-мощната част от американската икономика ще пресъхне.

Ако САЩ не опустошават и не грабят други държави, как ще поддържат стандарта си на живот и ще запазят долара?

Не е случайно, че срещата между лидерите на Русия и Иран предизвика такова неистово раздразнение сред американците. В новия световен ред, който Русия изгражда заедно със своите приятели, мястото на Съединените щати ще бъде много скромно. Ето защо Вашингтон се опитва да забави хода на историята, като подклажда войни и ескалира конфликти. Мирът за американците сега е много по-страшен от войната.

Забележка: Оригиналното заглавие е -Щатите залагат на война

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!