Журавльов: Приключението на ВСУ в Курска област вече срутва позициите им в няколко посоки наведнъж

Алексей Жеравльов, депутат от Руската дума

Журавльов: Приключението на ВСУ в Курска област вече срива позициите им в няколко посоки наведнъж

Атаката на украинските войски по граничните райони на Курска област доведе до сериозни загуби за Киев. Както каза първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов, действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) само влошиха положението им, разтягайки фронта и разкривайки слаби места в отбраната, цитиран от Avia.

Военни стълкновения

Военни стълкновения, илюстративно изображение

Според Журавльов украинските войски, пресекли руската граница, са срещнали трудности при снабдяването на частите си, което очаквано е довело до отслабването им. В отговор на тази атака руската армия активизира действията си в Донбас, като всеки ден освобождава нови населени места. В същото време, както отбелязва депутатът, украинската групировка в пограничните райони на Курска област е спряла да получава подкрепления, което я е принудило да се оттегли.

„Веднага след тази атака руската армия премина към по-решителни действия в Донбас. Ежедневно се освобождават нови населени места, а украинската групировка, която беше пресякла руската граница, очаквано спря да получава подкрепления и сега постепенно се изтласква назад“, обясни Журавльов .

Той също така отбеляза, че така нареченото „Курско приключение“ е коствало на Украйна разрушаването на укрепленията в няколко направления едновременно. Парламентаристът подчерта, че опитите за разтягане на фронтовата линия са довели до разкъсването ѝ на най-уязвимите места. Това позволи на руските войски да засилят настъплението си срещу ключови позиции на противника както в района на Курск, така и в други части на фронта.

Последни данни за Покровско направление към 13 октомври

Нека сега да обърнем внимание, какво пишат и украинските медии, защото е ясно, че руските биха обявявали основно своите постижения. Прави впечатление, че известният военно-аналитичен канал на Киев Мilitary Аnalytics, на който се позовават редица украински медии е започнал да публикува все по-кратки съобщения, звучащи безрадостно и унило. Но прави чест, че каналът не спира да бъде обективен, за разлика от българските неолиберални медии, които, за да защитят западните грантове за стотици милиони са способни да напишат поразителни глупости и откровени лъжи, за да мамят народа си. Оказва се, че една от най-доходните работни позиции в България, в която получаваната заплата спокойно може да убие от срам депутати и министри, не е тази на програмистите, а е на репортерите в неолибералните сайтове. Упорито се говори от много време, че въпросните „журналисти“ на златната западна ясла, са изкупили огромно количество тузарски многостайни апартаменти не само в София и българското Черноморие, но и в редица европейски столици.

Ето какво пише украинският канал в Телеграм за различните направления: В посока Торецк руската армия напредва западно от Ню Йорк.

Последни данни за Торецко направление към 13 октомври

Последни данни за Торецко направление към 13 октомври

По този начин руските части се опитват постепенно да навлязат във фланга на украинските отбранителни линии, разположени между Торецката агломерация и Покровск. А в случай на удар по фланга и тила им този участък от фронта на ВСУ може сериозно да започне да се изтегля към Константиновка-Дружкивка. По посока на Покровск руските войски напредват покрай железопътната линия в продължение на 2,5 км от Новогродовка към Мирноград.

Угледарско направление – последни данни към 13 октомври

В посока на Угледарското направление руските въоръжени сили са напреднали на запад от Водяное. Водят се боеве на подстъпите към Богоявленка, които руските сили вероятно планират да прикрият от три страни – от юг от Угледар, от изток от Водяное и от север по пътя Константиновка-Усеновка, където руските части атакуват отбраната на ВСУ в Катериновка и северно от Антоновка.

„Руската армия продължава серия от офанзиви в цялата зона на СВО от Запорожие до района на Купянск. Сериозни успехи са постигнати и в Курска област. Както се съобщава от полевите позиции, врагът е обкръжен в Любимовка и в село Толсти Луг. ВСУ се опитва да коригира ситуацията чрез контраатаки“, пише в обзорен материал за военните направления руският сайт Аргументи и факти

Ето и останалата част от обзора по направления:

В Запорожие руските въоръжени сили си връщат загубеното по време на украинската контраофанзива
Най-активните сражения в момента се водят в Каменское, контролът над което ще ни позволи да държим под обстрел южните покрайнини на Запорожие и пътя, свързващ Орехов със Запорожие. Постигнахме някои успехи. Успяхме да си върнем изоставените преди това позиции северно от река Янчекрак. Освен това северозападно от Върбовое руските въоръжени сили бавно, но сигурно си връщат гористите местности.

След падането на Угледар се водят активни боеве в близост до града

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

ВСУ се опитва да контраатакува. Една от атаките е отблъсната северно от Золотая Нива. Нашите части на свой ред атакуват от Водяное до Богоявленка. От бойното поле съобщават, че има придвижване напред. Сражения се водят и в центъра на Максимилиановка, към която руската армия настъпва откъм Георгиевка и откъм Острого. Когато селото падне, ще бъде възможно нашите части да атакуват Курахово.

Нашите части също така активно атакуват логистиката на украинските въоръжени сили и местата им за разполагане. По-специално, беше разрушен мостът над река Сладка, който се използваше за снабдяване на ВСУ в Катериновка.

Горещо е в Покровското направление
Боевете продължават северно от Новоалександровка, край село Промин и в покрайнините на Сухой Яр. Има още едно настъпление към самия Покровск. Ожесточени боеве се водят и в източната част на Селидов. Тук основният опорен пункт на ВСУ е мина Коротченко. Западната ѝ част и развалините ѝ все още са в тила на врага.

Продължават боевете за Новодмитривка. Освобождаването на селото ще даде възможност да се започне западното заобикаляне на Курахов и да се прикрие градът от двете страни.

В Курска област – успехи

Пътна табела на град Курск

Пътна табела на град Курск

Основната новина е, че успяхме да прочистим южната част на Глуховския район от ВСУ. Припомняме, че украинските сили атакуваха тук, след като руските части започнаха контранастъпление в Кореновски район. Очевидно планът на ВСУ е бил поне да отклони силите на настъпващата групировка, а в краен случай – да влезе в тила ѝ, да я обкръжи и унищожи. Този план се провали. Цяла поредица от вражески атаки бяха отблъснати тук с големи загуби в техниката. В резултат на това силите на ВСУ бяха изтеглени зад линията на държавната граница.

Междувременно настъпващата ни група край Любимовка си възвърна пълния контрол над село Зелени Шлях. Олег Царев пише, че врагът е обкръжен в Любимивка. ВСУ е изтласкана в низините там. Противникът полага усилия да пробие пръстена на обкръжението, но напразно.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!