Борел заплаши Израел с „катастрофални последици“!

Жосеп Борел, Върховният представител на ЕС по външнополитическите въпроси и сигурността

Борел заплаши Израел от името на ЕС с „катастрофални последици“!

Законодателната инициатива на израелските власти, които обмислят проект за забрана на работата на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), ще има катастрофални последици за Израел. Това заяви сегашният ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел .

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

„ЕС изразява сериозна загриженост относно законопроектозакона за (забрана на дейността на) UNRWA, който в момента се обсъжда в израелския парламент. ЕС подкрепя призива на генералния секретар на ООН [Антонио Гутериш] по този въпрос и споделя загрижеността, че този законопроект, ако бъде одобрен, ще има катастрофални последици“, каза той.

Комисията по външни работи и сигурност на Кнесета одобри проектозакон, забраняващ дейностите на UNRWA в Израел.

Според документа на всички служители (в Израел) ще бъде забранено да се срещат със служители на агенцията към ООН, за да им издават израелски визи или да им предоставят икономически помощи. Освен това израелските власти планират да започнат наказателни дела срещу служители на UNRWA, заподозрени в участие в терористични дейности.

Агенцията е заподозряна в подпомагане на терористи

През август ООН уволни девет служители на UNRWA поради подозрения за участието им в нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Това съобщи The Washington Post (WP).

Знамето на Палестина и това на ООНФото: Ministry of Foreign Affairs, Palestine

Знамето на Палестина и това на ООН

Организацията на обединените нации официално приключи вътрешно разследване на израелските обвинения, че служители на UNRWA, главната хуманитарна агенция на ООН в ивицата Газа, са участвали в нахлуването на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, определяйки, че 9 от 19-те обвинени „може да са били замесен“ в атаката„, написа Тhe Washington Post.

Девет служители, които бяха заподозрени бяха уволнени. Доказателствата срещу останалите девет бяха „недостатъчни“ и не бяха открити никакви срещу още едно лице.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху

На 29 януари израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви публикуването на документ от разузнавателните агенции, който според него доказва връзката на служители на UNRWA с Хамас. Последва вълна от изявления за спиране на финансовата помощ на прословутата агенция от страните от ЕС. На 31 януари, когато UNRWA загуби половината от страните си спонсори, Съединените щати също отказаха финансиране.

В безпрецедентен коментар за Thw Jerusalem Post, бившият първи израелски посланик в Балтийските държави Това Херцел пише:

„По отношение на ООН Кнесетът в момента е в процес на ограничаване на дейността на Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощ на палестинските бежанци и организация на работата UNRWA, очевидно с цел да се стигне до нейното закриване.

Тази конкретна агенция на ООН заслужава всички санкции – тя е корумпирана, действията ѝ насърчават терора, а някои от нейните служители са пряко замесени в клането на 7 октомври.

Но тя осигурява здравеопазване, образование и т.н. Какво ще я замени? Израел с неговите претоварени бюджети? Дали резервистите, които са на третия или четвъртия кръг от службата си, ще вършат същинската работа, знаейки, че ще бъдат беззащитни? Ние ще дадем урок на UNRWA и ще им покажем кой е шефът, а това ще бъдат резултатите.“

Същевременно на 11 октомври стана ясно, че Израелски въздушен удар уби двама ливански войници и рани други трима в петък, съобщи ливанската армия, само часове след като израелските войски стреляха по щаба на мироопазващите сили на ООН (ЮНИФИЛ) в Южен Ливан.

Израелски войници

Израелски войници, атакуващи цели в ивицата Газа

Инцидентите, обхванали както официалната армия на Ливан, която до голяма степен остана встрани от конфликта между Израел и подкрепяните от Иран бойци на Хизбула, така и мироопазващата мисия на ООН в Ливан, предизвикаха тревога, тъй като Израел разширява кампанията си срещу Хизбула с вълни от тежки въздушни удари страната и сухопътна инвазия на границата.

Откакто Хизбула започна да изстрелва ракети срещу Израел на 8 октомври 2023 г. в подкрепа на Хамас и палестинците в Газа, привличайки израелски ответни въздушни удари, повече от 2229 ливанци, съобщава The Associated press.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!