Forbes: Най-добрите бойни машини на Украйна бяха жестоко обстреляни в Русия

Гробище на западни танкове в Украйна

Forbes: Най-добрите бойни машини на Украйна бяха жестоко обстреляни в Русия

Въоръжените сили на Украйна попаднаха в „брутална“ засада в Курска област, пише Дейвид Акс за Forbes. Материалът бе публикуван от Фокус:

На 6 август мощни украински сили – около десетина батальона от 400 души от осем различни бригади – нахлуха в руската Курска област и бързо превзеха 1035 кв. км от областта от неподготвените руски защитници.

Стърчащо дуло на танк разбит в Украйна

Стърчащо дуло на танк разбит в Украйна

Пет седмици по-късно, на 12 септември, отделна украинска сила с няколко роти или батальони предприема второ нахлуване- преминавайки руско-украинската граница край Новий Пут, на 32 км западно от главния Курски залив. Очевидната цел на този втори настъпателен удар е амбициозна: да се изтеглят войски на изток към главния укрепен пункт и да се задържат потенциално хиляди руски войници между украинските нашественици и границата.

Но след седмици на тежки сражения операцията на украинците в Новий Пут изглежда е затънала в полетата южно от град Веселое, на няколко км северно от Новий Пут. На 20 септември или малко преди това силни украински сили с произведени в Германия бойни машини Marder и произведени в Швеция бойни машини CV90 и танкове Strv 122 се търкалят по главния път, свързващ Веселое с Глушково, следващото основно селище на 6,5 км на североизток.

Руската 106-а въздушнодесантна дивизия ги чака. Поставяйки мини и стреляйки с артилерия, противотанкови ракети и безпилотни самолети, руснаците очевидно са разгромили украинската атака от 20 септември, както и последвалите нападения.

Видеозапис от дрон на 106-та въздушнодесантна дивизия, публикуван тази седмица, показва 15 или 16 унищожени украински машини, включително някои от най-добрите бойни машини на украинците: един или два CV90, Marder и M-2 и Stryker от САЩ.

Струва си обаче да се отбележи, че руснаците имат повече превозни средства за губене, завършва медията.

Ген. Александър Сирски

Ген. Александър Сирски, главнокомандващият въоръжените сили на Украйна

Междувременно Александър Сирски, главнокомандващият въоръжените сили на Украйна, е заявил, че Русия е дислоцирала около 50 000 военнослужещи в Курската област на страната, отслабвайки позициите си на фронтовата линия в Украйна“.  Според него руските войски са прехвърлили тези сили от други фронтове, където са провеждали настъпателни операции.

„Знаем, че около 50 000 войници от други направления са били прехвърлени на Курското направление“.

Главнокомандващият също така е подчертал, че подобни действия на Руската федерация са довели до отслабване на руските групировки в други райони, по-специално в Запорожка, Херсонска и Краматорска област.

„Това, разбира се, ни улесни в провеждането на отбранителните операции“.

КритичноБГ обръща внимание, че е много странно изказването на Сирски на фона на постоянно появяващите се новини в руски и украински източници, че Русия е удвоила темповете си на настъпление в Украйна в посочените направления, т.е. силите ѝ не са отсбалени, както казва главата на ВСУ. Но дори и да е прав за дислокацията на руски военнослужещи в Курска област, това означава, че войските на Сирски тотално са колабирали, щом „отслабената“ с 50 000 войника руска армия ги гази всеки ден.

Дъглас Макгрегър, бивш съветник на Пентагона по време на президентството на Доналд Тръмп

Дъглас Макгрегър, бивш съветник на Пентагона по време на президентството на Доналд Тръмп

И докато генерал Сирски обяснява, че руските групировки били отслабени, бившият съветник на Пентагона по времето на президентството на Доналд Тръмп полковник Дъглас Макгрегър заяви в интервю за канала на Даниел Дейвис/Deep Dive в YouTube, че на руснаците не им остава много – да преминат река Днепър и да тръгнат към Киев. По отношение на това, какъв ще е изходът от войната, военният от запаса отсече: „Резултатът вече е предопределен“.

Освобождаването на Угледар от руските войски доведе до краха на украинския фронт, смята полковникът. Той обърна внимание на операциите на руските въоръжени сили:

„Погледнете руските операции в Угледар и край Харков – целият украински фронт се срива.“

Днес стана ясно, че украинският президент с изтекъл мандат на 20 май Владимир Зеленски е пристигнал… във Ватикана, за да се срещне с папа Франциск, предава УНИАН. Мотивите за посещението при папата са абсолютно неясни. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Полк. Макгрегър: Скоро руснаците ще минат река Днепър и тръгват към Киев

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!