Путин започна разговори с президента на Иран. Предупредила ли е Москва Техеран да очаква удар от Израел до часове?

Конфликт между Иран и Израел, илюстрация

Путин започна разговори с президента на Иран. Предупредила ли е Москва Техеран да очаква удар от Израел до часове?

Иранският журналист Хаял Муазин е съобщил, че Русия е предоставила на Иран информация за предстояща израелска атака, която може да се случи в следващите часове. Според Муазин предупреждението на Москва показва голяма вероятност от предстоящ израелски удар по ключови съоръжения в Иран. Тази информация поражда сериозни опасения за възможна ескалация на конфликта в региона. Това пише провоенния сайт Avia. Проверка на информацията от страна на КритичноБГ не установи ирански, арабски или израелски източници да потвърждават новината. 

Все още няма официално потвърждение и от руските или иранските власти, но съобщението на известния журналист вече привлече вниманието на международната общност и експерти по Близкия изток. Анализатори смятат, че Израел може да се готви за атаки срещу ядрените съоръжения на Иран, което ще доведе до нови кръгове на напрежение и повишена регионална нестабилност, допълва медията.

Вчера стана ясно, че кабинетът по сигурността на Израел ще се събере същата вечер и се очаква да упълномощи премиера Нетаняху и министъра на отбраната Галант да започнат отговор срещу Иран по свое усмотрение. Информацията казаха двама служители пред NYT.

„На снощното заседание на кабинета по сигурността не бяха взети важни решения“, е съобщил израелски източник пред The Times of Israel.

„Има желание от страна на израелците да се координират с американците“ по отношение на отговора им на ракетната атака на Иран, продължава служителят. Стратегическите дискусии между страните продължават.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

От канцеларията на министър-председателя съобщават за The Times of Israel, че пътуването на министъра на отбраната Йоав Галант до САЩ за обсъждане на отговора на Израел все още не е одобрено.

Междувременно около 12 ч. стана ясно, че Руският президент Владимир Путин и иранският лидер Масуд Пезешкиян са започнали преговори в Ашхабад, държавните глави провеждат първите преговори лице в лице в столицата на Туркменистан след избирането на Пезешкиян за президент на Иран.

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

От руска страна в преговорите участват вицепремиерът Алексей Оверчук, помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков, прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, заместник-ръководителят на руското външно министерство Михаил Галузин .

Минути преди да започне срещата на високо ниво, президентът на Иран даде кратко интервю пред руския журналист Павул Заруубин, в което се обърна към Израел да „се спре“. Той призова Йерусалим да спре да убива невинни хора и да стреля по жилищни блокове.

„Израел наруши по всякакъв начин всички международни договорености. Прави това, защото е наясно, че зад него стоят САЩ и Европейският съюз.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Путин и Пезешкян ще проведат „сериозен разговор“ по време на срещата. Лидерите ще засегнат въпроси от двустранните отношения и ще обсъдят ситуацията в Близкия изток.

Преди час стана известна и речта на руския президент Владимир Путин в Ашхамад:“Международните отношения навлязоха в епоха на фундаментални промени, а характерът на формирането на нов световен ред, отразяващ „разнообразието на цялата планета“, е необратим, заяви той, цитиран от Известия.

Държавният глава отбеляза, че всеобщият мир и развитието на страните могат да бъдат осигурени само при отчитане на мнението на всяка държава и народ, както и при зачитане на техния суверенитет.

„Убедени сме, че всеобщият мир и всестранното развитие могат да бъдат осигурени само въз основа на отчитане на мнението на всеки народ, като се зачита мнението на всяка държава за нейния суверенен курс, нейния мироглед, нейните традиции и религиозни идеи“, заяви Путин.

Ситуацията в Близкия изток се влоши на фона на последните събития, включващи атаки и контраатаки между Израел и подкрепяните от Иран групировки като Хизбула в Ливан. Техеран вече заяви, че всякакви израелски удари срещу ирански цели ще се считат за агресия, изискваща твърд отговор.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!