Пореден удар за Mercedes и BMW. Продажбите им в Китай се сринаха!

BMV

Пореден удар за Mercedes и BMW. Продажбите им в Китай се сринаха!

Продажбите на BMW AG и Mercedes-Benz Group AG в Китай спаднаха през третото тримесечие, тъй като продължаващата слабост на най-големия им пазар оказа натиск върху разходите за луксозни стоки, предаде Bloomberg

Продажбите в Китай се влошиха и при двата автомобилни производителя между юли и септември, като доставките на BMW и Mini спаднаха с близо 30% за периода. Продажбите на Mercedes спаднаха с 13% за периода, след като по-ниските разходи за луксозни стоки се отразиха на търсенето на модели от висок клас, като седана S-Class и Maybach.

Германската автомобилна индустрия преживява рязко забавяне на търсенето от страна на Китай и електрическите автомобили, което предизвика вълна от предупреждения за печалби. BMW и Mercedes, които неотдавна намалиха прогнозите си, може да загубят заради гласуването на Европейския съюз миналата седмица за налагане на мита до 45% върху китайските електромобили. В отговор Китай заяви, че проучва мерки за повишаване на митата върху вносните автомобили с големи двигатели.

Спадът от 30 % за марките BMW и Mini в Китай се сравнява със спад от по-малко от 5 % през първото и второто тримесечие на предходната година. Спадът в Китай доведе до спад на общите продажби на автомобили на BMW Group с 13 %. BMW заяви, че изтеглянето на спирачни системи също е повлияло на доставките.

Mercedes

Mercedes

За Mercedes общият спад от 12 % в продажбите на автомобили от най-висок клас за тримесечието означава неуспех за продължаващото навлизане на пазара на луксозни автомобили и още един предупредителен сигнал за германския индустриален лидер, който се бори с прехода към електрически автомобили и насрещния вятър в Китай.

Последните електрически автомобили на компанията бяха посрещнати хладно от потребителите в азиатската икономика и в други страни. Младите шофьори в Китай все повече се насочват към местните марки, които се считат за притежаващи по-напреднали цифрови и развлекателни технологии в автомобила.

КритичноБГ припомня, че на 4 септември германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на Continental AG. Това удря сериозно печалбата на компанията и още повече ще допринесе за промишлената криза в Германия.

Към този момент печалбата на BMW е значително под миналогодишната от 17,1 седмица след като Volkswagen AG обявиха пред работниците си, че започват затваряне на заводи в страната и съкращения. Финансов шеф на компанията, който съобщи, че редица специалисти ще излязат на улицата, апелира за „споделена отговорност“, което допълнително ги вбеси.

BMW все пак успокои, че колите с дефектни спирачки все още били безопасни за каране.

Това обаче не даде успокоение на пазарите, защото в същия ден акциите на BMW се сгромолясаха с 9,6%, а тези на фирмата за спирачки Continental с близо 10%. Втората фирма побърза да каже, че дефектни били спирачките им само за BMW, а не за всички останали автомобилни фирми за които произвежда.

Към този момент автомобили с неизрядни спирачки са закупили 1,2 милиона потребители, а още 320 000 коли са при производителя BMW.

Проблемите на фирмата производител на спирачки и гуми Continental започнаха след като съкрати 7000 служители в опит да се преструктурира.

Към този момент BMW не говори за съкращения на работници, за да навакса удара върху печалбата си. Това вероятно ще стане съвсем скоро.

Европейската комисия

Европейската комисия

Освен това вчера Брюксел отхвърли предложението на китайското правителство вносните електромобили, произведени в Китай, да се продават на минимална цена от 30 000 евро (32 946 долара). Това посочиха източници на агенция “Ройтерс“. Пекин се надяваше да успее да осуети налагането на по-високи мита за вноса в ЕС, които трябва да влязат в сила през следващия месец, след като държавите в блока подкрепиха предложенията на Европейската комисия (ЕК).

Експерти обаче са категорични, че новото мито срещу Китай ще има ответни мерки към европейските производители. Дали това окончателно няма да ги фалира, предстои да разберем.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Неспособността на марионетките да защитят интересите на Германия пред диктата на САЩ я водят към колапс

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!