Русия пусна 16 кораба в Черно море. 7 са с крилати ракети „Калибър“. Порази кораб в Одеса с боеприпаси

Снимката е илюстративна

Русия пусна 16 кораба в Черно море. 7 са с крилати ракети „Калибър“. Порази кораб в Одеса с боеприпаси

Към 6 часа сутринта на 8 октомври руснаците пуснаха в Черно море 16 кораба, 7 от които са носители на крилати ракети „Калибър“ с общ залп до 48 ракети. Миналия ден в Черно море имаше само 4 кораба. Това съобщи Украинская правда, която се позова на съобщение та Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, което е публикувано във Facebooк.

В новината украинската медия допълва, че „в Азовско море няма вражески кораби“. Съобщава се също, че в рамките на 24 часа в интерес на Русия два плавателни съда, движещи се от Босфора, са преминали през Керченския пролив в Азовско море.

„Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (SOLAS), като изключва автоматичните системи за идентификация“, отбелязва Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Украинская правда.

Изстрелване на ракета "Искандер"

Изстрелване на ракета „Искандер“

Междувременно стана ясно, че В Одеса руските ракетни сили нанесоха целенасочен удар по плаващия под флага на Палау товарния кораб Optima, който стана цел на атаката, след като разузнаването установи разтоварване на боеприпаси. Според източници ракетният удар е нанесен с помощта на комплекса „Искандер“. В резултат на атаката боеприпасите са детонирали в пристанището на Одеса, което е предизвикало поредица от вторични експлозии.

Информацията за вторичната детонация потвърждава факта за сериозни щети на товара, предназначен за въоръжените сили на Украйна.

Корабът за насипни товари Optima стана втората подобна цел от скоро. Преди това руските военни вече атакуваха транспортни кораби, доставящи оръжия и боеприпаси в Украйна, което подчертава засилването на руския контрол върху морските доставки за украинските пристанища.

Илюстративно изображение

Междувременно руският сайт Аргументи и факти писа, че ръководителят на областната военна администрация на Одеса Олег Кипер е заявил, че пристанищната инфраструктура на региона е била атакувана от руската армия снощи – 7-и срещу 8-и октомври.

Думите на Кипер са цитирани от украинската медия „Пъблик“. Служителят отбеляза, че в региона са регистрирани две пристигания на балистични ракети „Искандер-М“. Той не говори за значимостта на щетите.

Координаторът на николаевския ъндърграунд Сергей Лебедев съобщи, че руските въоръжени сили са атакували пристанищата в Одеса и Иличевск съответно в 01:12 и 01:14 часа.

Освен това стана ясно, че Главното разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна (ГРУ) е провело успешна операция по обезвреждането на още един руски кораб. Става дума за миночистача „Александър Обухов“, пише Канал 24, цитиан от Фокус.

Корабът е бил базиран в Балтийско море. Това съобщава ГРУ в своя канал в Telegram.

Украинското разузнаване съобщawa, че миночистачът „Александър Обухов“ е бил базиран в град Балтийск и е трябвало да застъпи на бойно дежурство. Преди това обаче плавателният съд е бил тежко повреден.

„Вода е попаднала в двигателя поради мистериозна дупка в газовия канал: „Александър Обухов се задави с вода“, съобщават от разузнаването.

От ГРУ отбелязват, че в момента руският миночистач е в основен ремонт. А това може да се окаже сериозен проблем за руските военни.

„Повреденият двигател на М-503 е доста дефицитна стока. Ремонтът на ключовата инсталация на кораба е технически труден и скъп“, твърдят от разузнаването.

ГРУ също така съобщава, че повреденият руски кораб наскоро е бил ремонтиран в Санкт Петербург през юли 2024 г. Освен това „Александър Обухов“ е вторият кораб от Балтийския флот на руските въоръжени сили, който е неутрализиран през последните шест месец.

Украинская правда пише още, че „В резултат на атака на руски дрон в Одеска област изгоряха апартаменти в жилищна сграда, а друг пожар избухна в административна и производствена сграда.“ Това е съобщил ръководителят на град Одеса Олег Кипер в Telegram.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За една нощ руските сили стигнаха до центъра на Торецк!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!