За една нощ руските сили стигнаха до центъра на Торецк!

Юрий Подоляка: До пълното му освобождаване не остава много!

Руски войник, симулирано изображение

Боевете за Торецк (Дзержинск е руското име на града) навлязоха в решителна фаза. Щурмовите групи на руските въоръжени сили навлязоха и напреднаха значително, достигайки до централната част на града. Към тази сутрин руските части продължават да заемат ключови позиции, като осигуряват по-нататъшно настъпление с подкрепата на артилерия и авиация. Това пише Avia.pro.

Торецк вече няколко седмици е в епицентъра на ожесточени боеве. Руските сили постепенно затягат обръча около града, настъпвайки от източните покрайнини, а последните дни бяха белязани от особено интензивни сблъсъци на подстъпите към центъра. Значението на Торецк се обяснява със стратегическото му местоположение, тъй като градът е един от центровете за логистика и снабдяване на украинските части в региона. Ако бъде напълно овладян, руската армия ще получи значително тактическо предимство в този участък на фронта.

Юрий Подоляка

Юрий Подоляка, руски блогър

Според източници основната задача на щурмовите части в следващите часове е да се укрепят на завоюваните позиции. Активната артилерийска подкрепа, включително действието на 122-мм гаубици и реактивни системи за залпов огън, както и задействането на въздушно-космическите сили, трябва да гарантират стабилността на позициите на руските войски.

Известният руски блогър Юрий Подоляка също коментира напредването в Торецк в своя канал в Телеграм:

Руските сили навлязоха в Торецк и стигнаха центъра на града

Руските сили навлязоха в Торецк и стигнаха центъра на града

„Предположенията ни от вчера сутринта се потвърдиха. С настъпването на тъмнината нашите части тръгнаха да щурмуват не само мина „Централна“, но и нейното руднично депо. До полунощ значителна част от територията на мината премина под наш контрол. Завзехме и високата сграда в центъра на града и стигнахме до централния пазар, от който вече започват западните покрайнини на града. Но повтарям, това са среднощни данни. Междувременно щурмът продължи до сутринта.

Ако вземем мина „Централна“, районът „Забалка“ ще бъде отрязан от останалата част на града, контролирана от врага.

До пълното освобождаване на града не остава много, завършва Подоляка.

Украинская правда пише, че руските военни са навлезли в източните покрайнини на Торецк в Донецка област и ожесточените боеве продължават. Медията се позовава на прессекретаря на оперативно-тактическата група „Луганск“ Анастасия Бобовникова.

„Най-горещо в момента е в Торецко направление, в самия Торецк се водят боеве, те се водят буквално за всеки жилищен вход… Руснаците навлязоха в източните покрайнини на града, напреднаха по ул. Централна в посока мина Централна, но ситуацията постоянно се променя. Въоръжените сили на Украйна контраатакуват и си връщат загубените позиции, така че все още е трудно да се прецени каква част от Торецк контролират“, съобщава тя.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна на Торецкото направление руските войски с подкрепата на авиация са атакували 11 пъти позиции на ВСУ край Торецк, Дилиевка и Нелиповка. Сраженията продължават в още две населени места.

За ситуацията по останалите фронтови направления пише военно – аналитичният канал на Украйна в Телеграм Мilitary Аnalytics

По Харковско направление руските въоръжени сили поемат контрола над завода за инертни материали във Волчанск. Появи се видеозапис, на който се вижда как руското знаме е развято на територията на Волчанския завод за инертни материали.

В интернет се твърди, че руските войски са разбили елитните специални части на украинската ГУР: „Стугна“, „Юнгер“, „Терор“ и „Парагон“, както и частите на РДК, които според руския сайт за връзки с обществеността са понесли сериозни загуби.

По посока на Покровск боевете продължават западно от Новогродовка, където руските части се опитват да напреднат и да прекъснат пътя Покровск-Селидово.

Тук на руските въоръжени сили им остават само около 3 км, след което пътят ще бъде физически прекъснат. С тази маневра руските сили се опитват да обхванат Селидово от север, като в същото време създават плацдарм за настъпление към Покровск от юг.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!