Русия разора с Кинжал летището, на което Украйна чакаше да кацнат новите F-16

Вероятно са ударени и подземни складове с боеприпаси

F-16, генерирано изображение от ИИ

Русия изора с Кинжал летището, на което Украйна чакаше нови F-16

Преди Нидерландия да успее да обяви, че е предала поредната партида американски самолети F-16 на Украйна, руска хиперзвукова ракета „Кинжал“ влетя в едно от военните летища на Въоръжените сили на Украйна и разби всичко, което имаше там на пух и прах„, пише руският сайт „Аргументи и факти“.

Ракетният удар е поразил военното летище в Староконстантинов, Хмелницка област.

Най-малко пет американски изтребителя вече бяха унищожени там, припомня изданието, но КритичноГ обръща внимание, че това не е напълно потвърден факт.

„Не успяха да ги спасят нито бетонните хангари, нито „железният купол“ на украинската противовъздушна отбрана, нито западните специалисти, които според някои военни експерти можеха да седят на управлението на тези самолети“, добавя сайтът.

Общо взето пристигнаха руските „Кинжали“ и изпепелиха на земята презокеанските самолети с прясно нарисуваните в задната им част символи на украински „тризъбци“.

Изтребители F-16

Изтребители F-16

„Днешният удар по летището в Староконстантинов може да се приеме за своеобразен „контролен изстрел в главата“, който напълно е унищожил това, което Киев е изграждал в продължение на няколко месеца, за да приема там самолетите на НАТО“, предполага военният експерт Олександър Ивановски пред едията, “Напълно възможно е да са били повредени самолети F-16. Те не са могли да бъдат бързо транспортирани до Румъния или Полша за ремонт (има предвид след предишния удар).“

Това е една от предпоставките за днешната атака. Мога да предположа също така, че цел на удара са били подземните складове със самолетни боеприпаси.

Дори местните украински служители говорят за мощни експлозии с многократна детонация. Те предупреждаваха жителите да не излизат от укритията си, докато складовете с боеприпаси продължават да се взривяват“, цитира го изданието.

Във всеки случай, независимо дали това са самолети на НАТО или складове със западни боеприпаси, целта явно е била „сериозна“, завършва сайтът.

Какво пише украинската преса по темата?

По време на днешната комбинирана атака на руските сили над Украйна една от трите ракети „Кинжал“ удари района на летище „Староконстантинов“ в Хмелницка област. Това се посочва в съобщението на военновъздушните сили на Украйна, предава УНИАН.

„Общо радиотехническите войски на ВВС откриха и съпроводиха повече от 80 въздушни цели“, се посочва в доклада.

Ракетна система "Кинжал" в момент на изстрелване

Ракетна система „Кинжал“ в момент на изстрелване

Въздушното нападение е било отблъснато от зенитно-ракетни войски, подразделения за РЕБ (Радиоелектронна борба) и мобилни огневи групи на ВВС и Украинските отбранителни сили. „В резултат на противовъздушната борба беше потвърдено свалянето на две балистични ракети X-47M2 „Кинжал“ в Киевска област и на 32 вражески ударни БпЛА в Николаевска, Киевска, Днепропетровска, Сумска, Черниговска, Полтавска и Харковска област, допълва УНИАН, цитирана от Фокус.

КритичноБГ припомня, че само преди по-малко от 2 седмици Русия отново удари летището в Староконстантинов.

Ето какво написахме по време на предходната атака: Между четири и шест американски изтребителя се предполага че са били ударени от руските ракетни войски с хиперзвукови ракети Кинжал, и които са били съхранявани на украинското летище Староконстантинов. Това става ясно от редица медийни публикации от руски сайтове, както и от публикации в различни канали в социалната мрежа Х, бившата Туитър.

Каналът „Russian Bot 9000“ в Х пише заядливо: „Летище Старонстантинов, където бяха забелязани F-16, беше ударено с множество ракети Kinzhal от МиГ-31. Добре ли са F-16? Какво правят?“, питат руснаците в публикация.

Телеграм каналът Рибар пише:

„Около 10.30 ч. руските войски нанесоха още един удар по летището Староконстантинов в Хмелницкия район – този път изстрелвайки четири балистични ракети „Кинжал“ наведнъж.

Съоръжението е една от основните бази за прехвърляне на американски изтребители F-16. Това до голяма степен се дължи на наличието там на железобетонни съоръжения /ЖБС/ съветско производство, които осигуряват по-добро укритие и защита на самолетите. Това е причината за използването на „Кинжал“ за поразяване на съоръжението.

Освен съобщенията за унищожаването на няколко F-16 в Староконстантинов, за ефективността на рейда може да се съди след появата на сателитни снимки и други доказателства. В края на краищата, загуба от подобен род едва ли ще остане незабелязана в местното и западното медийно поле.

Все пак новият удар по летището показва последователност в унищожаването поне на инфраструктурата за базиране на американски изтребители. Броят на съветските железобетонни укрития на украинските летища все още е ограничен и с унищожаването им ще бъде много по-трудно да се скрият F-16″, заключва каналът в Телеграм Рибар в публикацията си.

Военни кореспонденти поясняват, че летището в Староконстантинов традиционно се използва от украинските Су-24, които могат да служат като носители на ракетите Western Storm Shadow и Scalp за дълбоки удари по Русия.

ЦАЛАТА НОВИНА МОЖЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК:

Руснаци питат в Х: „Добре ли са F-16 на Староконстантинов?“ Военните им помляха летището в Украйна с Кинжали

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!