Оцелели от Угледар през сълзи пред руските войници: ВСУ ни обстрелваха със снаряди, за да напуснем. Останахме! Живи сме!

Оцелели в Угледар на първа среща с руските войници

Оцелели от Угледар разказват през сълзи пред руските войници: ВСУ ни обстрелваха със снаряди, за да напуснем града. Останахме. Живи сме!

„Живи сме“ това са основните думи, които цивилните, които са останали в Угледар, предават на близките си чрез руските военни. Това пише в своя канал в Телеграм известният водещ и военен кореспондент Евгений Подубни. В публикацията си той пусна и видео на среща между руските бойци с цивилни останали да ги чакат в Угледар. Действието се развива в коридора на входа на жилищен блок.

В своя пост Подубни пише, че украинските военни са нанасяли удари по сградите, в които са се укривали останалите в населеното място хора, за да ги принудят да напуснат територията, „контролирана от киевския режим. Но нито обстрелът, нито заплахите за физическа разправа, нито тежката хуманитарна ситуация могат да сломят духа на тези хора, които чакат освобождението на своя град„, допълва той.

„Беше тежко във всяко отношение, но сега ни е леко като ви видяхме“, казва през сълзи във видеото жена пред руския солдат.

„Сега, когато снимате (с камера) искам да кажа на своите близки, на своите деца, които виждат своята мама: жива съм!“ Друга жена маха за поздрав пред камерата и предава поздрав на децата си: „Ние с татко ви сме живи, добре сме, обичаме ви и ви целуваме“.

Мъж разказва пред камерата на войниците, че украинските военни са обстрелвали жилищния им блок, за да принудят гражданите да напуснат и да не остават в града. Той показва и появили се сериозни напуквания в носещите стени на жилищната кооперация, заради обстрела по нея:

„Никъде няма да ходим“, казва той пред руския боец. „Мина после малко време и те пак ни обстрелваха с фосфорни (бомби)“. Жена допълва, че украинските войски са стреляли по блока, в който живеят със „снаряди, дронове…“

Друга жена се намесва и разказва:„И как ни ограбиха, и как взривиха болницата, загинаха хора. От посока Курахово летяха такива бомби – и право към болницата. Тук един пикап беше натоварен с неща: дивани, детски велосипеди, хладилници, тенджери, всичко. Карат и се усмихват”, каза друга жена, цитирана от Министерството на отбраната.

Руският войник ги успокоява, че лошото вече е зад гърма им и е минало. 

„Подразделенията на групата сили „Восток“ продължават да отблъскват врага все по на запад. Реактивната артилерия на нашите бойци денонощно поразява отстъпващите украински формирования. На хората, останали в Угледар, момчетата оказват всевъзможна помощ: носят лекарства, вода, храна, предлагат да ги евакуират на по-безопасно място, ако се наложи“, допълва Подубни.

Руският сайт „Аргументи и факти“, както и Известия пишат по темата, че части на групата войски „Восток“ са напреднали северозападно от Угледар и в района на село Веселого, наближавайки Богоявленке в ДНР, като се позовава на съобщение от руското министерство на отбраната. „Подразделенията на групата войски „Восток“ продължават да изтласкват противника и надграждат успеха си. Някои от тях продължават настъпателни операции.

Според заместник-командира на групата генерал-лейтенант Роман Греков разгромът на украинските войски в Угледар е осигурен от неочакваните действия на руската армия. Формиранията на групата щурмуваха Угледар от няколко посоки едновременно.

Както отбелязва руското министерство на отбраната, бойци от групировката „Восток“ оказват помощ на цивилни в Угледар и унищожават огневи средства на украинските въоръжени сили в околностите му.

„Бойците от комбинираното оръжейно формирование на групата войски „Восток“ от Забайкалия, които участваха в освобождаването на Угледар, оказват всякаква помощ на останалите местни жители, от които в града има над сто души.

Военнослужещите дават на хората лекарства, храна и предмети от първа необходимост и предлагат, ако е необходимо, евакуация на по-безопасно място“, отбелязва военното ведомство.

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

„Останалите жители в Угледар са се укривали с дни в мазета на кооперациите изложени под прицела на бойците от украинските въоръжени сили. Жителите на града отказаха да пътуват до територията, контролирана от режима в Киев. Националистите се опитаха буквално да изгонят хората от града, систематично обстрелваха жилищните кооперации, в които се криеха цивилни, училището и болницата на града и докато бягаха, отнемаха всичко, което можеха да вземат от хората“, завършва сайтът „Аргументи и факти“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Последните войници на ВСУ в Угледар са избягали в паника изоставяйки позициите си

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!