Извърши ли Иран таен ядрен тест, който предизвика земетресение усетено в Израел, Армения, Туркменистан и Афганистан?

Ирански военни пред тунел на ядрено съоръжение

Земетресение със средноголям интензитет в Иран в събота преди полунощ срещу неделя подхрани редица спекулации, че е възможно Ислямската република да е провела ядрен тест на своя територия, който да е предизвикал труса. Още повече, че земетресението, според експертите, не е типично за случващите се по принцип в Иран, който е земетръсна зона. Трусът е бил усетен по-късно и в Израел, пише India.com.

Какво знаем като фактология със сигурност:

– Трусът става на 5-и срещу 6-и септември. Епицентърът на земетресението е бил до град Арадан в провинция Семнан в Иран.

– Интензитетът му е бил 4,5 по скалата на Рихтер.

– Трусът е станал около 22:45 ч. местно време, а епицентърът му е бил на дълбочина само от 10 километра.

– Независимо, че земетресението не е било силно, то е усетено чак в Техеран, който е на 110 километра от епицентъра му, съобщава Геоложката служба на САЩ.

– Няколко минути по-късно от Израел също съобщава за земетресение. Според информация на Европейския средиземноморски сеизмичен център (EMSC) това земетресение е станало около 12 часа, но интензивността му е била много ниска.

– Трус е усетен по-късно в Туркменистан,  Афганистан на 66 км от Бехабад, провинция Язд и Армения.

За да бъдем максимално точни в оценката в този материал от КритичноБГ потърсихме информация в специализирани военни издания. В повечето въпросът не беше разглеждан, вероятно очаквайки потвърждение от Иран, но на фона на геополитическите събития подобен аргумент не би бил сериозен.

Ядрен опит на Иран или естествено земетресение? С това заглавие излиза специализираният военен сайт
АlphaDefense, в който разглежда природното събитие от гледна точка на следствие на проведен подземен ядрен опит в Иран.

Вечерта на 5 октомври 2024 г. сеизмично събитие в иранската провинция Семнан повдигна изненада и предизвика вълна от спекулации в глобалните социални медийни платформи, особено в X (бивш Twitter). Това събитие, регистрирано с магнитуд 4,6, доведе до широко разпространени дискусии и слухове за това дали е подземен ядрен опит, извършен от Иран, или просто естествено земетресение, пишат журналистите в сайта.

Медията отчита факта, че трусът съвпада във времето на сериозна ескалация на напрежението между Иран и Израел, размяна на заплахи между двете страни и на фона на постоянни твърдения в международната преса, че Ислямската република вече на прага на създаване на свое ядрено оръжие, но не го е оповестила пред света. От АlphaDefense разглеждат въпроса от техническа гледна точка, дали Иран наистина е провел ядрен тест без излишна емоционалност, а единствено базирайки се на експертиза. За съжаление част от изводите са несъстоятелни и от КритичноБГ обръщаме внимание на тях:

Центрофуги за обогатяване на уран за ядрени оръжия, демонстрирани от Иран

Центрофуги за обогатяване на уран за ядрени оръжия, демонстрирани от Иран

1. „Техническа осъществимост (от страна на Иран): Подземни ядрени опити, особено в мащаба, който предполага, че ще предизвика сеизмичната активност, са технически възможни, но ще изискват значителна подготовка. Известните ирански ядрени обекти, като например Natanz, са укрепени дълбоко под земята, което показва, че има възможност за такива дейности. Въпреки това дълбочината на това конкретно събитие и неговият мащаб не потвърждават недвусмислено ядрен опит поради сложността, свързана с овладяването на ядрените експлозии на такава дълбочина, без да се предизвикат смущения на повърхността.“

Забележка от Критично: В този свой извод от АlphaDefense нито потвърждават, нито отхвърлят възможността Иран да е провел ядрен тест на своя територия. Защото, в края на краищата, засечените „смущения“ на повърхността може да са в резултат от извършен ядрен опит и ако е така, значи Техеран е преодолял „сложността“ на научните задачи по създаване на такъв. Изводът на медията е неубедителен и по-скоро издава предубеденост в потенциала на Иран!

2. Политически контекст: Политическият климат, белязан от повишено напрежение с Израел и САЩ, допълнително подхранва спекулациите. Напредъкът на Иран в ядрената му програма, както отбелязват международните наблюдатели, значително е намалил времето за придобиване на материал за оръжия, което засилва световната загриженост.

3. Дипломатически и военни отговори: Иран не е направил незабавна заявка или потвърждение за ядрен опит.

Забележка от Критично: Не може да се очаква непременно Иран да информира за ядрения тест още повече на фона на въпросното напрежение с Израел. Иран не даваше информация и за напредъка на ядрената си програма.  Изводът е несъстоятелен!

4. От друга страна, нямаше и незабавно международно осъждане или военен отговор, каквито може да се очакват след потвърден ядрен опит, който обикновено би предизвикал реакция от органи като ООН или конкретни държави като САЩ или Израел.

Забележка от Критично: Няма как да се очаква отговор от ООН, Израел или САЩ при положение, че Иран не е потвърдил пред света, че провежда ядрен тест, ако изобщо това е било така. Изводът е несъстоятелен!

5. Сеизмологична картина: Иран е разположен на големи разломи, което го прави една от най-застрашените от земетресения страни. Поради това естествената сеизмична активност не е нещо необичайно.

6. Липса на непосредствени доказателства: Не са докладвани радиоактивни емисии или други признаци, които обикновено се свързват с ядрен опит. Освен това сеизмичната сигнатура, макар и предполагаема, не е окончателна без допълнителен геоложки анализ и евентуално анализ на място.

Американски тест с водородна бомба, 8 юли 1956 г

Тест с водородна бомба на на САЩ на 8 юли 1956 г

Забележка от Критично: Няма как да има съществени радиоактивни емисии при ядрен опит, който е проведен на голяма дълбочина под земната повърхност. Логиката на провеждане на ядрените опити под земята е именно да се ограничи максимално следствието от радиоактивен фон. Още повече, че дори и да е имало такъв, точката на епицентъра е достатъчно отдалечена от останалите страни, за да бъде отчетен от техните специализирани служби. Изводът е несъстоятелен!

АlphaDefense завършва: Като цяло, въпросът дали Иран е провел подземен ядрен опит в събота вечер остава без отговор от конкретни доказателства. Макар че спекулациите в социалните медийни платформи като X могат да се разпространят бързо, предлагайки терен, както за информирани дискусии, така и за дезинформация, непосредствените последици предполагат по-скоро природно явление, отколкото ядрено събитие. Този инцидент обаче подчертава продължаващите опасения относно ядрения потенциал на Иран и геополитическото напрежение, което засилва дори природните явления в потенциални сигнали за ескалация на конфликта.

Към момента, без официални изявления или допълнителен научен анализ, приписването на земетресението директно на ядрен опит остава в сферата на спекулациите. Световната общност очаква със затаен дъх развитието на събитията, които биха могли да изяснят естеството на това сеизмично събитие.

КритичноБГ потърси информация за провежданите подземни ядрени тестове в света и следствието от тях.

Най-големият подземен ядрен тест, провеждан някога, тестът „Cannikin“ от 1971 г. в Аляска е бил с мощност от 5 мегатона и е произвел сеизмични вълни, еквивалентни на земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер!

Тестът Longshot  проведен през 1965 е бил с мощност на взрива от 1 мегатон и е предизвикал земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер.

Програма за ядрена детонация на Съветския съюз която започна през 1971 г. и завърши през 1989 г.  проведе серия от подземни ядрени опити. Най-големият от тях, CHARGING, с мощност на взрива от 1,2 мегатона и предизвика труд с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер.

Израелските медии се въздържаха от публикации по темата. „Ядрената програма на Иран е разпръсната на много места. Докато заплахата от израелски въздушни удари е надвиснала от десетилетия, само някои от обектите са построени под земята“, напомня само  Times of Israel.

САЩ и ядреният надзорен орган на ООН смятат, че Иран е имал координирана, тайна програма за ядрени оръжия, която е спрял през 2003 г. Ислямската република отрича да е имала такава или да планира да има такава.

Ядрен взрив

Ядрен взрив и последвалата ядрена гъба

В заключение: Няма нито преки, нито косвени доказателства, че Иран е извършил ядрен тест на своя територия под земята, но изключването на такъв е повече от наивно. Очакването да го обяви, ако се е случил, също е несъстоятелно, въпреки, че страната е длъжна да го направи. Но в контекста на изключително напрегнатите отношения с Израел, Иран по-скоро ще замълчи и ще обяви след време, че е създала ядрено оръжие, когато ситуацията за страната е значително по-благоприятна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!