Шефове на Социалното в Украйна се въргалят в пачки от 6 милиона долара. „Скътали“ за имоти, колкото половин град. ВИДЕО

Притежават 30 имота в Хмелницки, Лвов и Киев, както и в Австрия, Испания и Турция

Част от откритата валута открита в домовете на семейството в Украйна

Шефове на Пенсионно в Украйна се въргалят в пачки от 6 милиона долара в кревата. Метнали 2 милиона през прозореца преди ареста, скътали имоти за половин град.

По данни на Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна двама украински служители от западната Хмелницка област, обвинени в корупция, са държали у дома си близо 6 млн. долара в брой, пише Кyivindependent.com

Домовете и работните места на ръководителката на Хмелницкия областен център за медицинска и социална експертиза и на нейния син, високопоставен служител в главния отдел на Пенсионния фонд на Украйна в региона, са били претърсени при друг случай, когато са били разкрити случайно умопомрачаващите суми пари.

Откритите милиони долари в пачки от по 100 долара всяка банкнота

Откритите милиони долари в пачки от по 100 долара всяка банкнота

Случаят е свързан с фалшифициране на официални документи с цел незаконно регистриране на инвалидност за мъже, които се опитват да избегнат военна служба. Първоначално правоохранителните органи открили 100 000 долара и подправени медицински документи с имената на мъже с несъществуващи диагнози, съобщават от ДБР.

„Служителите на правоохранителните органи откриха пари в апартамента в почти всяко кътче – в гардероби, чекмеджета, ниши“, се казва в изявлението.

В домовете на длъжностните лица са открити почти 5,2 млн. долара, 300 000 евро , над 5 млн. украински гривни, както и маркови бижута и ценности, се посочва в изявлението.

Иззети са и документи с доказателства за пране на пари чрез различни бизнес проекти.

„Те притежават 30 имота в Хмелницки, Лвов и Киев, 9 луксозни коли, корпоративни права на стойност 48 милиона UAH, хотелски и ресторантски комплекс от почти 3000 квадратни метра в един от парковете в Хмелницки. В чужбина притежават имоти в Австрия, Испания и Турция. Семейството също е „натрупало“ почти 2,3 милиона долара в сметки в чуждестранна валута“, се казва в изявлението.

Нищо от това не е посочено в имуществените им декларации, допълва медията

Част от откритата валута открита в домовете на семейството в Украйна

Част от откритата валута открита в домовете на семейството в Украйна

Ако на двамата служители бъдат повдигнати обвинения, те могат да бъдат осъдени едва на до 12 години затвор с конфискация на цялото им имущество.

Кomersant.info също дава информация по скандалния случай. Проверката на майката и нейния син е започнала, след като в кабинета на жената били открити в чекмеджетата на бюрото ѝ 100 000 долара, множество фалшиви медицински документи и списъци на укриватели с имена и измислени диагнози.

По време на разследването синът се опитал да се отърве от част от парите, като хвърлил през прозореца две чанти с половин милион долара.

Служителите на реда са установили също, че семейството на чиновниците има значително богатство.

Известният ирландски журналист Чей Боуз също коментира случая в своя профил в Х, бившата социална мрежа Туитър, като пусна и видео, в което се вижда, как сина се въргаля в леглото си сред пачки от по 100 долара. Ето и коментара му:

„Уважаеми американци и европейци. Докато се мъчите да плащате сметките си за ток или молите за помощ по време на ураган. Тук е мястото, където вашите трудно спечелени пари и данъци отиват.

6 млн. долара са намерени в дома на държавен шеф на пенсионната служба в Хмелницки, Украйна. Това е само върхът на айсберга.“

КритичноБГ припомня друг случай, който е не по-малко скандален, от 9 август.  Той също беше огласен от Чей Боуз!

Пълен багажник на пикап с пачки долари

Пълен багажник на пикап с пачки долари

„Уважаеми европейски данъкоплатци. Ето 5 000 000 евро от вашите пари в задната част на Porche Cayenne в Украйна. А сега увеличете мащаба и си представете колко от вашите пари, хвърлени в тази брутална диктатура, са отишли по същия начин?“ Това написа известният ирландски журналист Чей Боуз в профила си в Х, бившата социална мрежа Туитър. Под публикацията си той пусна и снимка на заловен автомобил в Украйна пълен с пачки от по 100 еврови банкноти.

КритичноБГ потърси тогава информация за заловените банкноти и я откри в сайта на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. Да припомним:

„В рамките на разследването на укриване на данъци от група компании, доставящи продукти за Министерството на отбраната, детективи от Териториалния отдел на Бюрото за икономическа сигурност (БЕБ) в Киевска област откриха и иззеха над 4,7 млн. евро в безотчетни пари в брой“, пише в публикацията.

Парите са били превозвани от счетоводителката на компанията в багажника на автомобил. Жената не е могла да обясни произхода на парите.

По-рано беше установено, че само през 2022-2023 г. компанията е доставила на Министерството на отбраната продукти на стойност 14,5 млрд. гривни с ДДС (над 326 милиона евро). В същото време служителите му са документирали редица нестокови сделки за закупуване и доставка на храни с контролирани компании, които са имали признаци на фиктивност.

Въпреки факта, че претърсванията са извършени в съответствие с всички приложими закони и по никакъв начин не са попречили на законната дейност на дружеството, неговите представители твърдят, че са били подложени на натиск от страна на БЕБ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!