Орбан: Европейската икономика ще умре, но преди това ЕС ще се разпадне!

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Европейският съюз е въвлечен в икономическа студена война, която ще накара европейската икономика да умре, но не и преди да се разпадне поради ангажимента на Брюксел за масова имиграция, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в ново интервю. Това пише местното консервативно издание RMXnews.

Орбан подчерта фокуса на правителството си върху икономическия неутралитет и необходимостта му да се справи както с външните, така и с вътрешните предизвикателства в петък в интервю за радио Kossuth „Добро утро, Унгария!“

След ключова среща на правителството Орбан изложи няколко приоритета, вариращи от икономическата политика до миграцията и националната сигурност.

Унгарският лидер обясни, че стратегията на правителството за икономически неутралитет остава централна за бъдещето на Унгария.

„Ако го направим правилно… можем да повишим ефективността на икономиката с между 3 и 6 процента, което означава увеличение на заплатите“, каза той, добавяйки, че политиката е предназначена да защити интересите на Унгария на фона на предизвикателна глобална търговска среда.

Той предупреди, че Европейският съюз е въвлечен в „студена икономическа война“, която заплашва не само Унгария, но и цяла Европа. Според Орбан, „Ако световната търговия е парализирана, става по-трудно да се продават продукти, което също е проблем, свързан с ежедневния стандарт на живот на семействата“.

Унгарският парламент

Унгарският парламент

Като изтъкна силния икономически растеж на Унгария, Орбан посочи, че сектори като туризма процъфтяват, докато хранително-вкусовата промишленост е в „добра форма“. Той обаче призна, че автомобилната индустрия е изправена пред трудности, но остана оптимист, че това скоро ще се подобри. Разсъждавайки върху икономическия напредък на Унгария от 2010 г. насам, Орбан отбеляза, че „днес всеки има работа и всъщност днес има повече работни места, отколкото има унгарци, които могат и искат да работят“.

По отношение на продължаващата битка на страната с високата инфлация, министър-председателят се гордее с усилията на правителството, като каза: „Успяхме да защитим хората от това цените да нарастват с висок темп.“ Той подчерта колко е важно да се поддържа растеж на заплатите, за да се помогне на гражданите да се справят с инфлацията и разкри амбицията на правителството да повиши средната месечна заплата до 1 милион форинта (2490 евро) в рамките на две или три години.

По въпроса за миграцията Орбан отново зае твърдолинейна позиция, като предупреди, че неконтролираната миграция може да доведе до разпадането на Европейския съюз.

„Европейската икономика ще умре, но преди това (ЕС) ще се разпадне поради миграцията“, каза той, затвърждавайки ангажимента на правителството си за строг граничен контрол и оспорване на миграционните политики на ЕС.

Той също така посочи последните политически промени в Европа, като успеха на Партията на свободата в Австрия и възхода на германската Алтернатива за Германия като признаци на нарастващо недоволство от начина, по който ЕС се справя с миграцията.

Мигрант благодари на Германия

Мигрант благодари на Германия

Будапеща е в спор с Брюксел от известно време относно имиграционния контрол, като Европейската комисия наскоро започна процедура за нарушение срещу унгарското правителство заради отказа му да се съобрази с противоречивия пакт за миграцията на ЕС, който принуждава държавите-членки да получават квоти за мигранти или да бъдат изправени пред финансови санкции. Администрацията на Орбан отговори в натура, като заплаши да транспортира нелегални мигранти от сръбската си граница директно до Брюксел.

Засягайки ситуацията със сигурността, Орбан изрази загриженост от глобалната нестабилност, особено от продължаващия конфликт в Близкия изток и отражението му върху Унгария.

„Това, което се случва там, може да ни засегне и от гледна точка на сигурността“, отбеляза той, като обясни, че кабинетът по националната сигурност е бил свикан, за да отговори на тези опасения.

Накрая Орбан подчерта значението на подкрепата за семействата, като заяви: „Ако има деца, значи има бъдеще“. Той обеща да удвои данъчните облекчения за семейства с деца през следващата година, като част от по-широките усилия за гарантиране на демографската устойчивост на Унгария и подобряване на стандарта на живот.

На 26 май т.г. и френският лидер Макрон прогнозира смъртта на Европа, но заради украинския конфликт.

Емануел Макрон, президент на Франция

Емануел Макрон, президент на Франция

Днешна Европа е заобиколена от врагове и може да умре. Каза през май френският президент Еманюел Макрон. „Никога не сме имали толкова много външни и вътрешни врагове“, каза още френския президент на събитие в Берлин, посветено на 75-ата годишнина от германската конституция.

 

„Сега Европа е на прага на решителни промени. Европа преживява, както казах преди няколко седмици, момент, от който зависи нейното съществуване. Наистина вярвам, че нашата Европа може да умре”, добави Макрон.

Като едно от основните предизвикателства Макрон посочи украинския конфликт, както и климатичните проблеми.

„Нашата демокрация е в нещо като криза и ние сами го виждаме“, коментира Макрон.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!