ГРЕШКА? Израел не улучил боеприпасите на Хизбула, а френска бензиностанция на TOTAL в Бейрут

Израел не улучил боеприпасите на Хизбула, а френската бензиностанция на TOTAL в Бейрут

Докато Израел съобщава, че голям арсенал на Хизбула в южните предградия на Бейрут е бил атакуван днес, източници от проиранската организация съобщават, че експлозиите, които продължават на мястото на удара, идват от тръбопровод за природен газ (проверка на КритичноБГ показа, че е става дума за газопровод, а за бевзиностанция, според арабски източници), принадлежащ на френската Total, пише Pronews.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Медията припомня, че израелският премиер разкритикува във вчерашната си реч френския президент Еманюел Макрон и други западни лидери, които призовават за оръжейно ембарго на Израел.

Нетаняху в пламенна реч обвини тези лидери в лицемерие, като каза, че докато Иран продължава да въоръжава своите поддръжници в региона, страните, които твърдят, че се противопоставят на тероризма, сега се стремят да ограничат способността на Израел да се защитава.

„Налага ли Иран оръжейно ембарго на Хизбула, Хусите, Хамас и другите им поддръжници? Разбира се, че не“, каза Нетаняху. „Остата на терора остава обединена. Но страните, които се предполага, че се противопоставят на тази ос на тероризма, призовават за оръжейно ембарго на Израел. Какъв срам!“, цитира го Pronews.

BBC пише в политкоректен стил без особена конкретика на принципа – ние ви намекваме, вие се сещйте, че „видеозаписи показват голямо огнено кълбо, издигаща се над столицата на Ливан през нощта след нов удар срещу Бейрут. Новините показват, че може (Израел) да е ударил бензиностанция, според карта, предоставена от израелските военни.“

Арабският сайт FESnews списван на английски език, пише със значително повече точност, че „в драматично развитие, отразяващо ескалацията на напрежението в региона, местни източници съобщиха, че израелските сили са се насочили към петролни съоръжения, принадлежащи на френска компания в Ливан, след това, което изглежда е дипломатически спор с френския президент Еманюел Макрон.

Съобщенията потвърждават, че бензиностанция, собственост на френската компания „TotalEnergies“ в южното предградие на Бейрут, е била ударена по време на неотдавнашните израелски въздушни удари по Ливан.

Очевидци твърдят, че експлозията в резултат на удара е довела до голям пожар около бензиностанцията, което е наложило спешната намеса на екипи на пожарната и гражданската защита. Нямаше незабавна информация за човешки жертви от това нападение.

Това сериозно развитие на събитията идва в момент, когато във френско-израелските отношения се наблюдава нарастващо напрежение, особено след изявленията на президента Макрон, в които той критикува израелските военни операции в Газа и Ливан.

Емануел Макрон, президент на Франция

Емануел Макрон, президент на Франция

„Смятам, че приоритетът днес е да се върнем към политическо решение, да спрем доставките на оръжия за водене на бойни действия в Газа“, каза той в специално предаване по радио „Франс Ентер“, посветено на франкофонията. „Франция не доставя нищо“, добави той в интервюто, записано на 1 октомври.След началото на израелската операция срещу проиранското ислямистко движение „Хизбула“ в Ливан Макрон повтори също, че „приоритетът е да се избегне ескалация“. „Ливанският народ на свой ред не може да бъде жертван и Ливан не може да се превърне в нова Газа“, отбеляза той. Новината бе отразена от БТА.

Френски дипломатически източник, който помоли пред сайта FESnews да не бъде назоваван поради деликатността на ситуацията, заяви: „Следим отблизо всичко и провеждаме интензивни контакти с всички страни за деескалация на напрежението. Насочването към френските икономически интереси е сериозна ескалация, която не може да бъде пренебрегната“.

От своя страна израелското правителство не е направило все още официален коментар за взривената бензиностанция (или газопровод) на френската компания TOTAL. Израелски медийни източници обаче цитират военен служител, който казва, че „израелската армия се цели само в обекти на Хизбула и нейните съюзници в Ливан“.

КритичноБГ припомня, че гражданската отбрана в Ивицата Газа съобщи, че най-малко 21 души са загинали при днешния въздушен удар по ислямска джамия, превърната в приют за вътрешно разселени лица в Дейр ал-Бала (централната част), което израелската армия потвърди, обяснявайки, че бил ударен „команден и контролен център“ на палестинското ислямистко движение Хамас, пише Pronews.

Арабските медии съобщават и за нови израелски удари в сирийския регион Кусейр. Районът граничи с Ливан и в него се намира инфраструктурата на Хизбула. Това е един от пунктовете, които се използват за сухопътен трансфер на оръжия от Иран през сирийска територия към Ливан.

Това е втората точка в Сирия, която Израел удря тази нощ след Дейр-Eз-Eор в източната част на страната

„Броят на загиналите възлиза на 21 души и има много ранени“ след обстрела на джамията, която се намира срещу входа на „болницата на мъчениците Ал-Акса в Дейр ал-Бала, в централната част на ивицата Газа“, заяви говорителят на гражданската защита Махмуд Басал, цитират от Al Jazeera

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!