За 1 година 60% от Газа е изличена. Убити са 11 300 деца и близо 6300 жени. ГРАФИКА

Ивицата Газа

Axios: За 1 година 60% от Газа е изличена. Убити са 11 300 деца и близо 6300 жени. ГРАФИКА

Израелските въздушни удари и наземни операции са опустошили Газа през изминалата година, унищожавайки основна инфраструктура и ежедневието на палестинците. Това пише американското издание Axios, като публикува карта от която са видни точките ударени от израелските военни сили.

Докато войната се разпростира и обхваща Южен Ливан, хуманитарната криза се влошава в Газа, където повече от 41 600 палестинци са били убити от 7 октомври насам, според местни здравни служители, добавя още изданието.

Карта на ударите в ивицата Газа. Всяка точица е бомбено нападение! Източник - Axios

Карта на ударите в ивицата Газа. Всяка точица е бомбено нападение! Източник – Axios

Медията припомня, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред АП през септември, че „никога не е виждал такова ниво на смърт и разрушение, каквото виждаме в Газа през последните няколко месеца“.
Палестинските смъртни случаи включват повече от 11 300 деца и близо 6300 жени, според здравното министерство.
Агенцията на ООН, координираща хуманитарната помощ, изчислява, че около 90% от населението на Газа е било принудително разселено поне веднъж през последната година на война.
Много палестинци трябваше да напускат домовете си многократно, натъпквани в изключително малки площи земя и откъснати от чиста вода, електричество и здравни услуги.

Към 25 септември израелските военни операции са повредили или унищожили почти 60% от сградите в Газа, според анализ на сателитни данни, извършен от Jamon Van Den Hoek от Oregon State University и Corey Scher от CUNY Graduate Center.

Приблизително 227 591 жилищни единици са повредени или унищожени, заедно с 68% от пътната мрежа на анклава , според два скорошни анализа на сателитния център на ООН.

„Само 17 от 36 болници остават частично функциониращи и всички страдат от липса на гориво, медицински консумативи и чиста вода“, каза Oxfam тази седмица. Ройтерс съобщава, че продоволствената несигурност в Газа може да се влоши поради новите митнически правила за хуманитарна помощ.

Останки от гр. Газа

Останки от гр. Газа

Настоящата военна офанзива на Израел в Газа беше предизвикана от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, когато бойци убиха повече от 1200 души, включително 282 жени и 36 деца, припомня още Axios.

 

 

251 възрастни и деца бяха взети за заложници , като около 100 все още са задържани в Газа.

Израел е бомбардирал анклава, удряйки болници и училища, където според военните Хамас има командни центрове. Няколко независими разследвания не откриха доказателства или повдигнаха въпроси относно някои от тези твърдения.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Въпреки че степента на щетите и разрушенията се забави по-рано тази година в части от Газа, приблизително 70% от сградите са били повредени или разрушени в Северна Газа. Разрушенията обаче нарастват на юг близо до град Рафа, заключва Axios. За да стане по-ясно КритичноБГ дава следния пример: Ивицата газа е с площ от 365 km². За сравнение площта на София с прилежащите ѝ квартали е 492 km².

Т.е. Газа е по-малка от столицата на България и в тази малка площ живеят над 1 850 000 души. И пак за сравнение в София по официално преброяване от 2017 г. живеят 1 236 000 милиона души. Това разбира се не включва прииждащите от околните градове наши сънародници да работят всеки ден. 

Посоченото число на палестинците е на база преброяване от 2015 г. Вероятно населението към момента на атаката от Израел е било значително повече, защото Газа има най-високата раждаемост в света от 4% годишно по данни още от 2005. Високата раждаемост води и до до висок годишен естествен прираст от 3,8%. 

КритичноБГ припомня, че Израел дори забрани на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да влиза в страната. Израелският външен министър посочи като причина за решението това, че Гутериш не е осъдил “еднозначно” атаката на Иран срещу Израел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЖЕРТВИТЕ В ГАЗА В СЛЕДВАЩОТО РАЗСЛЕДВАНЕ: 

Свръхсекретното подразделение на Израел „8200“, отговорно за ликвидирането на хиляди цивилни в Газа превзе Google и Facebook

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!