В началото на войната Зеленски така се скрил в бункер, че нямало връзка с него, спомня си Столтенберг

Владимир Зеленски в подземен бункер

В началото на войната Зеленски така се скрил в бункер, че нямало връзка с него, спомня си Столтенберг

В първите дни от началото на военните действия в Украйна президентът Володимир Зеленски се укри в бункер, което затрудни западните лидери, включително бившия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, да се свържат с него. Столтенберг споделя спомените си в интервю за Financial Times, като подчерта, че в продължение на два дни не е успял да установи контакт с украинския лидер.

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Според изданието през тези дни западните лидери са се опитали да установят контакт със Зеленски, но престоят му в неизвестност е направил процеса много по-труден.

Столтенберг признава, че разговорът, когато най-накрая се е състоял, не е бил лесен. Зеленски е настоявал за налагане на забранена за полети зона над Украйна, надявайки се по този начин да предпази страната от масирани руски въздушни удари.

И когато се свързах, „телефонното обаждане беше доста трудно“. Според бившия генерален секретар на НАТО това отчасти е повлияно от страховете, че скоро „Зеленски ще бъде заловен или убит“.

„По-голямата част от разговора беше за забранената за полети зона. Той [Зеленски] искаше НАТО да установи въздушен щит над Украйна. И аз не можах да му обещая това“, каза Столтенберг.

Йенс Сталтенберг и Владимир Зеленски

Йенс Сталтенберг и Владимир Зеленски

Бившият генерален секретар на НАТО отбеляза, че въпросът за установяването на зона, забранена за полети, е бил една от ключовите теми в диалога му с украинския президент. Столтенберг обаче обяснил на Зеленски, че подобна стъпка би изисквала пряка военна намеса от страна на алианса и сблъсък с руските сили, което може да доведе до мащабен международен конфликт. По това време страните от НАТО, въпреки че подкрепят Украйна, се опитваха да избегнат пряк военен сблъсък с Русия.

Според Столтенберг този разговор е бил един от най-напрегнатите в кариерата му като генерален секретар на НАТО

На 5 август 2023 г. КритичноБГ публикува прелюбопитно интервю на бившият израелски министър-председател Нафтали Бенет, в което той разказа за състоял се преди време разговор между него и руския президент Владимир Путин, на който той попитал държавния глава на Руската федерация, дали ще убие Володимир Зеленски. След като получил уверение за сигурността на живота на Зеленски, той се обадил на украинския лидер и го успокоил, че животът му е вън от опасност. Веднага след това  украинецът станал изключително смел. Ето какво казва Бенет:

Н.Б.: Путин обяви денацификация. Това означава и отстраняване на Зеленски. Животът на един лидер е безценен. И разбрах, че Зеленски е застрашен. Той се намираше в таен бункер. Попитах Путин: „Ще убиете ли Зеленски?“ Той каза: „Няма да убия Зеленски“. Тогава попитах: „Трябва да разбера, че ми давате дума, че няма да убиете Зеленски“. Той повтори: „Няма да убиваме Зеленски“. След срещата в колата от Кремъл до летището, се свързах със Зеленски чрез WhatsApp или Telegram.

Водещ: Не сте се страхували, че руснаците ще видят?

Н.Б.: Не. Нямаше проблеми. Обадих се на Зеленски и му казах: „Върнах се от среща, той няма да те убие“. Той казва: „Сигурен ли си?“ Аз казвам: „100%, той няма да го направи“.

Два часа по-късно Зеленски влязъл в кабинета си и се снимал там с телефона си, като написа (в профила си): „Не ме е страх!“

ВИДЕО ОТ РАЗКАЗА НА НАФТАЛИ БЕНЕТ, ПРЕВЕДЕНО НА РУСКИ, МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В СЛЕДВАЩИЯ ЛИНК:

Нафтали Бенет разказа за „смелостта“ на Зеленски, след като разбрал, че Путин няма намерение да го убива. ВИДЕО

В четвъртък, 3 октомври, вестник L’Express заяви, че Зеленски изразява нарастващо недоволство от западните съюзници . Според изданието украинският лидер „губи търпение и обвинява Запада за забавянето на доставките на оръжия с голям обсег“.

„Имаме нужда от достатъчно количество и качество оръжия, включително далекобойни“, каза Зеленски на пресконференция след среща с Марк Рюте в Киев. Вестникът отбелязва, че посещението на новия генерален секретар на НАТО се е състояло „в труден момент за Киев“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски позира на фронта

И ако в началото на войната президентът на Украйна  Зеленски се е крил в бункерите и е нямало никаква връзка с него, но сега става ясно, че е посетил Сумска област, където е била проведена ставката на Върховния главнокомандващ, на която е разгледан въпросът за подготовката на региона за зимата, предава Украинская правда, като се позовава на видео обръщение на Зеленски, публикувано в социалните мрежи. Новината бе препечатана от Фокус.

Според Зеленски основният въпрос на ставката е бил защитата на инфраструктурата и енергетиката на Сумска област с помощта на системите за противовъздушна отбрана.

Ген. Александър Сирски

Ген. Александър Сирски

На срещата са присъствали главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, министърът на енергетиката Герман Галушченко, представители на ВВС, от командването „Изток“ са докладвали на президента. На ставката са присъствали и представители на държавните енергийни компании, ръководители на „цялата вертикала между правителството и общините“.

„Има решение за подкрепа на региона, а отделно от това тепърва ще се провеждат срещи по енергийните въпроси на Сумска област, на други наши гранични региони. Преди зимата най-важното нещо е резервът от сили“, посочва украинският президент.

По думите на Зеленски, Сирски е представил доклад на ставката за ситуацията на фронта – Донецките направления, Харковска област, южната част на държавата, пограничните райони, Курската операция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети командния пункт на 82-ра отделна десантно-щурмова бригада в Сумска област, която изпълнява бойни задачи в рамките на операцията в Курска област, съобщиха от Интерфакс-Украйна.

По-рано редица украински медии съобщиха, че ситуацията в Сумска област е критична поради руския обстрел, завършва Фокус

Междувременно бившият съветник на Пентагона по време на президентстването на Доналд Тръмп полковник Дъглас Макгрегър в интервю за Джордж Галоуей в YouTube заяви, че Москва спря да си играе:

Той добави, че сега руската армия ще се придвижи към Днепър, като по пътя ще унищожи останките от системите Хамърс и дори може да стигне до Киев. В крайна сметка новият плацдарм на врага в Западна Украйна е изгоден само на Вашингтон и Лондон. КритичноБГ публикува превод на казаното от полковник Дъглас Макгрегър от откъс от интервюто, публикувано в социалните мрежи. Можете да го прочетете в слледващия линк:

Дъглас Макгрегър: Москва спря да си играе и иска да приключи. Може да стигне до Киев

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!