Американците изкупиха тоалетната хартия в страната. Рафтовете зеят празни!

Празни рафтове

Американците, на фона на стачка на пристанищните работници, се разтревожиха от възможни проблеми с доставките и започнаха да купуват масово тоалетна хартия.

„Новини за недостиг се появиха в социалните медии във вторник, показвайки празни рафтове, където трябваше да има тоалетна хартия и… хартиени кърпи“, съобщи CNN, цитиран от Фокус.

В същото време телевизионният канал подчерта, че повече от 90% от тоалетната хартия се произвежда в САЩ, а останалата част се внася по суша от Мексико и Канада.

Съответно, както се посочва в материала, пристанищните стачки не могат по никакъв начин да повлияят на наличността на този продукт на рафтовете. Паниката обаче на американсото общество не търпи явно доводи и то се презапаси с хартиения артикул за години напред.

И докато американците изкупиха тоалетната хартия в цялата страна, заради стачката на докерите по пристанищата по източното крайбрежие на САЩ и по крайбрежието на Мексиканския залив, стана ясно, че тя спря. Новината оповести Reuters.

Портовете на САЩ започнаха да отварят отново в четвъртък вечерта, след като докерите и пристанищните оператори постигнаха споразумение за заплатите, за да уредят най-голямото спиране на работа в отрасъла от близо половин век, но изчистването на натрупаните товари ще отнеме време.

Стачка на пристанищните работници в САЩ

Стачка на пристанищните работници в САЩ

Най-малко 54 контейнеровоза се наредиха на опашка пред пристанищата в продължение на три дни, тъй като стачката възпрепятстваше разтоварването и заплашваше с недостиг на всичко – от банани до автомобилни части. 

Профсъюзът на работниците от Международната асоциация на моряците (ILA) и пристанищните оператори от Морския алианс на Съединените щати (USMX) обявиха сделката и незабавното прекратяване на стачката късно в четвъртък. Източници съобщиха, че те са се договорили за увеличение на заплатите с около 62% за шест години, което ще доведе до повишаване на средното възнаграждение от 39 долара на час на около 63 долара на час.

Заради протестите на докерите Америка губеше по $4,5 милиарда на ден! Това беше най-мащабната трудова протестна акция в пристанищата на страната от близо 50 години. Тя засегна общо 36 пристанища в Мексиканския залив и по цялото Източно крайбрежие – това е първата стачка на профсъюза от 1977 г. насам.

Акциите на компаниите за морски транспорт в Азия спаднаха силно в петък, тъй като сделката, договорена много по-рано от очакваното, намали перспективите за рязко покачване на цените на товарните превози.

„Инвеститорите, които се надяваха на краткосрочно възстановяване на фрахтовите такси, които са в низходяща тенденция, продават, тъй като стачката приключи“, каза Ян Джи-хуан, анализатор в Daishin Securities в Сеул.

Във вторник ILA стартира стачката на 45 000 пристанищни работници – първото голямо спиране на работа от 1977 г. насам, което засегна 36 пристанища от Мейн до Тексас. Анализаторите на JP Morgan заявиха, че стачката ще струва на американската икономика около 5 млрд. долара на ден.

Според анализатора на eMarketer Скай Канавес, търговците на дребно отговарят за около половината от целия обем на контейнерните превози, като Walmart, IKEA и Home Depot са сред тези, които разчитат в голяма степен на пристанищата на Източното крайбрежие и на крайбрежието на Мексиканския залив.

Стачката приключи с предварителното споразумение за заплатите, въпреки че двете страни ще продължат да обсъждат други въпроси, включително използването на автоматизация от страна на пристанищата, което според работниците ще доведе до загуба на работни места.

„Решението да се прекрати настоящата стачка и да се даде възможност на пристанищата по Източното крайбрежие и по крайбрежието на Мексиканския залив да отворят отново е добра новина за националната икономика“, се казва в изявление на Националната федерация за търговия на дребно. „Колкото по-скоро се постигне (окончателно) споразумение, толкова по-добре за всички американски семейства.“

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!