Свръхсекретното подразделение на Израел „8200“, отговорно за ликвидирането на хиляди цивилни в Газа превзе Google и Facebook

Разследване на Ювал Абрахам за 972mag.com

Подразделение "8200"

Свръхсекретното подразделение на Израел „8200“, отговорно за ликвидирането на хиляди цивилни в Газа превзе Google и Facebook. СХЕМАТА

Разследването на израелския журналист Ювал Абрахам показа, че по време на конфликта в ивицата Газа, Израел е използвал изкуствен интелект, който буквално е ръководил военните операции. Това разказа в свое видео в YouTube руският журналист и анализатор Дмитрий Перетолчин. Още в началото на войната, Изкуственият интелект от програмата „Lavender“ е определил минимум 37 000 потенциални цели във войната. Разследването на журналиста идва на фона на глобално възмущение от удар с безпилотен самолет по хуманитарен конвой, заради който загинаха 7 сътрудника от благотворителна организация, в това число и трима британски военни ветерани. „Lavender“ обработвала огромен масив от информация, за да определи терористите от Хамас и техните резиденции. Още в самото начало на операцията на Израел с Хамас са унищожени 33 000 цели. КритичноБГ публикува превод на предаването на Перетолчин с малки съкращения  преразказ:

Разследването на Ювал Абрахам е публикувано в списанието 972mag.com. Според него  командирите на отбраната на Израел са били дадени широки пълномощия, с които да предоставят целевите списъци за ликвидиране на служителите от програмата „Lavender“. Войниците, които са служители в програмата с изкуствен интелект са „похабявали“ едва 20 секунди, за да конкретизират локацията на целта.

Независимо, че програмата прави около 10% грешки, командването защитило използването на „Lavender“, защото тя била много по-надеждна от войниците, т.е. от човешкия фактор, който се подвеждал от емоции (при задаването на целите, които могат да са училища, бежански лагери и пр., бел. Критично).

Убити палестинци при бомбардировките над Газа от израелската армия ЦАХАЛ

Убити палестинци при бомбардировките над Газа от израелската армия ЦАХАЛ

Тактиката довела до много големи жертви сред мирното население, заради използването на Изкуствения интелект във военното дело.  „Lavender“ е изиграла централна роля в безпрецедентната бомбардировка на палестинците, особено в ранните етапи на войната. Освен това израелската армия систематично атакувала набелязаните лица, докато те са били в домовете си – обикновено през нощта, докато присъстват целите им семейства – вместо по време на военна дейност. Според източниците за разследването това е било така, защото от гледна точка на разузнаването е било по-лесно да се открият лицата в частните им къщи. 

Резултатът, както свидетелстват източниците, е, че хиляди палестинци – повечето жени и деца или хора, които просто не са участвали в битките – са били унищожени от израелските въздушни удари, особено през първите седмици на войната, поради AI решенията на програмата.

В безпрецедентен ход, според двама от източниците на разследването, армията  на Израел също така е решила в началото на войната, че за всеки младши оперативен агент на Хамас, отбелязан от „Lavender“, е позволено да убие до 15 или 20 цивилни; в миналото военните не са разрешавали никакви „съпътстващи щети“ по време на убийства на бойци с нисък ранг.

Източниците добавят, че в случай, че целта е бил високопоставен служител на Хамас с ранг на командир на батальон или бригада, армията на няколко пъти е разрешила убийството на повече от 100 цивилни при убийството на един командир.

Идеята за техническото превъзходство доминира в разузнавателното общество на Израел. В самото разследване на израелския журналист се твърди, че целите задавани от изкуствения интелект са проверявани от служителите на подразделението само по показателя, дали отговарят на това дали са мъж или жена са, за да бъдат потвърдени за ликвидиране.

Неведнъж заради това, че много хора имат един и същ прякор с боец на Хамас са ставали невинни жертви на удари с ракети и бомби, които са погребали тях и целите им семейства. 

Руини в Газа след бомбардировка от Израел

Руини в Газа след бомбардировка от Израел

Пак от разследването става ясно, че за да бъде убит Айман Нофал, командир на бригада на Хамас в Централна Газа армията е разрешила убийството на приблизително 300 цивилни. Няколко сгради при въздушни удари са унищожени срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж на 17 октомври, въз основа на неточно определяне на програмата. Сателитни записи и видеозаписи от мястото показват разрушаването на няколко големи многоетажни жилищни сгради.

Основната цел на военното разузнаване АМАН, в което влиза и подразделение „8200“ се явява заплахата за враждебни и терористически действия да бъде отнесена по канала към министъра на отбраната на Израел, както и на останалата официална власт на страната.

От разследването на израелския журналист става ясно, че военните са използвали изкуствен интелект още преди началото на войната в ивицата Газа, а разработките от изчисленията са доставяни по различни направления.

Повечето от военнослужещите, които участват в програмата „Lavender“ са експерти в областта на математиката и физиката, както и различни инженерни дисциплини, експерти по данни и компютърни науки, т.е. програмисти и тестващи специалисти. На върха на йерархията в програмата стои полковник, който се отчита на главните офицери от разузнаването на страната (т.е. на Мосад).

„8200“ е било създадено през септември 2014 година, съвсем скоро след операция „Могъща скала“ пак в сектора „Газа“ като форма на подразделение за полеви нужди и подразделение за автоматизация на разузнаването. То има за цел да увеличи бойната ефективност с Изкуствен интелект, да разработва визуализирани симулации в полза на командирите и офицерите.

В подразделението щатът е от 400 човека! Половината от тях са на свръхсрочна служба, т.е. за постоянно, а 25% от персонала е съставен от жени.

В предаването бяха приведени примери за две от системите, които са разработени в поделението.

Първата  позволява на офицерите от разузнаването на Израел да правят комплексен анализ на местността, в която ще започват маневри. Системата предлага анализиране на широк спектър от данни – на земната повърхност, надморска височина и отбелязване на потенциални пречки/прегради, карти на проходимостта, скорошни фотографии за обекта и околността, информация за наличие на сгради и гражданска инфраструктура и др. Предлага анализирани данни за  противника, радиус на потенциалното поражение при използването на различни противотанкови средства и пр. Системата дава на ползващия я офицер инструмент за избор на маршрута от всички възможни такива.

Втората система позволява да се наблюдават фотографии или видеоклипове, появяващи/изкачащи на фона на дигитално представената местност, т.е. всяка снимка или видео е прикрепена /зададена да се появява при желание при всеки разглеждан координат, като дава допълнителна информация за датата на заснемането на изображенията и видеокадрите. Видеото и снимките може да са били снимани с разузнавателни средства, но също и да са изтеглени на момента от гражданските социални мрежи, телевизионни репортажи, разбити на кадри и пр. Важното е, че офицерите имат всичката налична информация при планирането на операцията.

Те били изпитани още през 2017 г. по време на операцията „Могъща скала“ и получили положителни оценки от военните.

ВНЕДРЯВАНЕТО В СВЕТОВНИТЕ ТЕХНОЛОГИЧНИ ГИГАНТИ

Служителите на подразделение „8200“ заели много влиятелни постове в редица световни технологични гиганти, включително Google, Facebook, Microsoft, Amazon и други.  

Подразделение „8200“ на армията на отбраната на Израел е известно с това, че наблюдава коренното палестинско население, събира компромати за отделни лица за шантаж или да бъдат изнудвани да станат шпиони. Поделението става известно по време на скандала „Пегас“. Оказва се, че бившите му офицери са разработили и внедрили програма, с която шпионирали десетки хиляди политици.

(Десетки държави и правителства са използвали шпионския софтуер „Пегас“ на израелската компания NSO. Хипотезите на редица активисти и правозащитни организации бяха потвърдени чрез международно журналистическо разследване: правителствата на Мексико, Индия, Мароко и Унгария са използвали „Пегас“, за да подслушват хора чрез смартфоните им. По информация на организациите „Амнести Интернешънъл“ и „Забранени истории“ („Forbidden Stories“) над 50 хиляди телефонни номера са били заразени с „Пегас“. Медиите по цял свят разкриват нови и нови подробности около скандала, а създателите на софтуера отхвърлят всички обвинения.)

Гавраил Гойдел, който е служил в подразделението от 2010 до 2016 г

Гавраил Гойдел, който е служил в подразделението от 2010 до 2016 г

В момента в Google работят най-малко 99 ветерани на подразделение „8200“. На агентите категорично им е забранено да разкриват принадлежността си /към поделението/ или информация за работата в него. Няколко служители обаче са разкрили, че са работили за подразделение „8200“ в Линкедин. Ето и по-важните от тях, заемали висши ръководни постове в „8200“

Гавраил Гойдел, който е служил в подразделението от 2010 до 2016 година и е оглавявал „Отдела за организация и обучение по разпознаване враждебно настроени активисти“ сега оглавява отдела „Стратегии и операции“ в Google.

Джонатан Коен е бил шеф на отдел в подразделение "8200" от 2000 до 2023 г

Джонатан Коен е бил шеф на отдел в подразделение „8200“ от 2000 до 2023 г

Джонатан Коен е бил шеф на отдел в подразделение „8200“ от 2000 до 2023 година. През същото време паралелно е работил за Google 13 години на различни ръководни постове. Днес е шеф на един от най-важните отдели „Анализи, обработка на данни и измерване“.

Ори Даниел – от 2003 до 2006 г. е бил специалист в подразделение „8200“ в Отдела по техническите операции. През 2018 г. започва работа в Google достигайки до ръководител на „Отдела за глобално обслужване“.

Ори Даниел - от 2003 до 2006 г. е бил специалист в подразделение "8200" в Отдела по техническите операции

Ори Даниел – от 2003 до 2006 г. е бил специалист в подразделение „8200“ в Отдела по техническите операции

Бен Бариах – от 2007 до 2011 г. е бил командир на елитните офицери и професионалистите в подразделение „8200“. От 2016 г. той работи в Google. От 2018 г. до 2020 г. е концентриран върху работата свързана с дезинформацията и кибербезопасността. Днес е партньор на Google в Лондон.

Подразделение „8200“ се явява частично организация занимаваща се с шпионаж, която дава достъп до данните си за шантаж и изнудване на противниците на еврейската държава. Буквално стотици сътрудници на подразделението работят на ключови длъжности в крупни технологични компании, на които светът доверява най-конфиденциалната си информация – медицинска, финансова и пр.

Централа на Гугъл

Централа на Гугъл

В Google вече е налице близко отношение с еврейското правителство. А от миналата година Google подписа договор и с Amazon за сумата от 1,2 милиарда долара за предоставянето на технически услуги на военно наблюдение. Това предизвикало буквално бунт сред служителите на компанията, които се подписали под подписка /400 служители/, които отказали да сътрудничат. 
Google обаче изритали през вратата /уволнили/ една от сътрудничките си Ариел Корен, защото се съпротивлявала срещу случващото се.

По – късно тя казва пред пресата: Google систематично кара да замълчат палестинските, еврейските, арабските и мюсюлманските гласове, които са обезпокоени от нарушението на правата на палестинците… Google защити своите права с помощта на военните и правителството на Израел.

Още една група за връзката между Google и Израел е групата „TEAM 8“, която е създадена от бившия генерален директор и председател на правния отдел на Google Ерик Шмит, който също е бивш офицер на подразделение „8200“. В групата е включен и бившият му началник в подразделението.

Компанията Meta, която владее Facebook, Instagram и WhatsApp също е набрала много сътрудници от подразделение „8200“

Еми Палмър, наградена от премиера на Израел Бенямин Нетаняху

Еми Палмър, наградена от премиера на Израел Бенямин Нетаняху

Несъмнено една от най-влиятелните личности в Meta се явява Еми Палмър. Тя е един от 23-мата члена на Наблюдателния съвет на Facebook. Съветът има решаващ глас във вземането на решение на напредъка и промяната на социалната мрежа, особено по отношение на определянето на съдържание, което се смята за цензура и изтриването му. Палмър е ветеран на подразделение „8200“. След това заема поста генерален директор в Министерството на правосъдието на Израел. В тази си работа тя е наблюдавала конкретно правата на палестинците и е създала така нареченото Подразделение за работа в интернет със социалните мрежи. То е имало за цел да търси и да изтрива във Facebook палестинско съдържание в платформата.

Уважаеми читатели, ако желаете подкрепете сайта КритичноБГ. Това може да направите през PayPal и REVOLUT

Дарение

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!