Последните войници на ВСУ в Угледар са избягали в паника изоставяйки позициите си

ВСУ атакува АЕЦ Курск

Украински войник

Руският сайт „Аргументи и факти“ твърди, че членовете на украинските въоръжени сили са избягали „в паника от позициите си“, когато обръчът около Угледар е започнал да се стяга и руската армия пое контрола над последния път за бягство на север. Медията се позовава на съобщение от руското министерство на отбраната.

За това са съобщили руски военнослужещи от снайперистките части на групата войски „Изток“.

„Когато обръчът около Уъгледар започна да се стяга и нашите войски поеха контрола над последния маршрут за бягство на север, останалите украински войници започнаха да бягат панически от позициите си“, съобщават от министерството на отбраната.

Както беше отбелязано, беше възможно да се потисне съпротивата, включително с огнева подкрепа от снайперисти. Те се окопаха в засада около Угледар и извършиха целенасочени атаки срещу украинските военни“, завършва „Аргументи и факти“.

Карта на напредването на руските сили в украинския град Торецк

Карта на напредването на руските сили в украинския град Торецк

Междувременно стана ясно, че руснаците, след като превзеха Угледар, продължават да напредват на изток и имат успехи в Торецк и близо до три други населени места. Това съобщават анализаторите на канала в Телеграм DeepState .

„Противникът е напреднал близо до Цукурино, Катериновка, Колесниковка и Торецк“, се казва в съобщението.

Според Генералния щаб на Украйна силите на отбраната продължавали да сдържат настъплението на руснаците, но обстановката в Покровското и Кураховското направление оставала напрегната, освен това „окупаторите са засилили ударите си в посока Лиман.“

„В Торецко направление – девет пъти са атакувани Торецк, Дачное и Нелиповка. В Покровско направление противникът 28 пъти атакува позициите на украинските въоръжени сили в районите на Суха Балка, Горняк, Луч, Новоторецки и Крутой Яр“, пише украинската информационна агенция UNIAN.

ВСУ изстреля дронове по АЕЦ Курск

Украинските сили са атакували АЕЦ Курск, но всички атаки са били успешно отблъснати от руските системи за противовъздушна отбрана. Това пише сайтът Avia.pro. Според Телеграм канала SHOT са регистрирани четири дрона, но нито един БПЛА не е достигнал целта. Всички изстреляни дронове са били прихванати от ПВО, което е предотвратило повреда на атомната централа.

Един от свалените дронове е паднал на около пет километра от атомната централа, където впоследствие избухнал пожар. По предварителна информация няма пострадали, но продължава оценката на нанесените щети.

Експерти предполагат, че ударите може да са били насочени срещу съоръжения в непосредствена близост до атомната електроцентрала, за да се повреди критична инфраструктура. 

АЕЦ "Курск"

АЕЦ „Курск“

РБК пише, че Курската АЕЦ работи нормално на фона на атаката с дронове в Курчатов, а радиационният фон е на ниво, съответстващо на нормалната работа на енергоблоковете. Медията се позовава на съобщение на пресслужбата на станцията.

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че в района на град Курчатов, където се намира атомната електроцентрала, е бил свален украински безпилотен самолет. „В резултат на падането му са избухнали експлозии в стопанска постройка, която няма нищо общо с АЕЦ Курск“, добави той.

15 минути преди съобщението за прехващането на дрона Смирнов съобщи за ракетна заплаха в района на Курск, броени минути по-късно тя беше отменена. Mash съобщи за пожар в Курчатов след атаката на украинските въоръжени сили, Шот отбеляза, че пожарът е избухнал на 5 км от Курската атомна електроцентрала.

Това е поредният случай на атака на атомната централа от страна на ВСУ. В средата на август „Росатом“ съобщи за влошаване на ситуацията в АЕЦ „Курск“ и „Запорожие“ поради засилен обстрел от украинските въоръжени сили.

Безпилотен самолет

Безпилотен самолет

На 8 август в Курската атомна електроцентрала бяха открити фрагменти и останки – вероятно фрагменти от свалени ракети, включително в района на комплекса за преработка на радиоактивни отпадъци, припомня Интерфакс.

На 27 август генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пристигна в град Курчатов, за да оцени ситуацията в Курската атомна електроцентрала .

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!