Русия изпари с ФАБ-3000 складове с боеприпаси на ВСУ. ВИДЕО

Унищожени са укрепени обекти и позиции на ВСУ

Удар от руските сили по украински складове с боеприпаси с ФАБ-3000

Русия изпари с ФАБ-3000 складове с боеприпаси на ВСУ

Руската армия, използвайки фугасна бомба ФАБ-3000 с универсален модул за планиране и корекция (УМПК), унищожи склад за боеприпаси на украинските въоръжени сили в Донецката народна република (ДНР). Това съобщиха от Министерството на отбраната в четвъртък, 3 октомври, като прессъобщението им е цитирано от сайтът Известия.

„Въздушен удар с универсален модул за планиране и коригиране с фугасна бомба ФАБ-3000 унищожи склад с боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна в района на село Разлив, Донецка област“, ​​се казва в съобщение на ведомството.“

Според други източници тази бомба, тежаща около 3000 килограма, е била използвана за унищожаване на укрепени обекти и позиции на украинските въоръжени сили, разположени близо до руско-украинската граница.

ФАБ-3000 е една от най-мощните неядрени бомби в арсенала на Русия и е предназначена за унищожаване на мащабни укрепления, бункери и подземни съоръжения. Ударът е имал за цел да овладее активността на украинските войски в граничната зона, където украинските въоръжени сили наскоро активизираха действията си. Използването на тази бомба беше отговор на опитите на украинските сили да атакуват руски позиции.

В резултат на експлозията в засегнатия район са настъпили огромни разрушения, което се потвърждава от кадри от мястото. Към момента няма официални данни за загуби сред украинския военен персонал, но експерти смятат, че ударът на FAB-3000 може да им нанесе сериозни щети.

Това не е първият път, когато руски тежки бомби се използват в конфликта, но използването на ФАБ-3000 подчертава намерението на Русия да използва по-мощни оръжия, за да защити своите територии и да предотврати напредването на украинските сили. Бомбата, притежаваща огромна разрушителна сила, е в състояние да унищожи дори добре укрепени обекти, което я прави ефективно оръжие в условия на тежки бойни операции.

ФАБ имат най-мощното и универсално разрушително действие сред авиационните бомби. Масата на експлозива в бомбата е приблизително 50% от общото ѝ тегло.

Тъй като нейният корпус е изграден от изключително здрава метална сплав, бомбата прониква дълбоко в земята, както и в добре укрепени дебели бетонни конструкции, независимо че се намират дълбоко вкопани в земята.

ФАБ - 3000

Руската бомба ФАБ – 3000 и разрушителния ѝ ефект

По-рано същия ден артилерийски подразделения на едно от формированията на въздушнодесантните войски на групировката „Север“ унищожиха концентрация на живата сила на украинските въоръжени сили и полевия им склад за боеприпаси в пограничния район на Курска област. По думите на командира с повиквателен псевдоним „Смели“, артилерийските подразделения ежедневно нанасят прецизни удари по открити обекти, позиции, бронирана техника и жива сила на украинските въоръжени сили в пограничния район на Курска област.

КритичноБГ припомня, че вчера стана ясно, че във Волчанск, разположен на бойната линия, руските военни използваха за първи път една от най-мощните неядрени авиационни бомби в света – ОДАБ-9000. Експлозията е била толкова мощна, че нейният ефект е сравняван с ядрен удар, но за момента няма официално потвърждение за използването на тази бомба, пишат руски медии.

ОДАБ-9000, която се счита за една от най-мощните вакуумни бомби в арсенала на руската армия, е предназначена за унищожаване на укрепени обекти и масово унищожаване на личен състав на противника. Използването му може да окаже значително влияние върху хода на военните действия в района, създавайки значително предимство за руските сили.

Бомбата ОДАБ-9000 пусната над Волчанск

Бомбата ОДАБ-9000 пусната над Волчанск

На кадрите можете да видите как след експлозията се разпространява гигантска ударна вълна, която причинява съпътстващи разрушения на позициите на украинските въоръжени сили. По пътя на вълната всичко бива разрушено, а в епицентъра ѝ вероятно е разтопено заради високите градуси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С РАЗРУШИТЕЛНАТА СИЛА НА РУСКИТЕ НЕЯДРЕНИ БОМБИ:

„С ефект на ядрен взрив“: Русия разтопи Волчанск с една от най-мощните си бомби! ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!