За първи път Израел удари руска авиобаза в Сирия?

Москва запазва мълчание!

Израел удари склад за боеприпаси на руска авиобаза в Сирия

За първи път Израел удари руска авиобаза в Сирия?

Според съобщенията израелските сили са нанесли поредица от въздушни удари по множество цели по сирийското крайбрежие, включително райони в близост до руската военновъздушна база Хмеймим в Западна Сирия. Това пише специализираното военно издание Defense Mirror.

„Съобщава се, че сирийските и руските системи за противовъздушна отбрана са били задействани, за да прихванат идващите ракети, но въпреки това ударите са се приземили в района на град Джабле, причинявайки значителни щети. Все още не е ясно дали са били пряко насочени към конкретни обекти, макар че източници спекулират за възможна атака срещу руски склад за боеприпаси“, пише медията.

Каналът в Х, бившата социална мрежа Туитър, на сирийската телевизия Levant 24 пише, че ударите са били не до, а ПО руската военновъздушна база, но не са имали за цел да унищожават пистата:

„Израел бомбардира руската авиобаза Хмеймим час след пристигането на ирански самолет на авиокомпания „Qeshm“. Израелският удар не беше насочен към пистите или кулите на авиобаза Хмеймим и гражданското летище на Латакия.

Бомбардировката беше насочена към други военни обекти в провинция Латакия едновременно с удрянето на склада във военновъздушната база Хмеймим. Израелската бомбардировка започна в 3:55 сутринта и приключи в 4:41 сутринта, включвайки тридесет ракети, изстреляни от военноморски кораби. Руски въздушен патрул кръжеше над Латакия след края на израелския удар.“

Друг източник в Х също пише, че: „За първи път в историята израелските ВВС се насочиха към руска военна база! Въздушната база Хмеймим в Латакия беше атакувана от Израелските въздушни сили заради неотдавнашното ѝ използване от силите на IRGC Quds (Корпусът на гвардейците на ислямската революция, подчинен на аятоласите, бел. КритичноБГ) за изпращане на оръжия в Сирия, за да бъдат доставени на терористичната организация Хизбула .

По интересното е, че руските медии запазват мълчание към момента на писането на новината, т.е. около 10 ч. Вероятното обяснение е, че в момента между Русия и Израел текат разговори за уточняване на мотивите за атаката от страна на Тел Авив. За да не бъде въвлечена Москва в конфликта е много вероятно новината да бъде съобщена схематично без конкретика от Кремъл.

Кремъл

Кремъл

Каналът на „Ислямска съпротива“ в Telegram съобщи, че сирийските системи за противовъздушна отбрана „активно са се противопоставяли на вражески цели в Латакия, Джабле и Тартус“ в продължение на повече от 40 минути. Каналът твърди, че няколко ракети са били прихванати близо до Хмеймим, където се намира руска военновъздушна база. Освен това се посочва, че повече от 50 ракети са били свалени „с подкрепата на руските военни“, допълва Defense Mirror.

Тази последна ескалация е част от по-широка кампания на Израел, който вече съобщава за въздушни удари в Сирия, Ливан и Газа. Твърди се, че израелските самолети извършват тези координирани удари в целия регион, засилвайки конфликта, който продължава въпреки неотдавнашните опити за деескалация. Сирийските и руските сили съвместно прихващат вражески ракети в района вече повече от час, въпреки че ефективността на тези контрамерки е поставена под въпрос.

Ракетна атака на Израел

Ракетна атака на Израел

В края на септември беше съобщено за подобен инцидент, когато руските сили прихванаха и свалиха 13 израелски ракети по време на опит за въздушен удар по Тартус – крайбрежен град със стратегическо значение за Русия поради наличието на военноморска логистична база. Традиционно Русия се въздържа да използва сложните си системи за противовъздушна отбрана за активно прехващане на израелски, турски или западни ракетни атаки. Въпреки това високата стойност на военните активи във и около Тартус доведе до засилена намеса на руската противовъздушна отбрана през последните месеци.

Военните действия на Израел в Сирия са продиктувани преди всичко от желанието му да намали влиянието на подкрепяните от Иран милиции и да ограничи военното натрупване, улеснено от Иран, на сирийска територия. Като нанася удари по бази и оръжейни складове, контролирани от тези фракции, Израел цели да прекъсне веригите за доставки и да наруши потока от модерни оръжия към Хизбула и други съюзнически групировки, действащи в региона, добавя военното издание.

В руската военновъздушна база Хмеймим се намират редица модерни системи за противовъздушна отбрана, включително системите с голям обсег на действие С-400 и С-300V4, както и системите със среден обсег на действие Бук-M2 и с малък обсег на действие Панцир-С.

Тези средства, в съчетание с възможностите за електронна война, превръщат Хмеймим в една от най-добре укрепените военни инсталации в Сирия. В миналото системите „Панцир-С“ са били използвани за противодействие на нападенията на ислямистките бойни групи, които често са били оборудвани чрез подкрепа от Турция, Израел и няколко западни държави.

Макар че тези бунтовнически групи обикновено се сблъскват с атаки, използващи дозвукови крилати ракети, руските системи S-400 и S-300V4, както се съобщава, са способни да прихващат дори хиперзвукови цели, движещи се със скорост над Мах 8. В зависимост от вида на използваната ракета тези системи могат да поразяват цели на разстояние до 400 км, което потенциално може да покрие израелското въздушно пространство.

Въпреки че руските системи за противовъздушна отбрана все още не са извършили кинетично поразяване на израелски, турски или западни самолети и ракети в сирийското въздушно пространство, те предоставят данни за насочване на сирийските сили, като по този начин подобряват операциите на сирийската противовъздушна отбрана.

Ако системите С-400 или С-300V4 прехванат директно израелски ракети, това ще бъде значителен напредък, тъй като ще представляват първото им кинетично използване срещу израелски атаки в Сирия. Подобно действие би могло също така значително да повиши ефективността на сирийската противовъздушна отбрана, която изпитва затруднения да се справя самостоятелно с израелските въздушни удари.

Системите за противовъздушна отбрана на Русия са от основно значение за операциите ѝ в Сирия, особено поради относително малкия размер на флота ѝ от бойни самолети в региона в сравнение с по-големите сили, управлявани от Израел, Турция и други западни държави. Макар че руски изтребители като Су-34 и Су-35 изпълняват мисии за прехващане, включително забележителни случаи през 2019 г., когато Су-35 прехванаха израелски самолети, за да предотвратят нападения срещу сирийски цели, по-широката руска стратегия разчита в голяма степен на многопластовата си мрежа за противовъздушна отбрана.

Оперативната интеграция между руските и сирийските сили беше подсилена и чрез предоставянето на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег „Бук-М2“, които подобриха способността на сирийските сили да координират ефективно отбранителните си действия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!