Al Jazeera: Северна Корея изстреля крилати ракети, заради US ядрена подводница. Напрежението расте

Северна Корея изстреля няколко крилати ракети към морето западно от Корейския полуостров, съобщиха южнокорейските военни, като това е вторият изстрел на ракета в знак на протест срещу пристигането на ядрена подводница на САЩ в южнокорейско пристанище, пише Al Jazeera.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви в събота, че изстрелванията са били засечени от около 4 ч. сутринта местно време (19:00 ч. в петък по Гринуич).

В сряда Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от район близо до столицата  Пхенян. Те прелетяха около 550 км, преди да се приземят във водите източно от Корейския полуостров.

Разстоянието на полета на ракетите приблизително съвпада с разстоянието между Пхенян и южнокорейския пристанищен град Пусан, където ядрената подводница USS Kentucky направи първото посещение на американска ядрена подводница в Южна Корея от 80-те години на миналия век.

Изстрелването на ракетите се случва в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в областта на отбраната и в условията на нарастващо напрежение със Севера. Те реализират и съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея с усъвършенствани самолети „стелт“ и нови кръгове от срещи за планиране на ядрени извънредни ситуации.

В четвъртък министърът на отбраната на Северна Корея заплаши, че акостирането на „Кентъки“ в Южна Корея може да стане причина за ядрена атака от страна на Севера.

В петък южнокорейското министерство на отбраната определи разполагането на „Кентъки“ и срещите на Вашингтон и Сеул за планиране на ядрените операции като „отбранителни мерки“ за противодействие на севернокорейската заплаха.

Министерството на отбраната на Южна Корея също така заяви, че всяко използване на ядрени оръжия от страна на Северна Корея ще предизвика „незабавен и решителен отговор“, който ще доведе до „края“ на режима на Ким Чен Ун.

Източвик: Al Jazeera

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!