ИЗВЪНРЕДНО: ИРАН ИЗСТРЕЛЯ 500 РАКЕТИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ. В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЯТ СИРЕНИ. Ударен е Тел Авив!

Ирански ракети над Израел

Иран изстреля ракети срещу Израел, съобщиха от IDF в своя Telegram канал 
„Преди известно време бяха изстреляни ракети от Иран към Израел. Имате заповед да останете бдителни и да следвате стриктно инструкциите на командването на вътрешния фронт Държава Израел“, се казва в съобщението.

В цялата страна прозвучаха сирени за въздушна тревога.

Според The Jerusalem post – около 500 ракети са били изстреляни срещу Израел във вторник вечерта от Иран, разбира Jerusalem Post, следвайки ракетни сирени в цялата страна.

Изпълнителният директор на Magen David Adom Ели Бин обяви, че е имало пряко попадение в сграда в северната част на Тел Авив, на улица Джордж Вайс.

Множество други попадения бяха регистрирани в Тел Авив, както и в Димона, Набатим, Хора, Ход Хашарон, Беер Шева и Ришон Лецион.

CNN съобщи по-рано днес, че Иран може да атакува Израел с балистични ракети съвсем скоро, цитирайки високопоставен служител на американската администрация. Белият дом подчерта, че подобна атака ще доведе до „ужасни последици“ за Техеран .

Ракетна атака на Хизбула над Израел

Ракетна атака на Хизбула над Израел

Както пише американският вестник Washington Post, позовавайки се на източници, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се затруднява да предвиди каква ще бъде реакцията на Иран на убийството на генералния секретар на Хизбула Хасан Насрула. Според събеседниците на вестника САЩ се готвят за различни отговори, включително атаки на проирански групи, както и възможни ирански атаки срещу американски войници в региона или срещу Израел.

Израелските военновъздушни сили в петък, 27 септември, извършиха целенасочен въздушен удар по главния щаб на Хизбула в Бейрут, който се намираше под жилищни сгради в района на Дахия. В резултат на атаката е убит лидерът на движението Хасан Насрула. Шиитската съпротива потвърди смъртта на своя командир.

ПО РАНО КРИТИЧНО БГ ПИСА

Карта ни целите за ракетни удари в Израел от Иран

Карта ни целите за ракетни удари в Израел от Иран

Axios: Иран готви ракетна атака срещу Израел до часове

САЩ имат индикации, че Иран се готви незабавно да започне атака с балистични ракети срещу Израел. Това е заявил високопоставен служител на Белия дом пред американското издание Axios.

Техеран обещава отмъщение след поредица от скорошни израелски убийства. Белият дом вярва, че то е на път да започне и вече предупреждава Иран с „тежки последствия“.

„Ние активно подкрепяме отбранителните приготовления за защита на Израел срещу тази атака. Пряка военна атака от Иран срещу Израел ще доведе до тежки последици за Иран“, каза служителят на Белия дом.

Високопоставен израелски служител каза на Axios, че последните разузнавателни данни са, че атаката ще бъде извършена през следващите няколко часа. Предупреждението от САЩ дойде около обяд местно време, каза служителят.

Източникът ни заяви, че оценката в Израел и САЩ е, че обхватът на иранската атака ще бъде подобен на първата пряка атака на Иран срещу израелска територия миналия април. Тази атака с дронове и ракети беше до голяма степен отблъсната от Израел и неговите партньори, водени от САЩ, допълва Axios

Иран обещава отмъщение срещу Израел от два месеца след убийството на лидера на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран, припомня медията, като добявя, е все още не е реализирал тази атака и също така отхвърли призива на Хизбула да започне атака срещу Израел през последните две седмици.

Американски и израелски служители са загрижени, че израелската наземна инвазия и убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала – дългогодишен съюзник на върховния лидер на Иран – ще накарат Иран да промени курса и да се намеси по-силно и пряко, за да спаси Хизбула, която е въоръжил и подкрепял от десетилетия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика консултации по сигурността и каза в изявление: „Ние сме в разгара на кампания срещу оста на злото на Иран. Трябва да стоим заедно. Ще стоим здраво заедно в предстоящите дни на предизвикателства.“

Говорителят на израелските сили за отбрана адмирал Даниел Хагари каза, че IDF е била информирана от САЩ за „подготовките на Иран да изстреля ракети срещу Израел предстоящо“, но че все още не е открита „въздушна заплаха от Иран“.

Удари от Израел по столицата на Сирия Дамаск

Израел атакува с бомби и столицата на Сирия Дамаск в ранните часове на 1 октомври, съобщават ТАСС и сирийската агенция САНА. Според медийните публикации целта на атаката е била иранското посолство в столицата на Сирия. Това пише ДИР.бг

Според неофициална информация там се е провеждала среща на лидери на „Хизбула“, допълва ТАСС.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!