Пристанищата на САЩ са парализирани от най-голямата докерска стачка за половин век. Америка губи по $4,5 милиарда на ден!

Стачка на пристанищните работници в САЩ

Пристанищата на САЩ са парализирани от най-голямата стачка в страната от половин век насам. Америка губи по $4,5 милиарда на ден!

Над 45 000 членове на Международната асоциация на моряците (ILA) от над 14 големи пристанища на Източното крайбрежие и Мексиканския залив в САЩ стачкуваха във вторник рано сутринта, отбелязвайки най-мащабната трудова протестна акция в пристанищата на страната от близо 50 години. Това пише сайтът ZeroHedge

Протестната акция, предизвикана от спорове заради все по-настъпващата автоматизация на труда и незадоволителните за работниците нива на заплатите в новия многогодишен трудов договор, заплашва да наруши веригите за доставки в цялата страна.

Ако стачката продължи повече от седмица, търговците на дребно може да се сблъскат с недостиг на някои основни стоки, което може да предизвика нова вълна от инфлация.

Стачката на ILA засегна общо 36 пристанища в Мексиканския залив и по цялото Източно крайбрежие – това е първата стачка на профсъюза от 1977 г. насам. Работниците напуснаха работа в порта на Филаделфия няколко минути след полунощ, когато ILA и Американският морски алианс (USMX) – коалиция от пристанищни оператори и превозвачи – не успяха да се споразумеят по предложението за нов общ трудов договор, който можеше да увеличи заплатите с 50% за шест години и да въведе ограничения за автоматизацията на пристанищата. Профсъюзът поиска увеличение на заплатите със 77%.

Във вторник ILA заяви, че последната оферта на Американския морски алианс USMX е била отхвърлена, защото „далеч не отговаря на исканията на редовите членове на ILA за заплати и защита срещу нарастващата автоматизация“. Двете страни водят преговори от месец юни насам.

„Готови сме да се борим толкова дълго, колкото е необходимо и да останем в процес на стачка за какъвто и да е период от време, за да получим заплатите и защитата срещу нарастващата автоматизация, които нашите членове на ILA заслужават“.

https://twitter.com/laborontheline/status/1840967812099043503

Това  заяви в изявление шефът на профсъюза Харолд Дагет, цитиран от AP News, и добави: “Сега те трябва да изпълнят нашите искания, за да приключи тази стачка.“

В навечерието на стачката в X, бившата социална мрежа Туитър беше публикуван видеоклип, за който се предполага, че показва шефа на ILA Дагет, който предупреждава:

„Ще ви парализирам, а вие нямате представа какво означава това. Никой не знае“, визирайки властта, която профсъюзът има над икономиката на САЩ.

Празни рафтове в магазин„Този видеоклип е страшен. Ако този видеоклип е реален, мисля, че трябва да дадем на моряците точно това, което искат незабавно… след това трябва да реализираме план за автоматизиране на възможно най-голяма част от пристанищата, така че те да не могат да унищожат цивилизацията ни – както той заплашва да направи!“, пише водещият на подкаста All-In Джейсън Калаканис в X, докато коментира видеото.

Миналата седмица анализатори на Goldman обясниха, че излизането на членовете на ILA от работа ще застраши международната търговия, постъпваща ежедневно в пристанищата на Мексиканския залив и Източното крайбрежие, на стойност 5 млрд. долара, докато JPMorgan отбеляза, че ударът може да бъде между 3,8 и 4,5 млрд. долара дневно.

Goldman Sachs

Goldman Sachs

В понеделник сутринта анализаторите на Goldman, ръководени от Брук Роуч, предоставиха на клиентите си преглед на големите търговци на дребно, които биха били засегнати в най-голяма степен от спирането на работата на пристанищата. По-специално анализаторите установиха, че около половината от продуктите на Dollar Tree са преминали през тези пристанища, което показва, че продължителна стачка може да предизвика недостиг на определени стоки по рафтовете на магазините.

Също в понеделник Сюзън Кларк, главен изпълнителен директор на Търговската камара на САЩ, написа писмо до администрацията на Байдън: „Ще осигурим време на двете страни в преговорите да постигнат споразумение за нов трудов договор.“ В писмото се казва: „Би било безсъвестно да се допусне спорът за договор да причини такъв шок на нашата икономика“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!