Дмитрий Саймс: В критична ситуация Украйна може да изстреля ракети с далечен обхват по Русия и без одобрението на САЩ

Дмитрий Саймс, руски журналист и анализатор

Дмитрий Саймс: В критична ситуация Украйна може да изстреля ракети с далечен обхват по Русия и без одобрението на САЩ

Това лято Съединените щати откриха дело срещу американци, които сътрудничат на руски медии. Освен всичко друго, ФБР извърши обиски в къщата на руския политолог Дмитрий Саймс, който десетки години е живял и работил в САЩ. Сайтът Аргументи и факти разговаря с него за това кои теми са станали червени линии на Запад днес. КритичноБГ публикува интервюто без съкращения и редакционна намеса:

– Дмитрий Соколов, Aif.ru: Първото нещо, което идва на ум е, че властите решиха да окажат натиск върху тези, които са извън политическия мейнстрийм.

– Дмитрий Саймс, политолог и ТВ. водещ: Какви други причини може да има? Това е направено, според Министерството на правосъдието, като част от кампанията им срещу руската намеса в американските избори. Но факт е, че не съм бил в САЩ от 2 години. Работя по „Канал 1“, който не се излъчва в Америка и излъчва изключително на руски. Е, как мога да се намеся при тези условия във вътрешната политика на Съединените щати?

Може би искат да ми покажат какво ще се случи с човек, който пренебрегне заповедта на американската администрация. Отнеха ми почти цялото имущество.

— Разследващите са съсредоточени върху откриването на нарушения на икономическите санкции, включително тези, наложени на руски медии.

— Всеки, който работи в организация, обикновено получава заплата. Превеждах част от заплатата си в САЩ, за да плащам разходи там, главно данъци. Звучи ли това като пране на пари? Много американски граждани работят в руски телевизионни канали и в други организации, които също са под санкции. И никой от тях не е имал проблеми досега. Може би искат да ми покажат какво ще се случи с човек, който пренебрегва заповедите на администрацията. Но самата администрация обясни и продължава да уточнява, че санкциите не са насочени срещу журналисти. И почти цялото ми имущество ми беше отнето.

— През 2023 г. бяхте домакин на пленарната сесия на SPIEF с Владимир Путин. Имаше ли реакция на това в САЩ?

– Не знам как са реагирали Министерството на правосъдието и ФБР, не съм имал контакти с тях. Но от неофициални разговори с журналисти знам, че фактът, че съм водил среща с президента Путин, със сигурност е предизвикал възмущение в администрацията. Между другото, Киев, от своя страна, много дълго и активно лобираше срещу мен. Явно някой е решил, че сега е подходящият момент да се отговори на нуждите на Украйна.

— Най-популярният журналист в САЩ Тъкър Карлсън, който излъчва и алтернативна гледна точка, беше отстранен от телевизията. Какви теми могат да се считат за червени линии в големите американски медии?

— Не само Тъкър Карлсън, но и съдия Андрю Наполитано не можаха да останат във Fox, най-консервативният американски канал. Хора, които са критични към глобализма, към американската хегемония, към идеята за Украйна като невинна жертва и демократична държава, днес практически не са канени никъде.

— Казват, че един от тези скептици бил бившият държавен секретар Хенри Кисинджър.

Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър, американски дипломат

— Кисинджър беше много голям скептик по отношение на Украйна, но в края на живота си беше принуден да коригира позицията си. Познавам много добре първоначалната му позиция, няколко седмици преди заминаването ми от САЩ имах едночасов конферентен разговор с него по негова инициатива. За него обаче беше трудно да запази мнението си и да устои на натиска на 100-годишна възраст. Интелектуално той беше в много добра форма, но физически, разбира се, беше много ограничен. Дори той беше под натиск, да не говорим за други анализатори.

– Може би вятърът ще се промени? Посещението на Зеленски в Съединените щати показа колко охладняха републиканците към него.

— Това е логично, тъй като последното посещение е абсолютно безпрецедентна стъпка. Той пристигна точно в разгара на предизборната кампания и не къде да е, а в щата Пенсилвания, който е много важен за резултата от изборите. Зеленски отиде там всъщност, придружен от членове на Демократическата партия. Всичко това явно има предизборен характер в подкрепа на една от партиите и надхвърля всякакви граници на приличието. Казват, че Зеленски се опита да получи разрешение да удари с ракети с голям обсег дълбоко в Русия, но в действителност всичко е много по-широко. Основната му цел е желанието да запази сегашната администрация на САЩ.

– Но въпреки това Зеленски убеди Тръмп да се срещнат.

– Тръмп демонстрира по всякакъв начин, че Зеленски е молител (за среща). Самият той седна начело на масата, където противно на протокола имаше само американското знаме, без украинското. Тръмп постави Зеленски и колегите му от едната страна, а помощниците му от другата. В края на срещата, когато излязоха пред репортери, Тръмп подчерта, че има добри отношения с Путин. Зеленски може само полушеговито да добави: Надявам се отношенията ни с вас да бъдат по-добри.

– В ситуацията с разрешаването на удари в дълбочина на Русия Байдън показа, че не е основният ястреб. Той е готов да отстъпи тази роля на британците.

Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

– Мисля, че Байдън е искрен, когато казва, че не иска световна война. Като по-възрастен човек той добре си спомня Кубинската ракетна криза. Освен това сега демократите не искат да нажежават атмосферата преди изборите, за да не дават допълнителни козове на Тръмп. В противен случай той може да каже, че американският президент е рискувал живота на американците и съдбата на страната. Администрацията на Байдън досега предпочиташе да избягва внезапни ненужни движения. Но това не означава, че в кризисна ситуация, когато Украйна има големи проблеми на бойното поле – в посока Курск или Донецк – в Киев няма да натиснат бутона (за изстрелване на ракети с далечен обсег). Властите на САЩ могат да дадат или да не дадат разрешение по този въпрос. Ракетите с голям обсег са предоставени и платени от САЩ. Тяхното използване, насочване и полети също се контролират от Америка, за което между другото говори Путин.

– Ескалацията се увеличава. Ако Тръмп спечели изборите, може ли да спре конфликта за 24 часа, както обещава? Разполага ли с инструментите за това?

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп, бивш президент на Съединените щати

– Не знам дали за 24 часа, но си представям как може да каже на Зеленски: „Дадохме ви достатъчно възможности да си върнете контрола върху територията, но не се получи. Разбира се, вие решавате при какви условия сте готови да сключите мир, но ако решите да продължите тази война без желание за сериозни преговори, ще трябва да продължите без нашата подкрепа“. Колко дълго Зеленски ще може да воюва без нея? Европа няма да замени Щатите със своите доставки, това е глупост. Повечето от оръжията, предоставяни от страните от ЕС, имат американски компоненти. Американците могат да наложат вето върху използването им, което се е случвало много пъти досега. Друг е въпросът, че това ще предизвика буря в Конгреса и медиите по този въпрос, така че не съм сигурен, че Тръмп ще се осмели да предприеме толкова драстични действия. Но ако той поиска, той ще има възможност да го направи.

– Всичко това е възможно само ако той спечели изборите. Това е по-трудно да се повярва след дебата му с Харис.

Доналд Тръмп и Камала Харис по време на предизборен дебат

Доналд Тръмп и Камала Харис по време на предизборен дебат

– Наистина, докато го гледах, изглеждаше, че Харис е спечелила. Има обаче и други гледни точки. Някои изтъкнаха действията на модераторите от ABC, които бяха недвусмислено в полза на Харис и открито враждебни към Тръмп. Социологическите проучвания показаха, че много хора са очаквали да чуят за програмата на наследничката на Байдън и за това какво ще прави като президент. Тя старателно избягваше тези теми и модераторите я подкрепяха в това отношение. Виждам, че положителната инерция, която Харис имаше, откакто замени Байдън, пресъхва. В много щати и в страната като цяло инерцията започна да се връща в полза на Тръмп. Но засега те са почти равностойни.

– Дали фактът, че Харис, която е жена, ще ѝ помогне в изборите или обратното?

– Може само да помогне. Много малко мъже ще гласуват срещу нея само защото е жена, но от друга страна, много жени ще искат да я подкрепят най-вече заради това. Помага и фактът, че сега тя се идентифицира като афроамериканка. В ключовите щати, където ще се разгърне истинската изборна битка, принадлежността към този вид малцинства може да бъде плюс. Това е особено важно за нея, защото латиноамериканците, идващите от латиноамериканците от Латинска Америка, първоначално бяха в полза на демократите, но сега това се променя.

– Защо?

Колона от мигранти от Мексико придвижваща се към САЩ

Колона от мигранти от Мексико придвижваща се към САЩ

– Много от тях са в Америка от десетилетия и се смятат за местни жители там. Освен това те са склонни да имат по-консервативни ценности, отколкото представляват демократите. Освен това тези, които живеят в граничните щати, абсолютно ненавиждат факта, че през реката преминават огромни тълпи от нелегални имигранти. Преди време разговарях с един градинар в предградията на Вашингтон, който идваше от Латинска Америка. Той много се оплакваше от нелегалните, които се съгласяват да работят за ниско заплащане. Официалните фирми, които имат необходимите лицензи и плащат данъци, трябва да свалят цените си, за да не загубят в тази нездрава конкуренция. Ето защо местните жители на Латинска Америка започват да клонят към републиканците.

– При това руският президент Владимир Путин наскоро заяви, че подкрепя Камала Харис. Това се случи изневиделица. Това шега ли е, или има някаква логика в него? Предполагам, че можете да наречете Харис по-предсказуема.

– Би било много странно, ако руският президент открито подкрепи Харис. Такива неща обикновено не се казват в такива ситуации, дори ако някой наистина си мисли така. Струва ми се, че имаше елемент на хумор от страна на президента. Или дори сарказъм, който, както знаем, често е характерен за него.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!