CBS: Израел нахлува в Ливан до часове!

Израелски войници

Израел може да започне сухопътна операция в Ливан до часове. CBS News съобщи това в понеделник, 30 септември, като се позова на американски служител, пише Известия.

„Американски служител потвърди пред CBS News в понеделник, че Израел е уведомил Съединените щати за намерението си да започне ограничена сухопътна инвазия в Ливан, която според официалния представител може да започне в рамките на часове“, се казва в историята.

Израелски войници

Израелски войници

На свой ред майор Дейвид Барух, говорител на Израелските отбранителни сили (IDF), каза пред репортери в Израел, че в момента е трудно да се отговори дали в Ливан се провеждат големи сухопътни операции. Един от колегите му, капитан Ардам Ита, добави, че „всички опции са на масата“.

В същото време съветникът на кабинета на министър-председателя на Израел Дмитрий Генделман поясни пред Известия, че „единственото приемливо условие за Израел да спре военните действия ще бъде разоръжаването на Хизбула в съответствие с Резолюция 1559 на Съвета за сигурност на ООН и изтеглянето на терористите отвъд река Литани в съответствие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН.

На фона на нова ескалация между Ливан и Израел, редица страни, включително Русия, Иран и Франция, призоваха за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Между другото, новият ръководител на френското външно министерство Жан-Ноел Баро пристигна на 29 септември на двудневно посещение в Бейрут, за да се срещне с ръководителя на ливанското правителство Наджиб Микати и главнокомандващия от армията, генерал Джоузеф Аун.

Баро стана първият висш западен дипломат, който пътува до Ливан на фона на влошаващия се ливанско-израелски конфликт. Загрижеността на Париж за ситуацията в Ливан е разбираема. От 1926 г. до получаването на независимост през 1943 г. Ливан е едно от колониалните владения на Франция. Към 1 януари 2023 г. в страната живеят повече от 20 хиляди души, които притежават френски паспорт. Последните атентати вече убиха двама граждани на Петата република.

„В контекста на ескалиращия конфликт между Израел и Хизбула, Франция застава на страната на Ливан и остава ангажирана със защитата на цивилните и безопасността на своите граждани“, отбелязва френското външно министерство.

Що се отнася до ЕС като цяло, те призовават за незабавно прекратяване на огъня, за да се спаси цивилното население. В същото време, както призна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, въпреки дипломатическия натиск върху Израел, никой не е в състояние да спре премиера Бенямин Нетаняху нито в Газа, нито на Западния бряг.

На 27 септември ИД уби ръководителя на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала, както и други командири по време на операция Нов ред. Съобщава се, че над 80 ракети са били пуснати върху централата на движението, където се намира лидерът му . Говорителят на IDF Питър Лернер посочи, че причината за ликвидирането на Насрала е мащабната му подготовка за избухването на война с Израел.

Ракетна атака на Хизбула над Израел

Ракетна атака на Хизбула над Израел

По-късно, на 29 септември, IDF обяви удари по десетки цели на Хизбула в Ливан. По-специално ставаше дума за унищожаване на пускови установки, оръжейни складове и други инфраструктурни обекти. По-късно стана известно, че ИД са извършили вълна от въздушни удари срещу 120 цели на Хизбула в Ливан.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви готовността си да нанесе още удари срещу Хизбула на 24 септември. В същото време пресслужбата на ЦАХАЛ съобщи, че военновъздушните сили са атакували 1,5 хиляди цели на Хизбула в Ливан за един ден.

Взривяващ се пейджър, илюстрация

Взривяващ се пейджър, илюстрация

Ескалацията на военните действия между Израел и Хизбула последва събитията от 17 и 18 септември, когато хиляди хора бяха ранени при взривяване на пейджъри и други комуникационни устройства в Ливан. Страната обвини Тел Авив за инцидента . Тогава Израел започна операция срещу Хизбула и започна да нанася ежедневни удари по цели на движението. Според ливанското министерство на здравеопазването само през първите 12 дни на бомбардировките в страната са загинали над 1 хил. души , а над 6,3 хил. са били ранени.

Ситуацията в Близкия изток ескалира сутринта на 7 октомври 2023 г., когато палестинското радикално движение Хамас подложи израелска територия на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа. Същия ден Израел започна да нанася ответни удари .

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!