Бомбата пусната над бункера на Насрала е издълбала кратер от 27 метра!

Израел всеки момент ще започне сухопътна операция в Ливан

Кратер образуван от бомбата пусната над бункера на Хасан Насрала в Бейрут

Бомбата пусната над бункера на Насрала е издълбала кратер от 27 метра!

Както вече стана известно Израел удари една от най-важните цели на Хизбула – скривалището на нейния лидер Хасан Насрала, намиращо се на дълбочина 27 метра. За нападението е използвана разбиващата бункера бомба GBU-28, предназначена специално за унищожаване на укрепени подземни структури. Ударът е създал гигантски кратер, потвърждавайки силата на израелските въздушни удари.

Въздушна атака от Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Кадър от въздушната атака на Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Според военни източници бомбата GBU-28 е избрана за тази операция поради способността й да прониква през стоманобетонни конструкции и да унищожава цели, разположени на голяма дълбочина.

Ударът беше част от мащабна кампания на ЦАХАЛ за елиминиране на висшето ръководство на Хизбула и унищожаване на ключови съоръжения на групировката в Ливан.

Мястото, където се е намирал бункерът на Насрала, е било внимателно охранявано и се е смятало за практически неуязвимо.

Въпреки това бомбата за разрушаване на бункера лесно е пробила през всички защитните слоеве почва и бетон, достигайки целта си на дълбочина от почти тридесет метра. Размерът на кратера, образуван на мястото на удара, впечатлява дори опитни експерти: неговата дълбочина и диаметър показват невероятна разрушителна сила на бомбата.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала, убит при въздушна атака от ЦАХАЛ, Израел в Бейрут

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала, убит при въздушна атака от ЦАХАЛ, Израел в Бейрут

Днес стана известно, че иранските власти са поискали от ливанското правителство да уреди телата на лидера на Хизбула Хасан Насрала и офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция да бъдат транспортирани до Ирак за официално погребение.

Според източници иранската страна е започнала разговори с ливанския временен премиер Наджиб Микати в събота сутринта, като е подчертала необходимостта от бърза координация на процеса на погребението поради нестабилната ситуация в Ливан.

Един от основните проблеми е търсенето на оцелели лидери на Хизбула, тъй като повечето от висшето военно и политическо ръководство на организацията бяха унищожени в резултат на израелските въздушни удари.

Според ливански източници много младши лидери на Хизбула остават в южната част на страната, отказвайки да дойдат в Бейрут от съображения за сигурност. Правят се опити да се свържат с висши генерали за уреждане на погребения, но те избягват да пътуват до столицата по същите причини, пише военният сайт Avia.pro.

Иран от своя страна настоява телата на Хасан Насрала и неговите сподвижници да бъдат отнесени за погребение в свещения град Наджаф в Ирак. Представителят на Върховния шиитски орган на Ирак, аятолах Али ал-Систани, вече се е свързал с лидерите на ливанските шиити, за да координира този процес.

Междувременно, според информация, предоставена от ABC News, позовавайки се на висши американски служители,

Израел вероятно вече е започнал или е на ръба да започне малки сухопътни операции в Южен Ливан.

Израелски войници

Израелски войници, атакуващи цели в ивицата Газа

Официални лица подчертават, че в момента говорим повече за „гранични маневри“, отколкото за пълномащабна наземна операция. Израелската армия обаче е напълно готова за по-широки действия, ако бъде взето съответното решение.

Източници отбелязват, че окончателно решение за започване на голяма сухопътна операция все още не е взето, но ако бъде изпълнено, нейният мащаб най-вероятно ще бъде ограничен. Основната цел на тези действия е да се изпълни обещание към израелския народ – да се гарантира безопасността и възможността за завръщане на десетки хиляди жители на Северен Израел, които бяха евакуирани поради заплахи от Хизбула.

Един от ключовите моменти, споменат в публикацията на ABC News, се отнася до елиминирането на лидера на Хизбула Хасан Насрала. Твърди се, че Израел е предупредил Съединените щати, че е готов да го елиминира „само за няколко минути“. Новината предизвика остра реакция от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който беше възмутен, че САЩ не са дали достатъчно време да се подготвят за възможни ответни атаки срещу американски цели в Близкия изток.

Сградата на ООН

Сградата на ООН

Иран поиска днес от ООН да проведе спешно заседание на Съвета за сигурност, за да обсъди действията на Израел в Ливан. В официално писмо, изпратено до генералния секретар на ООН и председателя на Съвета за сигурност, Техеран осъди „терористичната агресия“ на Израел, заявявайки, че израелските действия представляват сериозно нарушение на международното право и представляват заплаха за стабилността в региона.

Иранските власти подчертаха, че израелските атаки в Ливан, насочени срещу цели на Хизбула и цивилни, са грубо нарушение на суверенитета на Ливан и други държави в Близкия изток. Техеран също отбеляза, че израелската агресия е систематична и придружена от „престъпления“, за които Израел трябва да бъде държан отговорен пред международната общност.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!