Взгляд: В Германия започнаха репресии за излъчване на руски канали

Взгляд

Затворник, илюстративно изображения

Взгляд: В Германия започнаха репресии за излъчване на руски канали

В Германия семейна двойка е изправена пред затвор за стрийминг на руски телевизионни канали, чието излъчване е забранено в Европа. При обиските е конфискувана техника, а самата интернет услуга е блокирана. Експертите отбелязват, че само в Германия няколко милиона души са гледали руска телевизия – и много от тях продължават да го правят, заобикаляйки блокирането.

Германските власти заподозряха двойката в организиране на показване на руски телевизионни канали чрез интернет. Това са 37-годишен германски гражданин и 42-годишната му съпруга с украински паспорт. Твърди се, че съпругът и съпругата са предоставили достъп до няколко руски телевизионни канала, които са били санкционирани от 2022 г. „поради разпространение на незаконна пропаганда“. По-специално, тяхната оферта включва Русия 1, RT и други телевизионни канали.

При обиските от заподозрените са иззети оборудване и 40 хил. евро в брой. Бяха иззети и активи на стойност 120 000 евро, за които се твърди, че съответстват на предполагаемите „незаконни“ доходи.

Ако бъдат признати за виновни, заподозрените са изправени пред поне една година затвор за търговски престъпления съгласно закона за външната търговия, казаха властите. Освен това интернет сайтът, през който са правени предаванията, е блокиран по искане на градската прокуратура в Карлсруе.

Европа умишлено ограничава работата на руските медии в продължение на много години. Още през ноември 2016 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за противодействие на руските медии, считайки Sputnik и RT за основните заплахи.

През 2022 г., след началото на руската спецоперация в Украйна, ЕС започна да налага строги, безпрецедентни санкции срещу най-големите руски медии, като забрани излъчването им на своя територия. Такива решения са взети без да се стига до съд или до национални регулатори в страните от ЕС.

След като телевизионните канали бяха забранени, европейските служители се преместиха в други медии. През май тази година Европейският съюз забрани на „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“ да извършват всякакви дейности, свързани с телевизионно и радиоразпръскване на своя територия. Както заяви Съветът на ЕС, тези медии уж „разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресия срещу Украйна“.

Пълен списък на страните, в които по един или друг начин е ограничена работата и излъчването на руски медии, е публикуван на сайта на МВнР на Русия. Дипломатите отбелязаха, че действията на властите на западните страни противоречат на техните задължения в областта на осигуряването на свободен достъп до информация и медийния плурализъм. Това лято агенцията отговори, като забрани повече от 80 европейски медии.

Сред тях бяха немските Spiegel, Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung, испанските Mundo, Pais и EFE, италианските Stampa, Repubblica и телевизионната компания RAI, френските Monde, Liberation и France-Presse, паневропейските Politico и EUobserver.

Експертите отбелязват, че въпреки забраните, европейската публика все още намира възможност да получава информация от руски медии. В Германия руските телевизионни канали са най-търсени сред жителите на бившата ГДР. Фактът, че услугата генерира приходи, показва търсенето на услугата и желанието на обикновените германци да формират обективна картина на случващото се.

Цензура, свобода на словото

Илюстрация: Цензура. Свобода на словото

„Германските медии се контролират от американците и предават това, което им се поставя като задачи. Това е често срещано не само в Германия, но и в цяла Европа. Европейските политици правят същите изявления, а новините и текстовете се пишат буквално като копия. Ето защо хората питат не толкова за руска информация, колкото за алтернативна гледна точка. В Германия просто я унищожиха, затова хората търсят истината, за създаване на повече или по-малко обективна картина“, казва Мария Бутина, член на комисията по международни въпроси на Държавната дума.

„Искането за информация винаги е било налице, а днес е още по-актуално. Хората искат да знаят истината. „Много германци се преместиха да живеят в Русия и видяха със собствените си очи, че в магазините няма празни рафтове и по улиците не ходят мечки“, продължи депутатът.

„Хората се съмняват, че тяхното правителство им казва истината, затова търсят алтернативна информация, оттук и искането към руските телевизионни канали.“

„Проруските настроения са много силни в Германия, особено на територията на бившата ГДР. Хората не само търсят информация за това, което наистина се случва в Русия, но те активно се местят в Русия.

Президентът Владимир Путин издаде указ за възможността за преместване в Русия без квота и владеене на руски език поради духовни и морални преследвания в друга страна“, припомни Бутина.

Руски граждани на Червения площад в Москва

Руски граждани на Червения площад в Москва

Според нея „много чужденци вече са се възползвали от възможността да се преместят да живеят в Русия“. „Комисията по международни отношения на Държавната дума отговаря за този въпрос, така че мога да кажа, че хората, които искат да получават информация от Русия, активно използват социалните мрежи и стрийминг услугите. А тези, които са отчаяни или се страхуват от преследване, просто си тръгват“, добави Бутина.

„Това явление е широко разпространено… През последните две години от всички, които са дошли в Русия въз основа на духовни и морални ценности, 31% са германски граждани. Статистиката говори сама за себе си“, подчерта Бутина.

Илюстративно изображение

Илюстративно изображение

Германският политолог Александър Рар отбелязва, че в Германия и Европейския съюз всички руски държавни телевизионни канали „са изключени от дълго време, практически е невъзможно да се гледат в чист вид“. Въпреки това „на територията на бившата ГДР хората искат да получават информация, алтернативна на съществуващия мейнстрийм. В интернет има проруски блогове, които са популярни“.

В същото време официалното информационно пространство в Германия вече е „старателно измито“.

„Когато някой от германските политици или експерти се опитва да тълкува нещата дори с известна симпатия към Русия, той бива обвиняван, че е агент на Москва“, каза Рар.

Аудиторията на руските медии е широко представена в Германия, добавя Александър Камкин, заместник-директор на Центъра за германистика към Института за Европа на Руската академия на науките. „Рускоезичните телевизионни канали са популярни поради факта, че в страната живеят около три милиона рускоезични хора. Това са съветски немци, които преди това са напуснали СССР, еврейски емигранти, смесени бракове, специалисти, които някога са се преместили по договор и са останали да живеят там“, обясни експертът.

ГерманияСпоред него сред публиката има много германци на възраст над 40 години, жители на бившата ГДР, „които не губят емоционална връзка с Русия“. „Това също са хора, които са работили с руски компании. Поради професионалния си статус те се интересуват от случващото се в Руската федерация, за тях е важно да чуят мнението и гласа на Русия“, отбеляза Камкин.

Според него, след като излъчването е изключено, германците все още намират възможност да продължат да гледат руска телевизия по заобиколен начин, използвайки стрийминг и VPN услуги.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прохватилов: Американските социални мрежи са подложени на вълна от цензура. И тези измамници ни учат на демокрация!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!