Кирил Стрелников: Краят на Украйна ще бъде бърз, студен и мрачен

Кирил Стрелников за РИА Новости

Създадено изображение от изкуствен интелект: Романтика

Кирил Стрелников: Краят на Украйна ще бъде бърз, студен и мрачен

Противно на очакванията, Владимир Зеленски избра напълно нелогична на пръв поглед тема за неотдавнашната си реч на заседанието на Общото събрание на ООН.
Вместо обичайните призиви да се дадат поредните далекобойни вундеркинди и много пари, той изведнъж, вдигайки ръце, заговори разпалено за украинския енергиен сектор, за който досега не се е сещал. Според него енергийната система на Украйна е разрушена на 80 процента, заради което „милиони хора може да останат без отопление тази зима“.

Очевидно за киевския режим страданията на обикновените украинци са толкова далечни, колкото транссексуалните хора са далечни от женския спорт. Тогава защо Зеленски реши да използва вероятно последния си шанс да се яви в ООН за реч за трансформатори и кабели?

Електропроводи

Електропроводи

Завесата над този въпрос може да бъде частично повдигната от вчерашната статия на Washington Post, озаглавена „Енергийните проблеми на Украйна тази зима ще паднат върху плещите на изтощените хора“. Според експертите на WP „предстоящата зима може да се превърне в най-тежката за Украйна по време на целия конфликт заради недостига на енергийни ресурси и лошото психологическо състояние на населението“, т.е. Украйна може да бъде победена не заради руските оръдия и танкове, а заради липсата на електричество в контакта. Според източниците на изданието Украйна вече е загубила около половината от енергийните си мощности заради руските удари (по-малко, отколкото се оплаква Зеленски, но е все по-близо до реалността).

Въпреки трескавите опити на властите да закърпят зейналите дупки в енергийната система с помощта на мобилни котелни и генератори, основната част от производството на електроенергия в Украйна тази зима все пак ще бъде съсредоточена в големите електроцентрали. В тази връзка авторите на материала с тревога прогнозират, че това ще позволи на Русия окончателно да „свали“ цялата енергийна система на Украйна с помощта на точкови ракетни удари.

Спомняме си, че ритуалното пускане на енергийната система на Украйна се извършваше всяка есен след настъпването на студеното време.

Но сега има основания да се смята, че както украинската енергийна система, така и киевският режим може да не оцелеят тази зима поради ясната промяна в стратегията на руските въоръжени сили по отношение на енергийния въпрос.

Владимир Зеленски изнася реч пред ООН

Владимир Зеленски изнася реч пред ООН

Според руски и чуждестранни експерти, независимо от това с какви цифри жонглират Зеленски и компания, към този момент кумулативният ефект от системните удари на руската армия по електропроизводствените и електроразпределителните съоръжения на Украйна вече е критичен, като основният резултат от военна гледна точка е ускореното фрагментиране на доскоро единната енергийна система на страната. Всъщност сега Украйна започна да се разпада (засега) само на два „енергийни острова“: западно-централен, който разчита на Ровненската и Хмелницката АЕЦ и се захранва от съседните страни от ЕС, и условно източен (Одеска, Николаевска, Запорожка, Днепропетровска, Киевска, Сумска и Харковска област), който има в активите си само Южноукраинската АЕЦ и остатъци от ВЕЦ и ТЕЦ.

Запалени енергоразпределитени съоръжения в Украйна от руската армия

Запалени енергоразпределитени съоръжения в Украйна от руската армия

По очевидни причини руските въоръжени сили не нанасят удари по самите атомни електроцентрали, но това не е необходимо, за да ги обезсилят: достатъчно е да се унищожи или сериозно да се повреди съответното открито разпределително устройство (ОРУ), без което генерираната в атомните електроцентрали енергия просто няма да може да се предаде по веригата. В резултат на това цели региони могат да изпаднат в пълно прекъсване на електрозахранването, тъй като поради „островното“ разпределение вече няма да е възможно да се пренасочва електроенергия от други региони.

Според Александър Харченко, директор на Украинския център за енергийни изследвания, ако дори при сегашните метеорологични условия поне едно разпределително устройство бъде извадено от строя при един или два наближаващи студа, „определено ще сме в състояние на срив в електрозахранването. Вече няма никакви възможности. По-голямата част от страната може да бъде изключена от електрозахранването“.

И по всичко личи, че ударът на нашата армия по енергийната система на Украйна на 26 август, който предизвика бурен резонанс, всъщност беше генерална репетиция за окончателната операция „Изключване на осветлението“.

Някои наблюдатели отбелязват, че за разлика от масовата атака през пролетта, която беше насочена към съоръженията за производство на електроенергия, този път обект на атака беше разпределението на тока, а именно разпределителните подстанции и главните електропроводи. Според картата на засегнатите съоръжения е бил отработен сценарият за „изключване на цял макрорегион от електромера“.

Очевидно до Запада е достигнала информация, че Русия е решила да се съсредоточи върху „асиметричното“ зануляване на Украйна на части.

Карикатура на Антъни Блинкен на фона на картата ан УкрайнаФото: Фонд за стратегическа култура

Карикатура на Антъни Блинкен на фона на картата ан Украйна

На срещата на Г-7 ръководителят на Държавния департамент на САЩ Блинкен изпадна в истерия и заяви, че „предстоящата зима ще бъде трудна“ в Украйна, защото „Путин използва зимата като оръжие“, така че „трябва да дадем на Украйна всичко, от което се нуждае, за да оцелее през тази зима“ – и ето ти моя портфейл от Яндекс и електроцентрала втора ръка от Литва.

Едно обаче е ясно: каквото и да правят киевските кукловоди, неминуемият колапс на украинския енергиен сектор (а с него и на самата държава) не може да бъде спрян и ние няма да го позволим.

Че какво искаха те? Нека си спомним какво каза НАТО през 1999 г. за правилността и необходимостта от унищожаване на енергийната система на Югославия.

Говорителят на НАТО Джейми Шей заяви по това време: „Както знаете, нова характеристика на операциите от снощи бяха атаките срещу енергийните системи, които захранват командването и контрола на югославската армия. Един танк без гориво е много по-малко полезен от танк с гориво. И по същия начин една система за управление или компютър в ръцете на армията без електричество се превръща в маса от метал, жици и пластмаса.“

Генерал-майор от германските военновъздушни сили Валтер Йерц също по това време каза: „Кумулативният ефект беше временно прекъсване на електричеството в голяма част от Сърбия. Тези удари допълнително намаляват възможностите на сърбите да продължат кампанията си на агресия. Бих искал да подчертая, че тези действия не са насочени срещу сръбския народ“.

Кълнем се в пионерската си връзка – нашите действия също не са насочени срещу сръбския народ.

Съгласни сме с всичко останало, ще направим всичко по силите си и ще ви се обадим през зимата!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!