Борис Джонсън искал да нахлуе с военни в Нидерландия по вода, за да открадне ваксини срещу Ковид

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

В разгара на пандемията от Ковид, британският премиер по това време Борис Джонсън е обмислял да нахлуе в Нидерландия, за да изземе ваксини срещу вируса. Това пише английският вестник The Telegraph.

В мемоарите му, които ще бъдат публикувани следващия месец, бившият министър-председател разкрива в прав текст, че е инструктирал въоръжените сили да обмислят нахлуване в Нидерландия по вода и да стигнат до склада в Лайден и на практика да откраднат ваксините.

В сградата са се съхранявали по това време пет милиона дози ваксина срещу Ковид на AstraZeneca, която според Джонсън по право е била британска, тъй като е била разработена във Великобритания. Но било заявено на бившия английски премиер, че планът едва ли ще успее, и той бил принуден да признае, че идеята за ефективно нахлуване в страна, която е съюзник на НАТО, е направо „безумна“.

Ваксина Ковид

Ваксина срещу Ковид

В книгата си той също така разкрива, че едва не е починал от Ковид, и добавя, че без денонощната работа на две всеотдайни медицински сестри е щял да „умре“.

Джонсън пише, че е бил бесен за това, че доставките на ваксината на AstraZeneca, създадена за първи път с подкрепата на британското правителство, са били „превзети“ в Нидерландия.

Изданието припомня, че пет милиона дози са били блокирани по това време в завода на Halix в Нидерландия, тъй като още преди това той е бил част от веригата за доставки на AstraZeneca.

След петседмични преговори през март 2021 г. Борис Джонсън поканил военните, за да провери дали е: „…технически възможно да се извърши воден рейд до склада в Лайден, в Нидерландия, за да си вземем обратно това, което законно ни принадлежи и от което Обединеното кралство отчаяно се нуждаеше“.

Генерал-лейтенант Дъг Чалмърс, заместник-началник на Щаба на отбраната, му заявил, че такива действия са „със сигурност възможни“. Ето какво споделя бившия министър-председател на Англия:

„Той ни обясни как бихме могли да го направим. Бихме могли да изпратим една група с търговски полет до Амстердам, а друга група би пресякла Ламанша под прикритието на тъмнината в твърди надуваеми лодки и би продължила по водните канали на Нидерландия.

След това щяха да се срещнат до обекта, да влязат в него, да вземат товара, да напуснат обекта с помощта на товарен камион и да се отправят към порта на Ламанша.“

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

„Но трябва да ви предупредя, господин министър-председател (казва генерал-лейтенант Дъг Чалмърс на Джонсън, пише той) – и всички ме погледнаха многозначително, – че няма да е възможно това да остане незабелязано. Той изтъкна, че Белгия и Нидерландия имат режим на секретност и местните власти могат да следят движението ни. „Ако бъдем разкрити, ще трябва да обясним защо на практика нахлуваме в страната която е дългогодишен съюзник на НАТО“, предупреждава го генерала.

Бившият министър-председател пише след това: „Разбира се, знаех, че той е прав и тайно се съгласявах с това, което всички мислеха, но не исках да призная на глас: че всичко това са глупости.“

Джонсън пише още, че е бил отчаян, защото е чувствал, че е негов „първостепенен дълг“ да осигури ваксини, докато „хората в моята страна умират от Ковид“.

Джонсън обвини ЕС, че „се отнася към нас със злоба и недоброжелателност, [защото] ние ваксинираме населението си с много по-бързи темпове, отколкото те, и европейските избиратели отдавна са забелязали това“.

Ваксинациите доказват, че Брекзит е бил успешен, добавя още Борис Джонсън. До март 2021 г. Обединеното кралство е било ваксинирало около 30% от населението си, в сравнение със само 8% в Европейския съюз.

Медията припомня, че ЕС, в който държавите се борили за снабдяване с ваксини, започнал междувременно правни действия срещу AstraZeneca, за да й попречи да изнася ваксини за Обединеното кралство, въпреки че Великобритания подписала „бомбастичен“ договор за доставка на първите 100 милиона дози.

„Те откраднаха нашите ваксини – но не това е най-възмутително“, пише той и заявява, че яростта му е била насочена към ЕС, който според него бил готов и искал да блокира достъпа до ваксините, но не и да ги използва.

Борис Джонсън пише още, че е бил „шокиран“, когато френският президент Еманюел Макрон е заявил, че британската ваксина на AstraZeneca е „почти неефективна“ за хора над 65 години.

„Разочарованието на правителствата на ЕС, разбира се, се засили от успеха на британския Брекзит“, добавя упорито той.

Джонсън все пак пише, че се радва, че не е „иззел насила“ ваксините, като признава, че това не би подобрило отношенията на Великобритания с ЕС. „Но все още ме вбесява – всъщност че бяха готови да оставят британския народ да умре, вместо да признаят възможността, че Брекзит може да има положителна страна“, заключва той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!